Karačić za Narod.hr o sukobu navijača Dinama i AEK-a i napadima koje doživljava; povukao paralelu s aferom Zambija

davorin karačić
Foto: fah

Poznati zagrebački odvjetnik i navijač Dinama Davorin Karačić oštro je reagirao na navijače AEK-a, zbog čega su ga neki mediji napali, ali i hrvatsku vlast po pitanju isprika zbog dolaska navijača Dinama u Grčku i događaja koji su uslijedili. Kontaktirali smo ga oko ove teme, a poslao je i jasnu poruku oko obrane hrvatskih državljana u Grčkoj, spomenuvši poteze hrvatske vlasti kad su akteri afere Zambija u pitanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sumnjive su stvari koje se događaju. Vidimo da je grčka policija sve znala, čak i kud se kreću navijači Dinama, ali nisu napravili ništa. Kao da su htjeli da se to dogodi. U svijetu navijača opće je poznato da navijači Dinama idu na sva gostovanja, pa i na gostovanja gdje ne mogu ući na stadion. To se dogodilo više puta do sada i uglavnom nije bilo nikakvih incidenata. Navijači Dinama ne idu negdje ciljano nekoga izmlatiti nego se idu samo pokazati”, pojašnjava odvjetnik Karačić za Narod.hr.

> Atena: Policija ima otiske ubojice, navodno se radi o grčkom državljaninu

‘Najviše ih boli što su dobili batina na svom terenu’

“Slika je malo šira. Danima prije su navijači AEK-a pozivali navijače Dinama da dođu, ako se usude, i da im pripremaju batine. Po Grčkoj se priča da su dinamovi navijači napadali žene i djecu, ali to nije istina. Ako pogledate snimke možete vidjeti AEK-ove navijače kako kruže oko stadiona i čekaju navijače Dinama. Po mojim saznanjima imali su oko dvadesetak noževa. Snimka samog događaja pokazuju da terase gdje su navodno bile žena i djeca su prazne, nije bilo nikoga.

Događaj se događa oko 100-tinjak metara dalje od tih terasa na kojima nema nikoga. U jednom trenutku možete vidjeti više desetina navijača AEK-a kako bježe. Navijači AEK-a su dočekali navijače Dinama, napali ih, međutim krenulo je zlo po njih. Dobili su batina, laički rečeno, poput nekih drugih koji poslije svoje agresije plaču da su nastradali žene i djeca tako i oni sada pokušavaju isprati svoj poraz. Najviše ih boli što su dobili batina na svom terenu”, kaže Karačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska se kao država treba uključiti

“Kako je Grčka čudna država, ovo su špekulacije i nemam dokaza, ne bi se čudio da je grčka policija, znajući što bi se moglo dogoditi, računala na to da bi, kao što je sam AEK zahtijevao, izbace Dinamo iz europskih natjecanja da bi oni imali lakši prolaz u Ligu prvaka. Jako me strah da ti momci dolje ne izgore jer će ih sustav odstrijeliti samo da ispere svoju savjest. Europski sud je npr. po pitanju migranata donijela odluku da se ne vraćaju u Grčku jer tamo nije osigurana zakonitost postupanja. Moje mišljenje je da bi se hrvatska država trebala ozbiljnije uključiti. Ako smo mogli za osumnjičenike u Zambiji….

> Pojačan nadzor policije u Ateni: Traje potraga za počiniteljem koji je navodno Grk

Ne moraju im slati veleposlanike, ali barem da netko nadzire zakonitost postupanja jer se radi o hrvatskim državljanima. Pa neka se u pravednom postupku utvrdi tko je koga tukao i tko je koga ubadao. Po mojim saznanjima ubojica nije Hrvat”, ističe Karačić.

‘Hrvatska se nije ispričala DR Kongu jer njezini državljani sumnjivo posvajaju djecu’

“Hrvatska vlast se uvijek a priori ispričava drugima u određenim situacijama. Hrvatska vlast se nikad nije a priori ispričala DR Kongu jer njezini državljani sumnjivo posvajaju djecu. U ovom se slučaju odmah ispričala Grčkoj, a da ni ne znaju što se dogodilo. Hrvatskoj policiji se ovaj događaj ne može dogoditi”, dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govor mržnje je u medijima

Na kraju se za Narod.hr osvrnuo na napade koje doživljava posljednjih dana.

“Ja sam zaprimio stotine prijetnji smrću meni i mojoj obitelji, ali nitko od ovih medija koji se groze govora mržnje nije se to usudio napisati. Pitanje je da li im to smeta ili se vesele tome. Govor mržnje se nalazi u medijima koji se licemjerno odriču govora mržnje i koji ga osuđuju i u njihovim komentarima”, zaključio je Karačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.