New York Times o ‘kaosu u hrvatskom nogometu’: Novinar loš prognozer, pisao je i o ‘nacionalističkim huliganima’ BBB-ima…

Foto: Snimka zaslona

U jednoj svojoj ”analizi” stanja u hrvatskom nogometu, a u svjetlu velikog uspjeha Vatrenih na Svjetskom prvenstvu, novinar ”uglednog” The New York Timesa dvadesetak sati prije utakmice polufinala SP-a piše o ”kaosu u hrvatskom nogometu.” Radi se o Roryju Smithu, koji je sa svojim prognozama i analizama uoči Svjetskog prvenstva doživio totalni fijasko te oduševio brojne komičare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Smith je vrlo hrabro, nakon duge ”analize”, prognozirao rezultate Svjetskog prvenstva i prije nego što je ono u Rusiji počelo. Tako je, između ostaloga, napisao: ”Favoriti prvenstva su tako prema N. Y. Timesu bili Njemačka, Brazil, Španjolska i Francuska. Od Kolumbije su očekivali reprizu četvrtfinala iz 2014., Engleskoj nisu vjerovali  da je sposobna ući među osam najboljih, a za Belgiju su ‘analizom’ zaključili da će ”sve manje od polufinala biti razočaranje…” Hrvatska? Hrvati su u ”analizi” prošli skoro jednako ”dobro” kao Englezi. Nisu Vatrenima u New York Timesu dali ozbiljne šanse za ozbiljan rezultat, tek su prognozirali prolazak skupine. Čak se i legendarni Ćiro Blažević, koji nikad nije pogodio pobjednika neke utakmice, što je i sam priznao, može pohvaliti kako je bolji sportski prognozer od Roryja Smitha, novinara ”uglednog” New York Timesa.

Podsjetimo, Rory Smith je novinar koji je za New York Times pisao i o zbivanjima u Hrvatskoj za vrijeme te uoči Domovinskog rata, ranih devedesetih. Osvrnuo se svojedobno tako i na divljanje zloglasnih Delija, navijača Crvene zvezde,  na Maksimiru 13. svibnja 1990. U tom kontekstu izjednačio je Delije i BBB-e, nazivajući ih ”nacionalističkim huliganima”, koji su ”zajedno ratovali i sudjelovali u krvavom raspadu Jugoslavije devedesetih.” Ništa o velikosrpskoj agresiji, razlozima rata, tek osvrt tipa ”pa tamo su se sukobila neka NACIONALISTIČKA plemena, koja su svoj konačni obračun imala u BiH.”

Ova se, kako vidimo povijesno utemeljena, ”analiza”  dogodila puno ranije, sad se vratimo na aktualnu ”analizu”:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Hrvatska broji tek četiri milijuna stanovnika, a mnogi njezini sadašnji reprezentativci stasali su tijekom ili neposredno nakon krvavog rata koji je označio raspad Jugoslavije. No nitko dosad nije pozvao predstavnike Hrvatskog nogometnog saveza da objasne tajnu svojeg uspjeha, kao što su to učinile zemlje poput Španjolske, Njemačke, Nizozemske i Italije. Nitko nije istaknuo potrebu za primjenom hrvatskog modela i pronalaskom novog Luke Modrića, Ivana Rakitića ili Matea Kovačića”, piše Smith te dakako, kao ”analitičar” daje odgovor, nudi razlog, rješenje još čeka.

”Za to postoji dobar razlog: hrvatski je nogomet u stanju kaosa. Dvojica igrača – kapetan Modrić i branič Lovren osumnjičeni su za davanje lažnog iskaza u slučaju Zdravka Mamića…”.

Sva sreća za protivnike Vatrenih da je ”hrvatski nogomet u kaosu”, jer da to nije vjerojatno bi Vatreni bili prvaci svijeta i prije početka SP-a, a New York Times sve bi to lijepo prognozirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U redu, Zdravko Mamić, sportska, i ne samo sportska, priča mjeseca u Hrvatskoj, ali…

Kakve veze ima Mamić s činjenicom da su Vatreni već jednom napravili ”nogometno čudo”, dakle, prije 20 godina na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj? Ne igra se nogomet u Hrvatskoj posljednjih desetak godina i nije ga izmislio Mamić, donio iz neke tamo londonske pivnice. Hrvatska je oduvijek imala vrhunske, super talentirane, nogometaše i nikada hrvatski bogomdani talent za sport nije ovisio o jednom čovjeku, kako god se taj čovjek zvao. Uostalom, nogometna lopta ”na ovim se prostorima” prvi puta zakotrljala u Hrvatskoj. Županja je još uvijek dio Lijepe naše?

Smith za kraj zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Hrvatsku još dvije utakmice dijele od statusa besmrtnika, dok su mnoge snažnije reprezentacije već odavno pokojne.” Kad misli na ”pokojnike” vjerojatno misli na ”snažne” Španjolce? Njih je izbacila ne tako ”snažna” Rusija, a Rusiju ”slaba” i ne toliko ”snažna” Hrvatska.  Kako prvenstvo odmiče tako pobjeđuju sve slabije, a ispadaju ”snažne” reprezentacije. Impresivno. Što ako kao ”slabija” od svih njih na kraju trijumfira hrvatska nogometna reprezentacija?

Kao ”najslabije” Svjetsko prvenstvo u povijesti trebalo bi ga poništiti i organizirati novo, na kojem bi pravo sudjelovanja imale samo ”najsnažnije” reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.