Legende Hajduka zgrožene blamažom protiv Gzire: ‘Majko mila od koga smo to ispali, dajemo novce menadžerima, a ne dovodimo igrače’

Foto: fah

Dva dana nakon najveće blamaže u povijesti kluba situacija se oko Hajduka i u Hajduku polako smiruje. Što drugo preostaje navijačima, igračima te čelnicima kluba od pomirenja s činjenicom da je ovosezonska europska priča Hajduka završila i prije nego što je zapravo počela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, uvijek je zanimljivo čuti i razmišljanja bivših igrača Hajduka, ”bilih” legendi, čak i ako su neke od njih potpisale famoznu rođendansku čestitku bivšem jugoslavenskom ministru Budimiru Lončaru.  Neki kažu, sve je baš od tog trenutka postalo jasno, katastrofa je bila u zraku.

Kako debakl protiv Gzire na Poljudu od 3:1 i ispadanja iz Europe u 1. pretkolu Europske lige komentira bivši nogometaš Hajduka, nekadašnji igrač zlatne generacije i kasnije trener te sportski direktor, Ivan Buljan?

”Po meni je pogreška trenera koji je nije stavio standardnih 11. Lako je govoriti da je sada napravio pogrešku, ali to je pogreška s početka. Start je sezone, igrači trebaju loviti formu, treba im utakmica. Dogodi se jednom takav poraz kakav se dogodio. Strašno je to što je Hajduk ispao već prvom pretkolu od ekipe s Malte, iako nikoga ne podcjenjujem. Prije deset godina smo igrali s ekipom s Malte, bilo je 4:0 u Splitu i 2:0 “dolje”. U moje vrijeme dok sam igrao isto smo maltešku ekipu izbacili s velikom razlikom. Ispadanje od ekipe s Malte veliki je minus…”, kazao je Buljan za Sportske novosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Buljan je, podsjetimo, za Hajduk igrao davnih i trofejnih sedamdesetih godina prošlog stoljeća, u vrijeme kada je splitski klub bio jedno vrijeme nedodirljiv u domaćem prvenstvu, a i u Europi je nešto značio.

Kako Buljan ocjenjuje trenutnu situaciju u klubu i kako makon svega dalje?

”Teško mi je govoriti jer nemam pregled, ne poznajem kompletnu situaciju u klubu. No u ovakvim situacijama trener “leti”. Po meni je trener Oreščanin trebao odmah nakon utakmice dati ostavku u ovoj situaciji jer je ovo katastrofa, ispasti nakon što si pobijedio 2:0 u gostima te još vodio na svom stadionu. Netko se nalazi na krivom mjestu. Svakoga tko ispadne od ekipe s Malte, pa i mene, bi s pravom napadali i kritizirali…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, i Buljan krivi Oreščanina, sad već bivšeg trenera, baš kao i predsjednik kluba Marin Brbić. No, činjenica je da su ”bili” trebali izbaciti Gziru i bez trenera.

 Vilson Džoni ne može vjerovati što je snašlo Hajduk.

”Majko mila, što su nam napravili. Meni i mojim suigračima pa i kasnije, ovakva tragedija nikada se nije dogodila. Ovo je najveći poraz koji smo mogli doživjeti. Ispali smo od ribara, a što smo onda mi? Nevjerojatno. Kunem vas se da još plačem nakon toga poraza. Najgore mi je bilo kada je trener rekao “dogodi se”. Po meni bi svi trebali otići, nema ovo više smisla. Ulazimo u novo prvenstvo, a ja bih to radio s drugim ljudima. Ovo je tragedija.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši kapetan Hajduka i bivši trener, Ivan Pudar, nije želio previše komentirati klupsku politiku, koja itekako ima prste u još jednom debaklu Hajduka, već je isključivo komentirao poraz od Gzire iz trenerske perspektive.

”Kad se kaže Hajduk, onda se misli na četiri-pet stvari – Nadzorni odbor, Upravu, Naš Hajduk i Torcidu, a onda tek dolaze stručni stožer i igrači. Vrlo komplicirano, imena i prezimena me ne zanimaju, ali mislim da je trener napravio katastrofalnu pogrešku. Prvenstvo nije počelo, ti odmaraš neke igrače, što će onda biti u 30. kolu, a na raspolaganju ima 35 igrača… Ovaj sastav je prvi put igrao zajedno i više nikad neće.”
Što napraviti sada, kako dalje?

”Evidentno je da su nam svi drugi krivi, ali mi smo sami krivci. Možemo govoriti o dva beka, dva pojačanja, ali imamo devet stopera, naprimjer. Ne znam koji klub to ima, a nemamo napadača. O drugim stvarima ne bih, volim radije komentirati teren nego politiku, ali sigurno je da je ona bila loša. Govori se o ulasku u skupinu, a prodao se Bradarić, Caktaš nije igrao jer možda ima neke kombinacije da mu sljedeći klub igra u Europi. Prodat ćemo dva igrača, a dovesti dva beka na istoj poziciji. Logično je da imaš deset igrača i vratara i onda se ta mjesta dupliraju i uzmeš par mladih koje Hajduk mora imati i eto ti momčadi. Kukamo da je velik budžet, a sve stranci, premda protiv kvalitetnog stranaca nemam ništa. Nama su stranci domaći ”, poručio je Pudar i dodao:

Koliko znam, u posljednje vrijeme se menadžerima platilo tri milijuna eura provizije. Caktaš košta 500 tisuća eura, najbolji je igrač, a zamislite da za taj novac imamo još šest Caktaša. Bismo li onda imali dobru momčad, pitam se. Ne kupujemo kvalitetne igrače, nego dajemo menadžerima…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, nakon smjene Siniše Oreščanina na njegovo mjesto trebao bi doći Damir Burić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.