On ni sam ne zna o čemu govori: Je li Torcida u ‘dobroj namjeri’ napravila pogrešku kad je poklonila pozornost Ivanu Pernaru?

Foto: Facebook

Saborski zastupnik, Ivan Pernar,  svojim izjavama, a napose svojim neistinama u Domovinskom ratu, koje ponavlja i u nekim srpskim medijima, u kojima je na neki način zvijezda, najviše govori o sebi, najmanje o drugima.  Nedavno je rekao da nad Hrvatima nije izvršen genocid, kako u Vukovaru, tako i u Prijedoru, što je posve očekivano izazvalo brojne negativne reakcije u Hrvatskoj.  Ivan Pernar govori o etničkom čišćenju, ali ne i o genocidu, kad govori o etničkom čišćenju saborski zastupnik zapravo tvrdi da je i Hrvatska napravila etničko čišćenje nad Srbima.  Da ne nabrajamo dalje, budući da su sve izjave Ivana Pernara kontradiktorne i ne vrijede puno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, nogometnim navijačima, Torcidi također, teško je prodati laži o Domovinskom ratu te su na utakmici Hajduk-Lokomotiva, koju su Splićani uspjeli dobiti, teško, ali jesu, pokazali što misle o Pernaru i njegovim neistinama o Domovinskom ratu.  Naime, navijači Hajduka napravili su transparent sa slikom Ivana Pernara, na kojoj on nosi šajkaču, na šajkači nešto nalik kokardi. Ispod slike piše ‘Juda’, te ‘predak heroj, potomak izdajica’. Ogorčenje navijača je razumljivo, veliki je broj branitelja došao baš iz navijačke populacije.

Dakle, tako o Ivanu Pernaru misli navijački puk.  No, jesu li na takav način zapravo Pernaru nehotice učinili uslugu budući kako se od njegovih izjava ogradio i Živi zid? Zapravo, Pernar je nastupao kao klaun, odnosno, u moru neistina tu i tamo slučajno bi rekao ponešto što bi moglo biti točno, ali se, dakako, ne odnosi na agresiju na Hrvatsku, na rat, o čemu Pernar ne zna ništa niti želi znati. On tek nabacuje ono što je negdje pročitao, pritom djeluje kao da je informacije crpio iz najradikalnijih srbijanskih medija.

Pročitajte tek neke od kontradiktornosti u izjavama Ivana Pernara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Srebrenica, i Jasenovac i Oluja genocidi, ali to ne čini jedan narod genocidnim”, rekao je Pernar, iako je prije toga govorio da genocida nema već etničkog čišćenja!?  Nadalje, tko je ikada, u bilo kojem kontekstu, neki narod proglasio genocidnim? Hitlerov režim bio je zločinački, činjeni su masovni i planirani zločini pa nikome nikad nije palo napamet njemački narod tretirati kao zločinački.

U svojevrsnom odgovoru Torcidi Pernar je na Facebook profilu napisao:

Je li istina crno bijela?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi znaju da su u NDH postojali rasni zakoni i da su Židovi bili označeni za eliminaciju, to nitko posebno ne treba objašnjavati što im se događalo.

Međutim, ako vi progovorite o tome, odmah će vas etiketirati kao mrzitelja Hrvatske.

S druge strane, ako kažem da je 1948. etnički očišćeno 750.000 Palestinaca, automatski ću biti etiketiran kao mrzitelj Židova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U oba slučaja rekao sam očitu istinu koja se zna, ali paradoksalno, cijela istina smeta svima. Zašto je se ljudi boje ja ne znam.”

Pernar očito nema pojma o čemu govori, radi se o nepovezanim rečenicama koje nemaju baš nikakvog smisla. Kakve veze ima Republika Hrvatska i NDH? On Oluju stavlja u vrijeme NDH!? Pernar je očito ponovno pomiješao ratove, pojmove i desetljeća.

S jedne strane točno je da se Pernar izgubio između ostalog i zbog činjenice, odnosno osobne frustracije, da se nalazi pod nemilosrdnim udarom Hanžekovićevog medijskog carstva, čim se spomenula mogućnost da se Hanžekoviću onemogući da i dalje preko svog odvjetničkog ureda uvjerno rečeno “utjeruje dugove” u ime HRT-a i za HRT, krenuli su napadi prvo na na Most, a onda i na Živi zid, i to nije bilo slučajno. No, Most se kao ozbiljna politička grupacija snašao, na vrijeme su shvatili do kud se može ići i kako, Pernar se počeo ponašati kao uvrijeđeni pučkoškolac kome je profesor dao negativnu ocijenu, koja je k tome zasluženo negativna.

U svojoj nazovi borbi protiv Hanžekovića birao je krive saveznike, na pogrešnoj strani. Naime, on hvali Gordana Marasa, Željka Jovanovića, Nenada Stazića…, slične političare koji su miljenici Jutarnjeg lista i sličnih medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nerijetko u Saboru jedan od čelnika Živog zida hvali generala Željka Glasnovića, a čovjek koji ima takav stav o Oluji kao što ima Pernar teško može biti politički blizak legendarnom generalu. Dojam je da Pernar zapravo ne zna tko je Glasnović i da je on general pobjedničke vojske, koja je, između ostalog, izvršila briljantno operaciju Oluja u kojoj su sudjelovali zajedno HV i HVO. Drugim riječima, logikom Ivana Pernara, general kojeg hvali sudjelovao je “u genocidu koji nije genocid već etničko čišćenje!?” Treba li dodatno ovo komentirati?

Neki mediji tvrde da je Ivan Pernar ruski špijun, što je notorna bedastoća, ravna tvrdnji da su Marsovaci izveli desant Kubu na. Naime, što god mi mislili o Vladimiru Putinu, predsjedniku Rusije teško je vjerovati da bi jedna Rusija spala na Pernara.

Ivan Pernar otvoreno ne poštuje hrvatske zakone, iako je saborski zastupnik koji je prisegnuo da će ih poštovati, a za što je jako dobro plaćen.  Pernar ne dozvoljava novinarima postavljati pitanje, on zapravo kao argument da mu se ne smije postaviti novinarsko pitanje iznosi činjenicu da je saborski zastupnik, u tramvaju se vozi bez karte, a kad mu to neki građani prigovore uzvraća kako se Plenković ne vozi tramvajem!?

Komičan je bio jednominutni nastup na televiziji Z1, u emisiji Zoom Zagreb gostovao je tek jednu minutu, ako i toliko? Krenula je emisija i Pernar kaže kako je Aleksandar Stanković “odvratan”, kod kojeg je, usput budi rečeno, gostovao i napustio emisiju nekoliko sati ranije,  na što ga novinar, voditelj emisije, moli da mu ne vrijeđa kolegu, a onda Pernar izlazi uz riječi: “nemojte me maltretirati…!” Tko ga je maltretirao ako ga je molećivim glasom novinar i voditelj molio?

“Zločini u Osijeku su činjeni!” “Koji?” “Ne znam!”

U emisiji TV Bujica Pernar je govorio o “hrvatskim zločinima u Osijeku”, na pitanje voditelja o kojim se zločinima radi Pernar je rekao da ne zna!! Kako možete govoriti o nečemu, a posebno o ratnim zločinima, o čemu ne znate ništa? Pernar zapravo ponavlja jedno te isto, a uvijek je to ništa, iz dana u dan te je postao teret Živog zida koji se sve više ograđuje od jednog od svojih čelnika…

Treba li shvatiti izjave Ivana Pernara ozbiljno? Da, nažalost, jer ipak Pernar prima plaću iz državnog proračuna, ali te izjave treba tretirati kao jedno veliko ništa. Barem kad dolaze iz njegovih usta.

Naravno, reakcija Torcide bila je spontana, iskrena i neće, dakako, Pernara pretvoriti u mučenika. Međutim, može pomoći nehotice onima koji ne misle kao Pernar, koji znaju da je ono što Pernar govori uglavnom neistina, ali koji tome unatoč ipak tvrde sve ono što i Pernar i koji su daleko, daleko utjecajniji od Pernara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.