U prvih 200 dana ove godine u Nigeriji ubijeno gotovo jednako kršćana koliko u cijeloj 2020.

kršćani
Foto: Getty Images

Najmanje 3.462 kršćana ubila su islamisti u Nigeriji tijekom prvih 200 dana ove godine, dok je oko 3.000 kršćana – od kojih su mnoge djevojke i mlade žene – oteto u istom razdoblju, izvijestio je Crux.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crux citira strašno izvješće Međunarodnog društva za građanske slobode i vladavinu prava sa sjedištem u Nigeriji, u kojem se analizira antikršćansko nasilje u zemlji od 1. siječnja do 18. srpnja 2021. godine.

U izvješću se navodi da je “broj bespomoćnih kršćana koje su istrijebili nigerijski islamski džihadisti i njihovi suradnici u snagama sigurnosti u posljednjih 200 dana“, na 3462, što je samo 68 smrtnih slučajeva manje od ukupnog broja ubojstava nigerijskih kršćana 2020. godine.

To znači da u prosjeku 17 kršćana bude ubijeno dnevno te da je više kršćana ubijeno zbog svoje vjere u Nigeriji nego u bilo kojoj drugoj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Terorističke organizacije koje su odgovorne za najviše ubojstava kršćana u Nigeriji su Jihadist Fulani Herdsmen, Boko Haram, ISWAP i Fulani Bandits. U izvješću se navodi i da su nigerijska vojska i policija odgovorne za 490 ubijenih kršćana.

Također, tijekom prvih 200 dana 2021. godine, oko 300 kršćanskih crkava u Nigeriji napadnuto je, uništeno ili spaljeno, a najmanje deset svećenika oteli ili ubili džihadisti. Izvješće ističe da odgovorni za masakre izbjegavaju pravdu i nadzora, ne istražuje ih se niti ih se kažnjava ponavljanja zločina.

Podsjetimo, prema Globalnom indeksu progona kršćana, koji obuhvaća podatke za 2020. godinu, broj ubijenih kršćana zbog njihove vjere porastao s 2.983 na 4.761, što je porast od 60%. “U svijetu je dnevno ubijeno 13 kršćana zbog svoje vjere”, izjavio je jedan od čelnika protestantske udruge Portes Ouvertes (Otvorena Vrata) koja 66 godina pomaže u zemljama gdje su kršćani proganjani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova organizacija je razvila statistički alat zasnovan na učinkovitom praćenju progona. Brojke se dopunjuju sustavom analitičkih kriterija koji utvrđuju, ovisno o zemlji, kršenja slobode kršćana u njihovom privatnom, obiteljskom, društvenom, civilnom i crkvenom životu. Jednom identificirane, te se činjenice tijekom mjeseci pažljivo klasificiraju u dvije široke kategorije: vidljiviji progon, fizički ili materijalni i često brutalni te manje vidljiv, ali podmukao progon putem odbacivanja, diskretnog ugnjetavanja, uskraćivanjem prava i isključenjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.