Neka pati kome smeta: U zemlji sporta Luka Modrić najuspješniji hrvatski sportaš svih vremena?

Foto: fah

Čudesna nogometna i životna priča hrvatskog nogometnog reprezentativca Luke Modrića zaokružena je, kako smo već pisali, u londonskom Royal Albert Hallu nagradom za najboljeg nogometaša svijeta u izboru Međunarodne nogometne federacije (FIFA). Luka je postao prvi Hrvat kome je to pošlo za rukom, odnosno, bolje rečeno nogom te je tako i za gotovo sve u Hrvatskoj stekao zasluženi status najvećeg hrvatskog nogometaša svih vremena.  Naravno, uvijek će biti onih koji se ne slažu s takvom konstatacijom, što je posve legitimno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, s obzirom kako je nogomet uvjerljivo najpopularniji sport na planeti posve je utemeljeno postaviti pitanje je li Luka ujedno i najbolji hrvatski sportaš svih vremena?

U zemlji, kao što je Hrvatska, u zemlji koja je bogata talentiranim sportašima i sportašicama, u zemlji velikih sportskih uspjeha, u zemlji Blanke Vlašić, Janice Kostelić, Ivice Kostelića, Gorana Ivaniševića, Marina Čilića ili možda nikad prežaljenog Dražena Petrovića teško je steći status najboljeg od najboljih, a izaći iz nogometnih okvira. Naime, mnogi od spomenutih osvajali su i po mnogima najvrednije što se u sportu osvojiti može, uz, dakako, poštovanje protivnika i navijača, olimpijske medalje. Koliko ih samo imaju legendarni Kostelići?

No, s druge strane, krovna svjetska nogometna organizacija, FIFA, ima u svom krilu, simbolično i stvarno rečeno, skoro 300 milijuna ljudi, od toga čak pet milijuna sudaca i službenika, nogometom se bavi čak četiri posto svjetske populacije… Najbolji od svih njih je – Hrvat, koliko god se neki teško mirili s takvom konstatacijom. Naime, nakon što se Luka u Londonu i službeno popeo na krov sportskog svijeta krenule su i prve otrovne strelice, jednim dijelom iz smjera onih koji žale jer je Cristiano Ronaldo ostao bez nagrade, drugim dijelom te strelice dolaze iz Hrvatske… Neki mu zamjeraju ”gubitak pamćenja” na suđenju Zdravku Mamiću, drugi, a nema ih, na sreću puno, iako su vrlo glasni, činjenicu da je inzistirao da Vatrenima na dočeku pri povratku s nezaboravnog Svjetskog prvenstva pjeva Marko Perković Thompson. Svima njima nije sinoć pao kamen sa srca, naprotiv, kao milijunima Hrvata diljem svijeta koji su s Modrićem zajedno željeli i tu povijesnu Zlatnu loptu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije napunio je 33 godine i još uvijek, što smo vidjeli na startu Lige prvaka, u dresu Reala, s kojim je više puta pokorio nogometnu Europu, igra fantastično. Rođendan je proslavio uz obitelj u najdražem okruženju, u krugu svoje nogometne reprezentacije, a svi su mu tada Vatreni poželjeli ono u čemu je na kraju zasluženo i što je uvjerljivo ispred Ronalda osvojio – Trofej FIFA The Best. Konačno priznanje Hrvatu, koji je tako postao i prvi Hrvat na krovu nogometnog svijeta.

Ušao je Luka na velika vrata među hrvatske sportske velikane, neki će reći sportske besmrtnike, poput Janice, Gorana, Dražena, Ivice, Blanke…

Koliko je nogomet zapravo bitan kada ga komparirano sa ostalim sportovima pokazuje i činjenica da i danas, i da ćemo to činiti i sutra, slavimo prve, ”originalne” Vatrene iz devedesetih. Treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj Hrvatska neće zaboraviti, kao ni činjenicu da je tada te 1998. Davor Šuker postao Zlatna kopačka SP-a, kao prvi Hrvat u samostalnoj, slobodnoj državi Hrvatskoj kome je to uspjelo. Prvi i za sada jedini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvadeset godina kasnije Modrić se popeo stepenicu više, kako s reprezentacijom, tako i, naravno, osobno, kao sportaš, kao nogometaš. Naime, Luka je s Vatrenima osvojio srebro na SP-u u Rusiji, proglašen je najboljim igračem prvenstva, najboljim igračem Europe i najboljim igračem svijeta, sve u jednoj godini, sve u samo tri mjeseca.  Nikome to prije njega u jednoj godini, u tri mjeseca, nije uspjelo.

Na kraju parafrazirajmo riječi bivšeg sportskog komentatora HRT-a Bože Sušeca izrečene u euforiji prije 22 godine, tijekom utakmice Europskog prvenstva Hrvatska – Danska 3:0, nakon što je Šuker uništio legendarnog Petera Schmeichela, ”tko to može, samo Luka Modrić, bravo majstore, bravo velemajstore.”

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.