Nogometni klasik i poslastica u polufinalu Copa Americe – Argentina i Brazil

Foto: fah

Nakon razočaravajućeg nogometa koji smo gledali u natjecanju po skupinama, a posebice u četvrtfinalu, gdje su tri od četiri utakmice završile bez golova, Copa America ulazi u samu završnicu. Ispred nas su polufinala, nogometni klasik, a nadamo se i prava poslastica između Brazila i Argentine, te okršaj dvostrukog branitelja naslova Čilea i Perua.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brazil i Argentina će u “Superclasico de las Americas” odmjeriti snage u noći s utorka na srijedu (2:30 sati po hrvatskom vremenu) u Belo Horizonteu, dok će Čile i Peru svoj “Clasico del Pacífico” igrati dan kasnije u istom terminu u Porto Alegreu.

Brazil čeka naslov prvaka Južne Amerike od 2007. godine, Argentina je zadnji put slavila prije 24 godine, dok je Peru zadnju Copu osvojio davne 1975. Čile je dvostruki uzastopni prvak, a do sada je samo Argentina osvojila tri naslova u nizu (1945, 1946, 1947).

Kvaliteta nogometa na dosadašnjem dijelu turnira je bila razočaravajuća. Brazil se mučio, dok se Argentina jedva probila do četvrtfinala. Urugvaj i Kolumbija su bile reprezentacije koje su najviše pokazale, no obje su ispale u četvrtfinalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Loši tereni na nekoliko stadiona u Brazilu, također nisu pomogli. Sa skupim ulaznicama i nezanimljivim susretima, mnoge su utakmice imale izuzetno malu gledanost. Najmanja ‘gužva’ je bila na utakmici između Ekvadora i Japana koja je igrana u Belo Horizonteu. Stadion Mineirao prima 62.000 gledatelja, no prodano je svega 2.100 ulaznica. Organizatori su podijelili još 5.500 ulaznica, pa je utakmicu pratilo 7.600 gledatelja.

Međutim, sve će se to zaboraviti kada u srijedu na travnjak stadiona Mineirao istrče Philippe Coutinho, Gabriel Jesus i Roberto Firmino s jedne, te Lionel Messi, Sergio Aguero i Lautaro Martinez s druge strane.

Obje reprezentacije dočekuju utakmicu s ogromnim pritiskom na leđima. Brazilske navijače zanima jedino naslov prvaka i jedino trofej može ublažiti kritike uperene prema izborniku Titeu. S druge strane postavlja se pitanje može li Lionel Messi napokon osvojiti neki trofej u ‘najdražem dresu’. Messi je s Barcelonom osvojio čak 34 trofeja, a s Argentinom jedino olimpijsko zlato 2008. godine, dok je izgubio tri velika finala – Copa Americu 2015. i 2016. godine, te svjetsko prvenstvo 2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Brazil ima odličnu reprezentaciju. Imaju igrače koji mogu napraviti razliku prema naprijed”, kazao je Messi iskreno priznavši.

“Mislili smo da ćemo biti prvi u našoj skupini i na drugoj strani ždrijeba. Ali sada smo u polufinalu i ovdje su samo najbolje ekipe.”

Messi je već duže vrijeme na udaru kritika da u dresu ‘Gauča’ pruža daleko slabije predstave nego u Barceloni. Argentinski izbornik Lionel Scaloni očekivano ga brani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Da ste bili ovdje kako bi vidjeli koliko on doprinosi u svlačionici, koliko on doprinosi na terenu za svoje suigrače, možda biste mislili drugačije,” kazao je argentinski izbornik dodavši: “Messi je Messi. On je najbolji, iznad svih.”

Scaloni je uvjeren kako nas očekuje pravi nogometni spektakl.

“Ovo će biti lijepo iskustvo za sve vas, ali i za sve nogometne navijače. Siguran sam kako će to biti lijepa utakmica, a mi ćemo pokušati pobijediti i osvojiti turnir.”

Brazil i Argentina su do sada igrali 109 međusobnih utakmica. “Selecao” je slavio 45 puta, “Gauči” imaju 39 pobjeda, dok je 25 susreta završilo bez pobjednika. Posljednju službenu utakmicu igrali su u kvalifikacijama za SP 2018. godine upravo u Belo Horizonteu, a Brazil je pobijedio sa 3-0. Međutim, na stadionu Mineirao, Brazil je doživio najveću ‘sramotu’, poraz 1-7 od Njemačke u polufinalu World Cupa 2014. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nitko neće zaboraviti što se tada dogodilo. Ta utakmica protiv Njemačke za nas je bila strašna. Ali to je bila drugačija situacija. Sada se suočavamo s Argentinom. Moramo biti oprezni jer je to momčad koja ima najboljeg igrača na svijetu,” kazao je brazilski branič Thiago Silva.

Za braniča francuskog prvaka Paris Saint-Germaina nema dvojbe tko je najbolji igračem svih vremena.

“Za mene je Messi najveći igrač u povijesti, najveći igrač kojeg sam ikada vidio”, rekao je branič .

“Međutim, sutra neće igrati Messi, već Brazil i Argentina. Argentina će uvijek biti Argentina, čak i ako nije u najboljoj formi. Imamo puno poštovanja prema njim,” dodao je.

S njim se složio i napadač Gabriel Jesus.

“Brazil i Argentina su dvije nogometne sile, dvije zemlje s velikom nogometnom poviješću. Međutim, budući da smo mi domaćini i u boljoj smo formi, veći je pritisak na nas,” kazao je napadač Manchester Cityja.

S druge strane stajat će njegov suigrač iz redova ‘Građana’ Sergio Aguero.

“Mnogo sam naučio od njega. Ali sada je on na jednoj strani, a ja na drugoj,” rekao je Jesus dodavši: “Nismo se kladili tko će pobijediti. Ali kada se vratim u City nadam se da ću zadirkivati njega i Otamendija.”

U drugom polufinalu sastaju se dvostruki branitelj naslova Čile i najveće iznenađenje turnira Peru.

Čile je dobio zadnje dvije Cope (2016, 2015) na gotovo identičan način. U oba finala je dobio Argentinu boljim izvođenjem jedanaesteraca nakon što su utakmice završile bez golova. Prije četiri godine u finalu u Santiagu Čile je pred svojim navijačima nakon udaraca s kreča slavio 4-1, a godinu dana kasnije u East Rutherford sa 4-2.

Na čelu s napadačem Manchester Uniteda Alexisom Sanchezom, Čile će pokušati dosegnuti treće finale u nizu i osvojiti treću kontinentalnu titulu. Do sada je to uspjelo samo Argentini (1945, 1946, 1947).

“Sanchez je naš vođa. Možda nije u najboljoj formi jer je bio ozlijeđen šest mjeseci, ali nam u ovom trenutku puno pomaže,” kazao je čileanski izbornik Reinaldo Rueda.

Peru, na čelu s veteranom napadačem Paolom Guerrerom, također je dvostruki južnoamerički prvak, ali posljednji naslov je osvojio 1975. godine. Zadnje polufinale Peru je igrao 2015. kada je na koncu bio treći.

“Navikli smo na to da budemo slabi”, rekao je Guerrero. “Pokazali smo da imamo srce i hrabrost.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.