Mayweather – Pacquiao: Hoćemo li ga pamtiti kao i ‘Rumble in the Jungle’ ili ‘Thrilla in Manila’

U boksačkoj povijesti uglavnom su borbe u teškoj kategoriji bile one kojih se najviše sjećamo i koje su privlačile najviše pažnje medija i javnosti, ali ovaj puta je “borba stoljeća” dvoboj u velter kategoriji između Amerikanca Floyda Mayweathera (38) i Filipinca Mannyja Pacquiaoa (36), koja se treba održati u subotu u Las Vegasu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može li taj meč biti u istoj rečenici sa legendarnim dvobojima Joea Louisa i Maxa Schmelinga, Muhammada Alija i Joea Fraziera, Georgea Foremana i Muhammada Alija, ili Mikea Tysona i Evandera Holyfielda.

Crni bombarder Joe Louis, svjetski prvak u teškoj kategoriji 12 godina, bio je toliko nadmoćan svojim protivnicima da su gotovo svi vjerovali da je nepobjediv. No, u lipnju 1936. godine na Yankee stadionu u New Yorku iznenadio ga je Nijemac Max Schmeling, nokautiravši ga u 12. rundi.

Dvije godine kasnije u željno iščekivanom uzvratu, opet na Yankee stadionu, Joe Louis je krenuo silovito, nesmiljeno je udarao Schmelinga, a njegove bolne krikove mogli su čuti svi oko ringa. Crni bombarder je slavio nokautom u prvoj rundi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Legendarni dvoboj iz 1974.

Jedan od najpamtljivijih boksačkih mečeva bio je dvoboj Georgea Foremana i Muhammada Alija 1974. godine u Kinshasi (Zair), poznat i pod nazivom “Rumble in the Jungle”. Bivši svjetski prvak Muhammad Ali, koji je zbog odbijanja odlaska u Vijetnamski rat bio suspendiran na tri i pol godine, vratio se u ring i trebalo mu je skoro četiri godine da dočeka borbu za naslov prvaka u teškoj kategoriji. Meč protiv Foremana bio je zakazan na 15 rundi, ali činilo se da će aktualni prvak brzo dovršiti posao. Od prve runde Foreman je krenuo svom snagom, tukao je Alija sedam rundi, ali u osmoj uslijedio je veliki preokret. Alijeva taktika da izmori Foremena je uspjela i uspio ga je nokautirati.

Muhammad Ali bio je sudionik još jednog legendarnog meča u teškoj kategoriji, poznatog pod nazivom “Thrilla in Manila”, a protivnik mu je bio Smokin Joe Frazier. Dvoboj je održan 1975. u prijestolnici Filipina, a u dvorani u kojoj su boksali bilo je 50 stupnjeva Celzijusovih i vladala je nesnosna vlaga. Bio je to njihov treći dvoboj, godine 1971. pobijedio je Frazier, a 1974. slavio je Muhammad Ali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po mnogima bio to je jedan od najboljih mečeva u povijesti, Ali i Frazier boksali su kao da za njih ne postoji sutra. Frazier je od sedme runde boksao “na slijepo” jer mu je jedno oko bilo zatvoreno, a drugo natečeno. Njegov trener Eddie Futch stalno ga je nagovarao da pred meč kako ne bi stradao, a Frazier je to uporno odbijao. Uoči početka posljednje, 15. runde, Eddie Futch je ipak bacio ručnik i Ali je mogao slaviti. No, kasnije se pokazalo da je Muhammad Ali bio toliko izubijan da se nije mogao ustati sa stolice, te da je Frazier trebao dobiti meč.

Tysonov ugriz

MGM Grand Garden Arena u Las Vegasu, gdje u subotu boksaju Mayweather i Pacquiao, bila je pozornica još jednog meča koji će nam ostati dugo u sjećanju. U lipnju 1997. odigrao se uzvratni dvoboj Mikea Tysona i Evandera Holyfielda. Godinu dana ranije Holyfield je slavio tehničkim nokautom u 11. rundi. I u uzvratu je Tyson bio nemoćan, pa je u trećoj rundi odgrizao komadić uha Holyfieldu i zbog toga je diskvalificiran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.