Što mislite koji bi klub bio idealan za Marka Pjacu?

Foto: fah

Ako je vjerovati glasinama danas bi mogla pasti konačna odluka o odlasku najboljeg nogometaša Hrvatske nogometne lige, Marka Pjace, iz Dinama. Nažalost, i prije nego li se pošteno “oznoje” nogometaši napuštaju Hrvatske. Sve ranije, sve mlađi i ne samo nogometaši.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni kandidati su Milan i Juventus, navodno je čak angažiran kao pregovarač Marijo Mandžukić koji bi trebao ohrabriti mladog nogometaša da se ipak odluči za Italiju, ali ne i za San Siro. Hoće li Torino biti novo privremeno odredište 21-godišnjeg nogometaša?

Marko Pjaca odigrao je tek jednu pravu službenu utakmicu za hrvatsku nogometnu reprezentaciju i to je bilo dovoljno da pola nogometne Europe poludi za ovim mladićem iz zagrebačkog Borovja, odnosno, iz naselja u kojem je odrastao i počeo maštati o zvijezdama. Tek je na početku karijere, a već je blizu ostvarenja sna.

Očito kako je 90-tak minuta protiv Španjolske na Europskom prvenstvu bilo dovoljno kako bi dobar dio Europe, i to dok još Euro traje, krenuo u “potjeru” za nogometašem koji mnoge u Hrvatskoj podsjeća na Ivana Perišića. Koliko su realne takve procjene?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi pak tvrde da Pjaca ima sve poput Ivana, plus boji dribling kao bonus, drugi ipak zaključuju da je najbolji hrvatski nogometaš u zadnje dvije godine, Ivan Perišić, malo brži i još uvijek malo izdržljivi.  Bez obzira na usporedbe koje čak i nisu potrebne s obzirom da ne možete, sve i da svijećom tražite, pronaći dva ista igrača u dvije različite osobe, Marko Pjaca, ukoliko se nastavi ovako razvijati, “suđeni” je vođa nove generacije Vatrenih čiji zamah očekujemo nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji. Kako vrijeme nikoga ne čeka tako će vjerojatno za dvije godine dobar dio danas standardne postave Vatrenih krenuti putem bez povratka.  Rusija je njihova posljednja šansa.

I dok neki Pjaci preporučuju Milan, drugi, pa i Mandžukić, Juventus, većina bi ga ipak najradije vidjela u madridskom Realu, kad već mora iz Dinama i Hrvatske nogometne lige. Nažalost, zasad kraljevski nije najavio dolazak u dvore Dinamovog “vizionara” Zdravka Mamića, barem “savjetnik” o tome ne želi javno govoriti. Nema sumnje da bismo čitali o eventualnoj Realovoj ponudi kada bi je doista bilo.  Dalje od “chata” s navijačima Reala i Barcelone Pjaca nije išao.

Real bi, s obzirom na način igre, najviše odgovarao Pjaci (Tko ne bi igrao u Realu?), čak i više od u Hrvatskoj omiljene Messijeve i Rakitićeve Barcelone, slažu se mnogi.  Naime, dok ponos Katalonije igra nogomet koji je sličan igri “furije”, dakle, uz puno dodavanja, od noge do noge, Real je drugačije koncipirao igru, dobrim dijelom zbog Cristiana Ronalda, iako Zinedine Zidane pokušava nešto promijeniti i postaviti tako igru da ona više ne ovisi samo o jednom čovjeku.  Primjerice, Real je, doduše teško, u finalu Lige prvaka svladao Atletico Madrid praktički bez Ronalda koji je dobrim dijelom utakmice šetao uz aut liniju.  Ronaldo nije bio spreman za završnicu najvećeg klupskog nogometnog natjecanja na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Real ima najbolju kontru i polukontru na svijetu, zahvaljujući Garethu Baleu i, naravno, spomenutom Ronaldu, ali i zbog sjajnog veznog reda, predvođenog Lukom Modrićem i Nijemcem Tonijem Kroosom. Naravno, nisu samo oni “srce” Realove igre, no, zasad istaknimo njih.  Kad se Modrić na svojoj polovici dočepa lopte ona je kod Kroosa, ili već kod Balea, Ronalda, Benzeme i to je pola gola. Stvar je tehnike zabiti gol na kraju. Ronaldo i Bale još su uvijek u stanju jedan na jedan slomiti svakoga.

Naravno, donekle namjerno želimo banalizirati situaciju, ali bi takav nogomet, koji se bazira na bržem protoku lopte, s manje dodavanja i brzim prodorima, dužim loptama, odgovarao Pjaci. I Pjaca bi odgovarao Realu budući da se Francuz Benzema polako umorio, a ni Ronaldo nije brz kao prije dvije-tri godine.  Vrijeme čini svoje, iako je daleko od toga da bi prvi strijelac Lige prvaka bio završena priča. Međutim, Real je ozbiljan klub, oni razmišljaju godinama unaprijed.

Posve je drugačije biti Ronaldo u Realu ili Ronaldo u portugalskoj nogometnoj reprezentaciji, iako je nebrojeno puta Cristiano praktički sam sebi centrirao, a onda i poentirao, u Realu najbolji nogometaš Europe u ovom trenutku ima sjajne asistente.  Kad vam netko loptu kao rukom donese, pa tako desetak puta tijekom utakmice, što vam preostaje nego dati joj potrebno ubrzanje i pospremiti je iza leđa protivničkog vratara?  Naravno, ne rađa se svatko s instinktom vrhunskog strijelca, naime, što bi Nijemci dali da su u polufinalu imali nekoga da barem jednom zabije iz osam prilika koje su stvorili?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu, dakle, bez razloga neki hrvatski nogometni stručnjaci skeptični zbog mogućeg odlaska Pjace u Milan, naime, Milan već dugo vremena nije klub kojeg pamtimo iz vremena naših odrastanja, iz vremena Maldinija, Baresija, Donadonija, Zvonimira Bobana, Ruuda Gullita, Rijkaarda…  Jedan nogometaš, koliko god bio kvalitetan, teško može odmah sve promijeniti, a od stranca se očekuje najviše i obično se strance ne kreditira.

Kad bude odlazio iz Dinama, a otići će, bit će to transfer kakav Dinamo u povijesti nije napravio, ali tek prosječni transfer u odnosu na novce koji se vrte kad iz jednog Manchester Uniteda prelazite u Real Madrid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.