Matić i Duvnjak najbolji sportaši godine: ‘Ovo je najdraže priznanje’

Foto: fah

Najbolji sportaš i sportašica godine u tradicionalnom 69. izboru najboljih sportaša godine Sportskih novosti su judašica Barbara Matić i rukometaš Domagoj Duvnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog pridržavanja protuepidemijskih mjera, ove godine nije organizirana posebna svečanost dodjele priznanja najboljim sportašicama i sportašima, sportskim ekipama i momčadima za koje je u 69. izboru glasovalo 287 novinara iz 52 redakcije, već su oni proglašeni u posebnoj emisiji u programu Hrvatske televizije.

– U Sportskim novostima i Hanza mediji smo u jednom trenutku razgovarali koliko je pravedno u jednoj takvoj godini pravedno proglašavati najbolje. S druge strane, sportaši su ipak nastupali, pobjeđivali, bilo je tu i fenomenalnih rezultata, tako da smo na kraju, logično, zaključili da bi bilo nepravedno ne nagraditi one koji su to izvanrednim nastupima zaslužili. Mislim da su laureati velike europske i svjetske vrijednosti, izjavio je glavni urednik Sportskih novosti Robert Šola.

Judašica Barbara Matić postala je prva sportašica iz borilačkih sportova koja je osvojila trofej Sportskih novosti, a osvojila ga je sa 119 glasova u konkurenciji kolegice iz reprezentacije Karle Prodan, brončane s EP-a u Pragu, najbolje hrvatske tenisačice Petre Martić i svjetske rekorderke u ronjenju Mirele Kardašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domagoj Duvnjak, drugi rukometaš nakon Ivana Balića (2007.) koji je proglašen najboljim sportašem godine, svoj je prvi trofej Sportskih novosti osvojio kao najbolji igrač Europskog prvenstva u Austriji, Norveškoj i Švedskoj. Konkurenti za nagradu bili su mu nogometni reprezentativac Ivan Perišić, osvajač trostruke krune s Bayernom, najbolji hrvatski skijaš Filip Zubčić, brončani na SP-u laseraša jedriličar Tonči Stipanović te trojica europskih doprvaka u gimnastici Tin Srbić, Filip Ude i Aurel Benović.

– Počašćena sam ovom nagradom, rekla je Barbara Matić. Objasnila je kako je izabrala judo:

– U OŠ Pujanke mogla sam birati između baleta i juda, izabrala sam judo, kaže Matić, koja je u 2020. osvojila zlatnu medalju na Grand Slam turniru u judu u Budimpešti, a na putu do zlata pobijedila je. među ostalima, svjetsku i olimpijsku prvakinju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Barbara je, uz sportske uspjehe, postala magistar strojarstva i brodogradnje, iskoristila je vrijeme pandemije na najbolji mogući način, da završi fakultet, kaže glavni tajnik HJS-a Hrvoje Lindi.

Barbara Matić je prekinula niz Sandre Perković od osam uzastopnih naslova, a prije toga je osam puta pobjednicom bila i najuspješnija hrvatska olimpijka Janica Kostelić, šest trofeja ima Blanka Vlašić, a četiri Iva Majoli.

Domagoj Duvnjak bio je najbolji igrač Europskog rukometnog prvenstva održanog u siječnju, na kojemu je Hrvatska osvojila srebrnu medalju, a ovo mu je prva pobjeda u izboru SN-a, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Iznimna čast, ponosan sam na ovu nagradu. Od svih priznanja koje sam ikad dobio ova nagrada mi je najdraža. Biti najbolji sportaš svoje zemlje zvuči kao san, rekao je Duvnjak, koji je dobio 150 glasova.

Rezultati 69. izbora Sportskih novosti
NAJBOLJA SPORTAŠICA
Barbara Matić 119 glasova
Petra Martić 77
Karla Prodan 63
Mirela Kardašević 28

NAJBOLJI SPORTAŠ
Domagoj Duvnjak 150 glasova
Filip Zubčić 64
Ivan Perišić 34
Tonči Stipanović 18
Tin Srbić 16
Aurel Benović 4
Filip Ude 1

NAJBOLJA EKIPA
Ženska rukometna reprezentacija 231 glas
RK Podravka 39
ŽNK Split 12
HAOK Mladost 3
RK Lokomotiva 2

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NAJBOLJA MOMČAD
Muška rukometna reprezentacija 245 glasova
Valent i Martin Sinković 33
Šime i Mihovil Fantela 7
Muška vaterpolska reprezentacija 2

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.