Jeličić: Hrvatska ima osjećaj nacionalnog naboja, domoljublja, ponosa, emocije…

jeličić
Foto: snimka zaslona

Bivši hrvatski nogometaš Joško Jeličić u HRT-ovoj emisiji Otvoreno govorio je o hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji gdje je poslao poruku koja će odjeknuti. Pritom je spomenuo i Domovinski rat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vidim da i većina stranaca pokušava naći formulu za naše uspjehe svih ovih godina. Mogu im poručiti da ta formula jednostavno ima previše nepoznanica i jako je teško doći do opipljivih razloga. Prije svega, jedan je izvor sirovine, odnosno talenta koji je uvijek bio prisutan na našim prostorima. Ono drugo, po meni važnije, osjećaj je nacionalnog naboja, domoljublja, ponosa, emocije koji s generacije na generaciju prenose naši igrači”, počeo je Jeličić o Vatrenima. Dodao je da mu je veliko zadovoljstvo vidjeti ovo što se događa.

> Jeličić pod napadima zbog izjava: HRT se ograđuje iako iznošenje istine nije rasizam

“Neću pričati o svojoj generaciji s obzirom da smo mi izašli iz Domovinskog rata i logično je da smo mi imali taj nacionalni naboj. Međutim, krasno je kako su to oni prenijeli na današnje generacije s obzirom na globalizaciju i sve što ona nosi, dobro i loše. Znam da je taj proces nezaustavljiv, međutim jako je važan taj nacionalni identitet, pogotovo za naše mlađe generacije i na nama je svima da nastavimo s tim procesom. Naravno, uspjesi još više poistovjećuju naše ljude, osjećaju još dodatni ponos i emociju. U konačnici, malo je stvari kod Hrvata koje nas ujedinjuju kao nogomet”.

“Vjerujem da smo već od Domovinskog rata bili simpatični svima s obzirom na svu žrtvu koju smo podnijeli kao mala država. S obzirom na sve probleme s kojima smo se naučili nositi, izvojevali pobjede i u važnijim utakmicama kao što je Domovinski rat u tom kontekstu, kad su se pojavile kockice, mi smo bili prisutni ranije, ali s generiranjem sportskih uspjeha to se više potenciralo”, nastavio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno ističe Luku Modrića.

“Čovjek koji je ostvario sve, on i danas nosi taj dres s posebnim ponosom. Kad svira naša himna, kad vidite naše ljude, kad sam gledao mog pokojnog trenera Cicu Kranjčara 2006. u Berlinu kako je plakao na našoj himni, to je teško valorizirati nekome tko nema tu emociju. Ja ju hvala Bogu imam, ja sam ponosan Hrvat i zato mi je drago da živim sve ove uspjehe naših momaka. To je jako važno za identitet nacije, za generacije koje dolaze, s obzirom da se globalizacijom taj identitet gubi”, zaključio je Jeličić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.