(VIDEO) Torcida poziva na ‘rat protiv svih’: Je li ovo pomalo brutalna poruka?

Foto: fah

Slavna i po mnoga čemu najveća hrvatska navijačka skupina, osnovana daleke 1950 godine, splitska Torcida, koja već desetljećima sa poljudskog sjevera, a ranije i na starom Placu pored Plinare, bodri Hajduk, najavila je novu natjecateljsku sezonu. Je li najava trebala biti baš takva kakva je bila?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, preko Facebook stranice, na kojoj su objavili video najavu nove sezone, pozvali su na “rat.” Malo teške riječi, posebno ako se rabe u sportskom kontekstu i ako se rabe kao prijetnja, a “rat” uvijek zvuči ružno?

U najavi za novu sezonu umjesto upućivanja poziva svojim članovima da bodre Hajduk, jer će im potpora s obzirom na viđeno u Rumunjskoj itekako trebati, ispisali su poruku sljedećeg sadržaja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Za klub i za boje u rat ćemo sa svima!
Dosta je bilo vašeg terora, od temelja sve se promijeniti mora. HNS LOPOVI, GOTOVI STE GOTOVI!!

Poruka je, dakako, upućena aktualnom čelništvu HNS-a. Ako  su “ratne trube” zasvirale samo zbog HNS-a, tko su onda “svi” ostali? Torcida je, mnogi će reći, institucija, neodvojivi dio grada Splita, baš kao što je to Hajduk, ima li institucija pravo na “objavu rata?”

Nažalost, na ovakav način započinjati sezonu, bez obzira koji razlozi tome prethodili i koji oni bili, u najmanju ruku mnogima je neprihvatljivo. Zna se zašto se ide u rat, u Hrvatskoj, srećom, nema razloga za ratovanje. Svi razlozi za ratovanje nestali su 5. kolovoza 1995. godine. Činjenica je da nakon te 1995. nismo uredili državu kako smo trebali i morali, no, opet nedovoljno za “rat”, iako, naravno, Torcida nije mislila na “rat” u doslovnom smislu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad će netko u ovoj zemlji napokon pozvati na mir, dijalog, na poštivanje zakona, na demokratski način riješavana problema? I kad se, ako se, tako nešto dogodi hoće li poziv na mir biti zanimljiviji nekim medijima od poziva na rat? Čini nam se da “rat” još uvijek na neke ima snažniji učinak od ljubavi, duže ih drži.

Je li ovo pogrešan način borbe “protiv nepravdi u hrvatskom nogometu” prosudite sami, posebno u kontekstu činjenice da u svakom “ratu” stradaju i nedužni. Što je dobro Hrvatskoj donio prekid utakmice Hrvatska-Češka u St. Etienneu? Je li se zbog tog prekida nešto promijenilo u hrvatskom nogometu? Upravo suprotno. Sve bitke uzalud izgubljene, a “rat” još traje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.