Ivan Leko: Volio bih trenirati Mbappea i Neymara, ali zadovoljan sam s onim što imam

Foto: fah

Hajduk u nastavak prvenstva ulazi kao drugoplasirana momčad HNL-a, Splićane za početak nogometnih uzbuđenja u novoj godini čeka domaći ogled sa Šibenikom u nedjelju od 15 sati, uz prijenos na našem Drugom programu. Susret je najavio trener Ivan Leko, kojem će ovo ujedno biti i debi u domaćem prvenstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Fokus je na trening i pripremu ekipe, ne na emocije. Fokus je tamo gdje treba biti – na terenu, da budemo mirni i da se prezentiramo u najboljem svjetlu, rekao je Leko na početku konferencije.

– Nastojimo kroz svaki trening, razgovor i video analizu napraviti grupu od 16-17 igrača koji konkuriraju za početi utakmicu. Ne skrivamo ništa previše. Naš nogomet treba biti bolji od protivnikovog da možemo pobjeđivati. Dosta sam zadovoljan s treniranjem, načinom ponašanja i odgovorom igrača na naše zahtjeve. Vidim i vjeru. Možda sam pretjerao sa 16-17, ali vjerujem u to. Treba biti ta konkurencija unutar momčadi. Svaki trening je da pokaže da si bolji. Ne krećemo od nule. Na tebi je da status pojačaš i ustvrdiš. Ružno bi bilo da pričam o početnih 11, nije u redu ni prema igračima koji to još ne znaju. Na kraju je taj filing kad osjetiš tko je spreman. Svatko na terenu mora biti spreman 200 posto i s motivacijom na nivou, a mir i samopouzdanje i vjera da su prisutni.

Prokomentirao je i turbulencije u Dinamu i vidi li tu šansu.

– Ja osobno ne razmišljam o tome. Svaki klub ima dobrih i loših momenata. Imamo puno stvari na koje se moramo fokusirati, a na koje možemo utjecati. Kakvi će drugi biti su kalkulacije i gubljenje vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi je ispit Šibenik u nedjelju.

– Možemo pretpostaviti što će netko igrati. Izanalizirali smo Šibenik i vidjeli što možemo očekivati. Pratili smo i njihove pripreme. Moramo biti spremni za 2-3 scenarija i tu je naš fokus da probamo predvidjeti situacije na terenu. Kako biti opasan, napasti gol i kako se braniti. Naša ideja i želja je jedno, ali normalno postoji i protivnik. Teško je da neka ekipa dominira 90 minuta. Želimo u tim momentima kad dominiramo biti opasni za gol, stvarati šanse i zabijati golove. Isto tako biti mirni kad je protivnik bolji i čuvati svoj gol. Ovaj tjedan smo stavili fokus na tu utakmicu. Imao je Šibenik puno dobrih momenata protiv Dinama i Osijeka. To je jedna ekipa koja zna što radi i ima dobrog trenera. Dajem im veliki respekt. Svjesni smo njihovih kvaliteta i mana. Bodovi su svima bitni. Svi igramo da bi pobijedili. Nastojat ćemo igrati ono što treniramo, naš nogomet od prve do zadnje minute.

Koliko je zadovoljan uvjetima u klubu?

– Nivo organizacije kluba, sve što je trebalo biti da ide na bolje i da klub raste, pozitivno sam iznenađen. I prije je Hajduk imao dušu, emocije i strast. Vidim na prvu da je organizacijski to sve puno profesionalnije. Emocije se kontroliraju i jako je bitno da svi znaju što treba raditi. Nitko se ne petlja jedan drugom. Predsjednik je predsjednik, trener je trener, čistačica je čistačica… Polako i mirno, to mi se sviđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izjavio je tijekom priprema da mu nedostaje 4-5 igrača.

– Sve što kažem stojim iza svake riječi. Normalno je to za ambiciozni klub. Malo sam rekao da želimo 4-5, nisam to izmislio. To je kroz svakodnevnu komunikaciju, a vi znate gdje želimo biti bolji. Ne želim gubiti vrijeme i tražiti alibi. Normalno, volio bih trenirati Mbappea i Neymara, ali zadovoljan sam s onim što imam ovdje. To je dobra miks, mladosti i želje. Nametnula su se 3-4 mlada igrača, jako ugodno. Trebaju tako nastaviti. To je taj put i mogu očekivati minute i bit će ih. Znao sam da imamo talente, ali tek kad ih počneš trenirati to vidiš. Nismo u službi talenta i promocije. Preveliki smo klub da bi bili u službi pojedinca.

Bi li sebe doveo kao pojačanje?

– Ne bih doveo Leku, već da mogu Tudora, Vučka, Skoku, a vjerojatno je bilo još boljih suigrača. Ovo je na prvu. Doveo bih Ivana Perišića, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.