BiH: U Srebrenici sve napetije, policija preuzela glasački materijal?

Foto: Fah

Stanje u Srebrenici sve se više komplicira nakon provedbe lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini jer je i dalje neizvjestan ishod izbore utrke u toj općini koja je od velike simboličke važnosti za Bošnjake i za Srbe koji u njoj žive, upozoravaju u srijedu lokalni mediji u BiH.

Član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) Suad Arnautović upozorio je u srijedu kako se “nešto čudno zbiva” u Srebrenici. Kazao je kako je dobio informaciju da su pripadnici posebnih policijskih postrojbi MUP-a Republike Srpske poslani u Srebrenicu te da su tamo praktično preuzeli nadzor nad zgradom općine u kojoj je smješten glasački materijal.

“U vezi s tim izbornim materijalom se od jučer nešto čudno zbiva. Nemam detaljnije informacije u vezi s tim, ali ovakva situacija nije uobičajena niti sukladna izbornom zakonu. Mislim da je općinsko izborno povjerenstvo u ovom trenutku pod velikim pritiskom i smatram da bi se javnost u najmanju ruku trebala uključiti kako bi se utvrdilo o čemu se radi”, kazao je Arnautović novinarima u Sarajevu.

Predsjednik općinskog izbornog povjerenstva Nermin Alivuković izjavio je za portal Klix kako je posebna policija stigla u Srebrenicu u utorak popodne s obrazloženjem kako imaju informacije da se “krade izborni materijal”. Kazao je kako je stoga i sam bio pozvan na saslušanje u policijsku postaju, a sve je nazvao pritiskom na lokalno izborno povjerenstvo.

Najavio je kako bi stoga članovi tog povjerenstva mogli podnijeti ostavke i prepustiti SIP-u da se bavi cijelim slučajem.

Iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH ranije je potvrđeno kako je naloženo ponovno otvaranje vreća i prebrojavanje glasačkih listića s pet izbornih mjesta u Srebrenici, jer su opažena neslaganja pri obradi podataka s rezultatima dostavljenim u Sarajevo.

“Riječ je o biračkim mjestima na kojima bez otvaranja vreća nije bilo moguće otkloniti matematičko neslaganje rezultata pri unosu u aplikaciju za unos i obradu izbornih rezultata”, kazala je glasnogovornica SIP-a Maksida Pirić dodavši kako će stoga biti provedeno “kontrolno prebrojavanje” glasačkih listića.

Od zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju navečer pojavljivali su se proturječni podaci o ishodu glasovanja. U svakoj od objava bilo je jasno kako vodi kandidat ujedinjenih srpskih stranaka Mladen Grujičić, no njegova je prednost u odnosu na bošnjačkog kandidata i aktualnog načelnika Ćamila Durakovića varirala od tisuću do gotovo dvije i pol tisuće glasova.

Uslijedila su objašnjenja kako je došlo do pogrešnog unosa obrađenih podataka u izvješća koja se šalju SIP-u, no sve je pobudilo sumnje u regularnost izbornog procesa.

Načelnik Duraković je već u utorak najavio kako će zbog toga tražiti ponovno prebrojavanje glasova, no iz SIP-a su istaknuli kako je za to u ovoj fazi rano te kako se prigovori mogu uložiti tek nakon objavljivanja konačnih rezultata, što će u slučaju Srebrenice potrajati još nekoliko dana.

Razlog tomu je činjenica da se očekuje pristizanje i prebrojavanje glasova Srebreničana koji žive u inozemstvu ili u drugim dijelovima BiH, a njih je oko 3300. Njihovi glasovi mogu bitno utjecati na konačni ishod izbora.

Na službenoj stranici SIP-a u srijedu stoje podaci kako je Grujučić dobio 70 posto prebrojanih glasova odnosno nešto manje od 4000, dok je za Durakovića glasovalo 30 posto birača ili nešto više od njih 1600.

> Policija provodi istragu u Stocu o prekidu izbora i nasilju

Podsjećamo, pripadnici kriminalističke policije Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u ponedjeljak su u Stocu provodili očevid nakon uništenja i otuđenja biračkog materijala te nasilja u kojemu su ozlijeđena dva člana Izbornog povjerenstva te je glasovanje na tim mjestima prekinuto.

“Ovaj napad u Stocu smatram udarom na samu suštinu demokratskog poretka i udar na same temelje demokracije obzirom da je to udar na integritet izbornog procesa. S druge strane porazno je da je to učinio kandidat svih bošnjačkih stranaka za načelnika općine Stolac, Samir Kaplan, koji je bio četiri godine ministar obrazovanja Federacije BiH ispred SDA-a. Ovo možemo smatrati kao udar na sam suživot Hrvata i Bošnjaka kao većinskih naroda koji nastanjuju Stolac i Federaciju Bosne i Hercegovine”, rekao je za Narod.hr predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Božo Ljubić komentirajući nedavan incident u Stocu za vrijeme lokalnih izbora u BiH.

> Božo Ljubić: Bošnjačka politika nije spremna prihvatiti pravila za Mostar koja vrijede za ostale gradove u BiH

“Demokratski proces izbora reflektira cjelokupnu situaciju Bosne i Hercegovine koja je kulminirala u jednoj od najupitnijih općina u Bosni i Hercegovini, gdje je demokracija trebala izaći na vidjelo, rezultiralo je na najgori mogući način. Izborni proces je prekinut, dogodio se napad na predsjednika općinskog izbornog povjerenstva, završio je u bolnici zajedno s dvojicom svojih suradnika”, rekao je Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke komentirajući prekid lokalnih izbora u Stocu.

> Slaven Raguž: Demokratski proces izbora reflektira cjelokupnu situaciju BiH koja je kulminirala u jednoj od najupitnijih općina

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr