Odjeci spektakla na Sljemenu: Sjajna hrvatska ekipa koja bi deset godina mogla biti u vrhu slaloma u Svjetskom kupu

Foto: fah

“Ova ekipa može jako puno. Mislim da ćete nas gledati narednih deset godina”, rekao je Varaždinac Istok Rodeš nakon što je osvajanjem sedmog mjesta na sljemenskom Crvenom spustu reprizirao svoj najbolji rezultat u Svjetskom kupu ostvaren na slalomu u Madonni di Campiglio, posljednjem u 2018. godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući sedmom mjestu Istoka Rodeša, 15. mjestu Mateja Vidovića i 20. poziciji Eliasa Kolege na desetom izdanju sljemenskog slaloma na Crvenom spustu, hrvatsko skijanje po prvi je put imalo trojicu slalomaša među osvajačima bodova u Svjetskom kupu.

“Ovo za naše skijanje znači puno. Teoretski, svi skijaši koji su trenutno u reprezentaciji su praktično među trideset u Svjetskom kupu. Mislim da si ljudi ne mogu zamisliti koliko je to nemoguće, netko tko živi u Hrvatskoj možda ne može zamisliti koliko je to veliko”, prokomenitirao je Rodeš najbolje rezultate u karijeri sve trojice hrvatskih reprezentativaca.

“Trojica Hrvata su u prvih trideset. Mislim da je to velik i važan dan za hrvatsko skijanje. Pokazali smo da imamo jaku slalomsku ekipu. To je velika motivacija za utrke koje slijede i nadam se da ćemo ponavljati ovakve rezultate.””, nadovezao se Elias Kolega koji je nakon prve vožnje bio na 15. mjestu, ali je nešto lošijim drugim nastupom završio kao 20.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nisam pogodio drugu vožnju kako sam zamislio. Prvi lauf je bio dobar, od drugog sam očekivao još više, ali nije mi to baš uspjelo. Drago mi je što su navijači došli u velikom broju i vjerujem da smo ih razveselili”, zaključio je Kolega.

Istok Rodeš je spojio dvije dobre vožnje.

“Zadovoljan sam s obje vožnje, više-manje. Sigurno da je bilo sitnih grešaka, sigurno može i bolje, ali ne trebam se sad žaliti, samo nastaviti u ovom smjeru. Kad jednom pokažem ono najbolje što mogu, mislim da onda mogu stvarno puno.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po ulasku u cilj ugrabio je i visoko podigao hrvatsku zastavu, iako mu je ostala jedna neispunjena želja.

“Super je osjećaj, ali htio sam ući prvi. Još nisam u Svjetskom kupu ušao kao prvi u cilj. Pet stotinki previše, ali to je naš sport.”

Nakon prve vožnje najavio je puni rizik u drugoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Probao sam punim gasom. Teško u skijanju to može svaki put uspjeti. Nije mi uspjelo najbolje moguće, ali je uspjelo dosta dobro. Tako idem svaki put.”

Sljemenska utrka je još trajala kad ju je Rodeš već pospremio u arhivu.

“I nakon Madonne sam rekao da utrka završava proglašenjem. Utrka je za mene gotova. Koncentriram se već na Adelboden, gdje ću možda voziti i veleslalom.”

Zahvaljujući plasmanu Eliasa Kolege među osvajače bodova, Hrvatska već u Adelbodenu ima pravo na pet mjesta u slalomskoj utrci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To je iznimno jako. Po tome se vidi kakvi smo, jer to imaju samo najjače nacije”, ponosno je ustvrdio Kolega.

Matej Vidović je, unatoč najboljem rezultatu u karijeri, bio pomalo nezadovoljan.

“Nijedne godine se nisam dobro skijao na Sljemenu, možda zato ovo i je velik uspjeh za mene. Ipak, ostaje gorak okus u ustima, ostaje dojam da sam mogao bolje i prvu i drugu vožnju. No, zadovoljan sam, daleko da je to bilo loše. Dobro sam se osjećao u drugoj vožnji, pokušao sam napasti. Bilo je par malih grešaka, ali ne mogu se na to žaliti. Možda treba analizirati zašto sam bio malo sporiji. Bolje sam se osjećao nego što je vrijeme pokazalo, ali tako je bilo ove sezone. Nismo još uspjeli napraviti iskorak u drugoj vožnji, nažalost. No, s ove dvije dobre vožnje sam zadovoljan. Naravno, treba probati više na sljedećim utrkama”, rekao je Vidović i otkrio mogući razlog za ovakav uzlet hrvatske skijaške mladosti:

“Kao ekipa dižemo jedni druge i onda se to osjeti i na rezultatu. Jedni druge vučemo na treningu i na utrkama. Možda nam je baš to prije nedostajalo.”

Rezultati slaloma skijaša za Svjetski kup na zagrebačkom Sljemenu:

1. Marcel Hirscher (Aut) 1:48.64
2. Alexis Pinturault (Fra) +0.60
3. Manuel Feller (Aut) +0.62
4. Clement Noel (Fra) +1.20
5. Henrik Kristoffersen (Nor) +1.35
6. Sebastian-Foss Solevaag (Nor) +1.62
7. ISTOK RODEŠ (HRV) +1.67
8. Felix Neureuther (Njem) +1.85
9. Daniel Yule (Švi) +1.94
10. Stefano Gross (Ita) +1.97
11. David Ryding (VB) +2.08
12. Riccardo Tonetti (Ita) +2.09
13. Tanguy Nef (Švi) +2.15
14. Christian Hirschbuehl (Aut) +2.21
15. MATEJ VIDOVIĆ (HRV) +2.32
16. Mattias Hargin (Šve) +2.34
17. Jean-Baptiste Grange (Fra) +2.71
18. Victor Muffat-Jeandet (Fra) +2.72
19. Giuliano Razzoli (Ita) +2.86
20. ELIAS KOLEGA (HRV) +2.89
21. Luca Aerni (Švi) +5.62
REDOSLIJED U SLALOMU:
1. Marcel Hirscher (Aut) 336
2. Daniel Yule (Švi) 246
3. Marco Schwarz (Aut) 235
4. Henrik Kristoffersen (Nor) 209
5. David Ryding (VB) 184
6. Michael Matt (Aut) 181
7. Manuel Feller (Aut) 154
8. Alexis Pinturault (Fra) 153
9. Ramon Zenhaeusern (Švi) 136
10. Andre Myhrer (Šve) 132
17. ISTOK RODEŠ (HRV) 72
23. MATEJ VIDOVIĆ (HRV) 49
41. ELIAS KOLEGA (HRV) 11
UKUPNI REDOSLIJED U SVJETSKOM KUPU:
1. Marcel Hirscher (Aut) 756
2. Henrik Kristoffersen (Nor) 421
3. Max Franz (Aut) 408
4. Aleksander Aamodt Kilde (Nor) 392
4. Alexis Pinturault (Fra) 392
6. Aksel Lund Svindal (Nor) 369
7. Dominik Paris (Ita) 366
8. Beat Feuz (Švi) 353
9. Vincent Kriechmayr (Aut) 336
10. Mauro Caviezel (SUI) 327
53. ISTOK RODEŠ (HRV) 72
67. MATEJ VIDOVIĆ (HRV) 49
79. FILIP ZUBČIĆ (HRV) 31
114. ELIAS KOLEGA (HRV) 11

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.