Komentar: Sve dok UEFA i FIFA toleriraju četnička divljanja, kako u Grčkoj tako i u Srbiji, njihove kazne Hrvatskoj su tragikomične!

Foto: Snimka zaslona

Nakon učestalih četničkih divljanja u Pireju postavlja se pitanje zašto Grčka i Srbija  još uvijek nisu izbačene iz UEFA-inih i FIFA-inih natjecanja, zašto se uopće o tome ozbiljno ne raspravlja, dok Hrvatska prolazi jednu bjesomučnu torturu zbog daleko benignijih stvari koja traje godinama?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, ne radi se o sporadičnim već namjernim i planiranim, dakle, organiziranim incidentima kojima se zapravo želi poslati poruka “neprijateljskim klubovima i reprezentacijama”, a zna se koje su to neprijateljske reprezentacije Srbiji i huliganima iz Grčke, koji su pobratimljeni sa zloglasnim navijačima Crvene zvezde, Delijama. Delije danas zapravo nemaju puno veze s navijačkom skupinom kakva je to možda, nekoć u početku, bila.

Uglavnom, su na tapeti hrvatski klubovi, hrvatska reprezentacija, kao i reprezentacija Bosne i Hercegovine, što se vidjelo i sinoć kada su grčki i srpski divljaci, pogrešno bi ih bilo nazvati huliganima budući da pravi huligani nisu vođeni ideologijom i nacionalnom mržnjom, dočekali naše susjede iz BiH fašističkim transparentom ”Nož, žica, Srebrenica”, kojim se veliča jedan od najvećih pokolja nakon Drugog svjetskog rata u Europi, masakr u Srebrenici iz ljeta 1995. Što čekaju krovne nogometne organizacije UEFA i FIFA? Grčka i Srbija zaslužuju zajedničke sankcije, kako bi bratski podijelili ono što jednako bratski šire njihovi nazovi navijači.

Naime, pokušajte zamisliti situaciju u kojoj bi hrvatski navijači na utakmicama nosili transparente kojim se slavi koncentracijski logor u Jasenovcu, bez obzira bio on logor do 1945. godine ili je nastavio raditi i nakon dolaska na vlast Titovih boljševika? Hrvatsku bi UEFA, kao i FIFA, izbacile na jedno duže, duže razdoblje iz natjecanja pod njihovom ingerencijom,  dokaz tome je činjenica da hrvatska nogometna reprezentacija već mjesecima igra domaće utakmice na praznim stadionima, koji djeluju otužno i sablasno a posebno u ovo sve hladnije doba godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne može se niti jedna bakljada, pa čak i ako je opasna, usporediti s transparentom i sloganom kojim se veliča genocid.  Kad netko urliče “ubij Hrvata” ili ne daj Bože “ubij Srbina”, onda je vrlo opasno, onda je to neprihvatljivo, pa čak i na tribinama, ali je puno manje zlo od poziva na novi genocid, veličanje pokolja u Srebrenici je poziv na novo ubijanje 8000 ljudi.

U usporedbi s divljanjem srpskih i grčkih navijačkih hordi, u usporedbi s transparentom ”Nož, žica, Srebrenica”, hrvatski navijači su zapravo oličenje smirenosti i pokazatelj kulturnog navijanje te snošljivosti.  Ne treba podsjećati, nadajmo se da ne treba, “mudre glave” iz FIFA i UEFA-e što znači transparent kojim se veličaju teški zločin i brutalni masakr i što to znači u jednom civilizacijskom kontekstu u 21. stoljeću? Zar je Europa, za koju se i Hrvatska borila u devedesetima kada se borila s hordama fašista i komunista s Istoka, postala toliko bezosjećajna na enormne patnje, i kako je moguće da iz svoje mračne povijesti tijekom krvavog 20. vijeka ta ista Europa nije ništa naučila?

Teško je vjerovati da je četnička, dakle, fašistička, indoktrinacija toliko jaka te da je zahvatila samu FIFA-u, odnosno UEFA-u, a opet, s druge strane, kako objasniti, kako opravdati, nečinjenje, ignoranciju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako smo rekli ,nažalost, nije ovo što se sinoć dogodilo u grčkom Pireju prvi puta, naprotiv, to je zapravo poligon za združeno djelovanje srpskih fašista i grčkih neupućenih divljaka koji su svoj uzor našli u fašističkoj Srbiji.  Iako će tako nešto zgroziti mnoge, ili se barem nadamo da hoće, teško je ne zaključiti da se to moglo i očekivati, naime, kakvu klimu očekivati u državi u kojoj je na izborima prije nekoliko godina pobijedio onaj koji je pobijedio? Da ne spominjemo i ne reklamiramo nepotrebno politički radikalizam u Grčkoj nakon što je Grčka potonula ekonomski dublje nego Titanik stvarno prije stotinjak godina.  Dakako da se u takvoj atmosferi srpski navijači, ako ih se tako može zvati, fantastično snalaze, oni su zapravo domaćini u Grčkoj, grčki huligani su tek obični šegrti koji se pripremaju doktorirati na sveučilištu Željka Ražnatovića Arkana, koji je od Delija stvorio čvrstu četničku bazu.

Rezimirajmo, grčki huligani i srpski navijači-fašisti, dočekuju gostovanja neprijateljskih klubova i reprezentacija na stadionu Georgios Karaiskakis, na kojem igraju veliki Olympiakos i grčka reprezentacija, a kako na takve sačekuše nitko ne reagira ne sumnjamo da će se one nastaviti i da će i dalje u srcu Europe odzvanjati “Nož, žica, Srebrenica”. Sve se mijenja, osim četništva i odnosa prema četništvu.

Foto: Snimka zaslona
Foto: Snimka zaslona

Topovski udari, molotovljevi kokteli, koji su bacani na navijače Hrvatske, pri čemu je jedan nesretni hrvatski navijač ostao bez prsta, velike zastave s natpisom “Četnici”, povici prepuni mržnje, skandiranje o ubojstvu Hrvata, kako “Šiptar” ne bi imao “brata”, koji se svojedobno dogodio kao dobrodošlica hrvatskom prvaku, Dinamu, kao i najnoviji transparent “posvećen” Srebrenici, a mogli bismo tako nabrajati satima, očito ne zanimaju UEFA-u, ne zanimaju FIFA-u. A ako ih ne zanimaju postavlja se pitanje kakav kredibilitet ima UEFA, kakav kredibilitet ima FIFA, kada kažnjavaju Hrvatsku zbog pozdrava koji se vezuje jednim dijelom uz ustaški pokret, ali koji svakako nije izvorno ustaški i ne poziva na klanje, ubijanja, na, žicu i slične gadosti kakve su u 20. stoljeću činili u podjednakom omjeru, s podjednakom strašću, fašisti, nacisti i komunisti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ελλάδα Κροατία – Φωτιά στις κερκίδες by koukos_81

Za kraj, ako bismo pitali primjerice gospodu Jovanovića i Stevanovića da komentiraju učestala četnička divljanja postoji bojazan da jedan ne bi vidio, a drugi ne bi čuo, kao što nisu vidjeli paljenje hrvatske zastave na Marakani, kao što nisu čuli skandiranja srpskih “navijača” od kojih se ledi krv u žilama. Ne piše nam se dobro s onima koji ne vide i ne čuju kod zdravih očiju i ušiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.