Tko je Zlatko Dalić – skromni izbornik koji vjeruje u ovu generaciju i koji je odveo u četvrtfinale?

Foto: fah

Zlatko Dalić (Livno, 26. listopada 1966.), je hrvatski nogometni trener i izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije koji je odveo Hrvatsku u četvrtfinale svjetskog prvenstva u Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Aziji i na Arapskom poluotoku se smatra jednim od najboljih i najuspješnijih trenera svih vremena. Nakon završetka igračke karijere trenersku karijeru započeo u listopadu 2000. godine postaje pomoćni trener u Varteksu .Bio je i pomoćni trener Draženu Ladiću u Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji do 21 godine.

Kad mu je istekao ugovor s Varteksom 2007. godine, preuzeo je Rijeku, a zatim i Dinamo iz Tirane s kojim je osvojio albanski Superkup. Vraća se u Hrvatsku gdje je trenirao Slaven Belupo.

Značajniju karijeru ostvaruje nakon toga, trenirajući azijske klubove – u Saudijskoj Arabiji trenirao je dva kluba – Al Faisaly i Al Hilal te još jedan iz Ujedinjenih Arapskih Emirata -Al Ain, odakle je otišao prije nekoliko mjeseci. U obje zemlje proglašen je najboljim trenerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reprezentacija

Zanimljivo je da je Dalić za sportski tjednik Max rekao:

“Svakome hrvatskom treneru bila bi čast i ponos voditi hrvatsku reprezentaciju, pa tako i meni. Međutim, nisam od onih koji svoje ambicije grade na nečijem neuspjehu. Našoj reprezentaciji od srca želim da pobijedi u obje utakmice kvalifikacija i otputuje na Svjetsko prvenstvo u Rusiju”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obitelj

“Supruga i ja poznajemo se još iz Livna, iz djetinjstva. Vezu smo počeli mladi, jedno smo je vrijeme održavali na daljinu zbog moje igračke karijere. Tada nismo mogli drukčije, morali smo pristati na te uvjete. Vjenčali smo se 1992., a godinu poslije rodio nam se stariji sin Toni. Smjestili smo se u Varaždinu, gdje živimo već 25 godina. Varaždin mi je oduvijek dragi grad koji pruža sve, bez gužve i nervoze.”

Foto: Instagram

“Sinovi vole igrati nogomet ali odgovorio sam ih od profesionalnog bavljenja njime jer znam koliko je to težak kruh. Ovisiš o nekim milimetrima, sekundama, ljudima. Nogomet često razočara i može ljude baciti u očaj. Ako nisi jak, izgubit ćeš se. Nisam želio da proživljavaju ono što se meni dogodilo, ali i prepoznao sam da nisu naročito talentirani. Kad me roditelji zovu i pitaju što mislim o nogometnim vještinama njihova sina, sugeriram im neka im dijete ide u školu. Prvo školovanje, a nogomet ako se dogodi. Dečki studiraju. Toni je završio informatiku, uskoro će diplomirati, a hobi mu je glazba. Pušta glazbu u klubovima. Bruno studira menadžment na američkom fakultetu u Zagrebu. Supruga i ja potičemo ih da se školuju, da budu svoji ljudi.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjera

“Sve što sam napravio u životu i svojoj karijeri mogu zahvaliti vjeri i dragom Bogu”, istaknuo je Dalić u emisiji HKR-a “Zašto vjerujem”.

“Mogu biti prezadovoljan sa svime kako se to kod mene razvijalo. Bez kvalitetne vjere i dobrog motiva to je teško ostvariti”, zaključio je izbornik Dalić.

“Krunica je uvijek uz mene. Kad osjetim neki težak trenutak, stavim ruku u džep, stisnem je i onda sve stvari budu lakše”, rekao je izbornik Zlatko Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.