Phil Jackson: ”Zadnji šut za Tonija Kukoča, Michaelu Jordanu nije smetalo”

Foto: Snimka zaslona

Dokumentarac “The Last Dance” ulazi u svoje finale, naime, ovog će se vikenda emitirat završne dvije epizode dokumentarnog filma o najboljem košarkašu svih vremena Michaelu Jordanu i njegovim Chicago Bullsima, koji su devedesetih bili nezaustavljivi u NBA ligi. Uoči emitiranja ESPN je opet osvježio neke zaboravljene detalje tog vremena, itekako posebnog za košarku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je legendarni trener Phil Jackson otkrio koji je šut za šesti prsten u petoj utakmici velikog finala 1998. godine protiv Utah Jazza namijenio – Toniju Kukoču. Utah je imala 83-81 za produženje serije, a lopta u zadnjem napadu Bullsa nije trebala završiti u Jordanovim rukama.

”Zapravo, posljednju akciju nacrtao sam za Tonija Kukoča koji je te večeri šutirao 11/13 iz igre (završio s 30 poena, nap. a.). Koliko god sam želio da Jordanu pripadne taj krunidbeni trenutak slave, shvatio sam da je to bila divna prilika da ga iskoristimo kao mamac”, objasnio je Jackson, prenosi portal 24 sata, nakon čega je dodao:

”Michaelu to nije smetalo. Međutim, Jazz je postavio centra Grega Ostertaga ispred Rona Harpera koji je izvodio loptu iz auta. Harper nije dobro vidio, mogao sam za to iskoristiti Pippena, koji je viši, ali već je ispao zbog šest prekršaja, a nisam imao nikog višeg tko je naviknuo to raditi. Tako je Harper dao loptu Michaelu, koji je šutnuo tricu izvan ravnoteže za pobjedu. Nije to bio sjajan šut, ali bio je šut.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, bio je šut, no, nije bio precizan, međutim, već u sljedećoj utakmici Chicago Bullsi su završili posao. Jordan je u Salt Lake Cityju iskrcao 45 koševa od ukupno 87 Chicagovih. Bullsi su slavili za jedan koš.

”Prije šeste utakmice razgovarao sam s Michaelom u svlačionici i pitao sam ga misli li da može odigrati svih 48 minuta. Bio je tih, ali ozbiljan: “Ako budem morao, mogu”. Odigrao je na kraju 44 minute i kada mi je pred kraj na time-outu rekao da ćemo pobijediti, odgovorio sam mu: “Znam”. Kada on to kaže, to je uvijek dobar znak”, kazao je Jackson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.