Svečano zatvorene Igre mladih, hrvatsku zastavu nosila judašica Ana Viktorija Puljiz

Foto: fah

Spuštanjem olimpijske zastave i završnom svečanošću u gradskom središtu Buenos Airesa, zatvorene su treće Olimpijske igre mladih, za koje je predsjednik MOO-a Thomas Bach ustvrdio da su bile “uistinu Igre mladih nove ere” te da su nadmašile sva očekivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nakon izvanrednog uspjeha s organizacijom Olimpijskih igara mladih nitko ne smije sumnjati da Buenos Aires može biti domaćin i “velikih” ljetnih Olimpijskih igara jer ove, u mnogočemu inovativne Igre, donijet će veliku ostavštinu argentinskom glavnom gradu”, dodao je Bach.

Osim činjenice da su otvorene i zatvorene na gradskom trgu, a ne na stadionu, Igre će ući u olimpijsku povijest i po prvi put primijenjenom pravilu o jednakom broju olimpijaca i olimpijki.

Više od 4.000 sportaš(ic)a iz 206 država tijekom 12 dana natjecalo se za odličja u 32 sporta, a Hrvatska će Igre pamtiti ponajprije po srebru rukometašica na pijesku i dvije bronce – taekwondašice Lene Stojković (do 44 kg) i judašice Ane Viktorije Puljiz (do 44 kg), koja je osvojila i zlato kao članica mješovite međunarodne ekipe. Puljiz je, kao naša najuspješnija predstavnica, nosila i hrvatski stijeg na zatvaranju Igara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupni učinak naših 36 predstavnica i predstavnika lošiji je u odnosu na nastup na prošlom OIM-u, u kineskom Nandžingu 2014., kada su 24 hrvatska sportaša i sportašice osvojili šest medalja (tri zlatne, srebrnu i dvije bronce). Uspješniji je bio i premijerni nastup u Singapuru 2010., kada je 25 mladih olimpijaca za Hrvatsku osvojilo četiri odličja (zlato, srebro i dvije bronce), makar je sada, s ekipnim zlatom judašice Puljiz, jednak broj odličja stigao u Lijepu našu.

Novim naraštajima mladih olimpijaca u dobi od 15 do 18 godina slijedi zimska inačica OIM-a, u švicarskoj Lausannei 2020. godine, a potom i 4. izdanje ljetnog OIM-a, kojem je 2022. godine domaćin senegalski glavni grad Dakar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.