Pobjeda izbornika Line Červara na startu EP-a: Što o Hrvatskoj nakon poraza kažu Crnogorci, i zašto smo se zapravo mučili u prvom dijelu?

Foto: fah

Hrvatska rukometna reprezentacija nakon dosta muke, a poslije vrlo dobre, na trenutke odlične, igre u drugom poluvremenu na startu Europskog prvenstva, kako se to i očekivalo, pobijedila je reprezentaciju Crne Gore 27:21. Ovom pobjedom izabranici Line Červara preuzeli su ispred Bjelorusije, koja je svladala Srbiju 35:30, prvo mjesto u skupini. Neka tako i ostane, naš izbornik ne bi imao ništa protiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto su se zapravo Hrvati toliko mučili u prvom dijelu?

Nakon utakmice krenule su i brojne medijske analize ”katastrofalnog prvog poluvremena”, više manje sve su na istom, dobrom tragu, no, nitko nije do kraja rekao ono što konačno treba reći. Hrvatska nakon odlaska Vlade Šole nije imala i nema vrhunskog golmana, golmana koji je u stanju svojim obranama biti uvjerljivo prvo ime utakmice, presudni čimbenik koji donosi pobjede. Hrvatska takvog golmana nema, nema rukometnog vratara koji bi to u stanju mogao biti u kontinuitetu. Dakle, Hrvatska već godinama nema čuvara mreže kakvog imaju primjerice Francuzi…

Naravno, treba iskreno priznati, bude tu pojedinačnih bljeskova, utakmicu, dvije zaredom, a onda tri utakmice u prosjeku, dvije loše i sve ponovno.  Nisu to ni Alilović, ni Stevanović, ni Šego, iako je večeras sa šest obrana bio solidan. Solidan? Upravo tako, ništa više od toga. Podsjetimo, u finalima Olimpijskih igara i Svjetskog prvenstva Šola je svojedobno znao imati petnaestak, pa i više, obrana, s druge strane 2003. i 2004. godine njemački golman, a Njemačka nam je bila glavni protivnik u to vrijeme, isto tako. Drugim riječima, Šola je imao svojih kikseva, ali oni su bili rijetki, uglavnom je branio vrhunski kad je to najviše trebalo. Naravno, u to vrijeme i hrvatska obrana je bila jača, o igri u obrani itekako vratar ovisi, ako se pretvara u glinenog goluba nema puno izgleda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo poluvrijeme protiv Crnogoraca izabranici Line Červara odigrali su anemično, bez agresivnosti, loše u obrani, na silu u napadu, dok su Crnogorci u prvom redu izuzetno motivirani igrali borbeno, a na golu imali golmana koji je branio gotovo sve što su naši rukometaši uputili prema golu, dakako, pomogla mu je tu i sreća, no, isto tako treba priznati, vratar Crne Gore je vrlo solidan golman, koji je svojedobno i protiv Danske imao čak dvadeset obrana.

Srećom, nastavak je donio preokret, međutim, tek će utakmica protiv Bjelorusije dati nešto više podataka o stvarnoj kvaliteti naše reprezentacije, a pogotovo nastavak turnira kada poslije prvog kruga ispadnu ipak oni najslabiji.

Nakon utakmice na račun hrvatske reprezentacije, izbornika Line Červara, Crnogorci sipali su brojne pohvale, posebno za vrlo dobru izvedbu u drugom poluvremenu, u kojem su Domagoj Duvnjak i suigrači borbenost, agresivnost, uz podršku sjajnih navijača, podigli na maksimum, obrana je ”proradila” i sasvim logičan slijed je uvjerljivi poraz Crnogoraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svi znamo da je Hrvatska jedna od najboljih reprezentacija svijeta. Igrali su odlično prema naprijed. Hrvati su iz brzih akcija zabijali i nismo ih uspjeli pratiti u drugom poluvremenu. Žao mi je što nas je tih nekoliko isključenja poremetilo u obrani koju smo tako dobro igrali u prvom dijelu. Ta isključenja koštala su nas i u napadu jer smo izgubili nekoliko lopti protiv njihove obrane 5-1 i to je odredilo konačni rezultat”, kazao je izbornik Crne Gore Zoran Roganović poslije utakmice i poraza na startu Europskog prvenstva.

Podsjetimo, Crna Gora je u 16. utakmici doživjeli svoj 15. poraz na europskim prvenstvima, ostvarili su tek jedan remi, prije 12 godina i to protiv Rusije. Zasad su bez pobjede.  Crna Gora 11. siječnja u drugom kolu igra protiv nekadašnjeg ”drugog oka u glavi”, Srbije. Srbija je, kako smo već rekli, poražena u prvom kolu od Bjelorusije.  Bit će to utakmica odluke za obje reprezentacije:

“Mislim da prezentiramo Crnu Goru na pravi način i da ovi momci, uz respekt prema protivnicima, mogu igrati sa svima. No, ne želimo da nas zavara prvo poluvrijeme protiv Hrvatske. Protiv Srbije nas čeka velika borba svih 60 minuta i nadam se da ćemo igrati bolje u preostale dvije utakmice protiv njih i Bjelorusije”, poručio je za kraj izbornik Crne Gore Roganović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon lošeg drugog poluvremena rukometaš Crne Gore, Marko Lisica, bio je jako ljut, očito nije shvatio da je Hrvatska, bez obzira na prvi dio, ipak puno bolja. Sve je, dakle, na ovoj utakmici ovisilo o Hrvatskoj, najmanje o Crnoj Gori.

“Prvo poluvrijeme je bilo sjajno, konačno smo odradili dogovoreno iz svlačionice. Međutim, u nastavku smo radili sve ono što nije trebalo – igrali individualno, sebično, gledali tko će više zabiti golova, a ne hoćemo li pobijediti. To nas je skupo koštalo i zbog toga je rezultat ovakav.

Svi hoćemo postati heroji, ali možemo funkcionirati samo kao tim i cjelina, kao što jesmo u prvom poluvremenu. Drugo je pokazalo sve što nije dobro. Spremni smo protiv Srbije odigrati svih 60 minuta kao prvo poluvrijeme protiv Hrvatske”, smatra Lisica.

Najbolji rukometaš Crne Gore na utakmici, golman Nebojša Simić, označio je ipak jedno ime koje je prema njemu, ali i prema mnogima, presudilo:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dobro smo izgledali u prvom poluvremenu, borili se, ali onda smo pali. Ne mogu reći da se nismo borili i u nastavku, ali je presudio Duvnjak na prednjem i mnogo je lopti prekinuo. Jednostavno, naš napad je bio bez rješenja. S druge strane, Hrvati su zabijali golove iz kontranapada i odvojili se.

Nisam, ipak, nezadovoljan. Hrvatska je mnogo jači protivnik od nas. No, pokazali smo zube i ako ovako budemo igrali, mislim da ćemo proći u drugi krug. Želja mi je da se uvijek ovako borimo.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.