Napokon je ‘riješena’ tajna: Nitko nije kriv za napad na Vatrene u St. Etienneu!

Foto: fah

Prošla su dva tjedna od izgreda, nereda ili napada, kako god to nazvali nećete pogriješiti, u St. Etienneu, na utakmici Hrvatska-Češka 2:2. Neki će reći da su odgovorni pronađeni, drugi će se zakleti da nisu. Treći se iskreno s time previše i ne zamaraju, sve do novog napada i novih sramoćenja te optužbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako zbog svastike nitko nije odgovarao…

U međuvremenu su Vatreni nesretno ispali s Europskog prvenstva tako da pomalo sa zakašnjenjem dolaze vijesti o “brojnim” privođenjima onih koje se sumnjiči da su izvršili napad na hrvatsku nogometnu reprezentaciju s ciljem da prekinu utakmicu i tako Hrvatsku za duže vrijeme izbace sa svih nogometnih natjecanja pod ingerencijom FIFA-e i UEFA-e. Nije mali broj navijača koji tvrde da su pravi krivci za napad na Vatrene tijekom Europskog prvenstva bili jako daleko od Francuske, odnosno, da su u St. Etienneu prljavi posao svojih nalogodavaca odradili zapravo pijuni. U kriminalističkim serijama i špijunskim trakavicama nazvali bi ih “potrošnom robom.”

Oni koji to tvrde dokaze za svoje tvrdnje pronalaze u činjenici da do dana današnjeg nisu pronađeni “umjetnici” s Poljuda koji su uoči utakmice Hrvatska-Italija (1:1) nacrtali svastiku. Ni brojne nadzorne kamere, ni osiguranje kakvo nema ni američki predsjednik, nije pomoglo onima bi trebali uhititi “diverzante” da ih uhite. Ne samo da počinitelji nisu “identificirani”, nisu čak ni “locirani”, do “transferiranja” velik je korak. Možda čak prevelik, s obzirom kako čizme od sedam milja postoje samo u bajkama?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekompetentnost?

Neki su baš toga izvukli zaključak da se radi o namjeri, odnosno, režiji, dakle, da za nerede, za svastiku, nisu krivi huligani već puno gori “huligani” koji za svoje prljave poslove novače koga god stignu, što im se ponudi. Ne biraju puno.  Kako i što rade vidjelo se u Francuskoj. Naravno, osim sve glasnijih “šaputanja” dokaza za teoriju zavjere ipak nema, barem ne konkretnih. Drugim riječima jedan dio navijača ipak vjeruje kako se radi o nesposobnosti, nekompetentnosti te da zbog toga “svastičari” nisu pronađeni. Kompetentnost, bolje rečeno nekompetentnost, je lijevi bok našeg društva, rak rana.

Zamjena teza

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vratimo se u sadašnjost, iako je ona blisko povezana s bliskom prošlošću, Primijetili ste da policija posljednjih dana, dva mjeseca prije parlamentarnih izbora, privodi sve veći broj navodnih počinitelja nereda na Europskom prvenstvu? Stječe se dojam da je 10 000 izgrednika stiglo na stadion u St. Etienneu kako bi prekinulo utakmicu svoje reprezentacije, dok je ostalih osam mirnih navijača mirno promatralo utakmicu i navijalo. Riječ je, naravno, o namjernoj zamjeni teza koja će e forsirati i dalje, prema potrebi.

Naravno, činjenice su posve drugačije.  Devedeset posto navijača ne podržava ovakve diverzije i ovakve napade na Vatrene. Naime, nakon napada na Vatrene u nekoliko faza krenulo se opravdavati napadače, ili “teroriste” kako ih je pomalo grubo nazvao izbornik Ante Čačić razočaran događanjima u St. Etienneu,

Naime, teroristi djeluju na sličan način, uz potporu sličnih medija, odaberu metu, fokusiraju se na nju, a onda ne birajući sredstva, ne žaleći žrtve, napadnu, istovremeno ih opravdavaju njihovi mediji. Tijekom terorističkih napada u pravilu stradaju nedužni, isto bi se dogodilo i da je napad u St. Etienneu uspio te da je UEFA izbacila Hrvatsku s Europskog prvenstva. Stradali bi igrači, reprezentativci, stradali bi pravi navijači koji bi ostali uskraćeni za majstorije svoje reprezentacije,  najmanje bi napad na Vatrene osjetili oni protiv kojih se napadači navodno bore. Zapravo se bore protiv Hrvatske i to se ne smije ustručavati reći. Primjer? Ako se s vama u zrakoplovu voze dvije-tri osobe koje vam nisu po mjeri nećete srušiti zrakoplov da biste se osjećali komotnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi nedužni

Spomenuli smo nekoliko faza relativizacije napada na Vatrene?

Prvo se odmah nakon napada krenulo opravdavati napadače, nažalost, činili su to neki ministri, kao i neki nazovi mediji, onda ih se počelo otvoreno braniti, kroz tvrdnju i napise da oni zapravo i nemaju drugog načina boriti se protiv nepravdi u hrvatskom nogometu. Zadnjih sati ni to više nije slučaj, kako policija nekoga privede tako neki portali i pojedini mediji “otkrivaju” pojedinosti iz biografije osumnjičenih te oni ispadaju u najmanju ruku kandidati za Nobelovu nagradu za mir.  Zašto hrvatska policija privodi tolike “žrtve” pored krivaca kojih, očito, nema?

Ukratko, nije nije kriv za napad na Vatrene u St. Etienneu,  nitko nije kriv zbog svastike na Poljudu, nitko nije kriv zbog nereda u Milanu na San Siru. eventualno bi se za sve moglo optužiti rezervnu klupu naše reprezentacije koja je očito gađala bakljama i topovskim udarima samu sebe. Napokon imamo argumenta za pregovore s Uefom, recimo im istinu, recimo im da nitko nije kriv i da su krivo sve shvatili. Ako sami sebe uspijemo uvjeriti u to s Uefom ne bismo smjeli imati problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.