BiH: Umro istaknuti genetičar i biolog akademik Ljubomir Berberović

Foto: Snimka zaslona

Redoviti član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH), istaknuti biolog i genetičar Ljubomir Berberović preminuo je u utorak u Sarajevu u kojemu je rođen i proveo najveći dio svog radnog vijeka, priopćeno je iz Akademije.

Berberović je rođen je 1933. godine, studirao je medicinu, biologiju i filozofiju na sveučilištima u Ljubljani i Sarajevu.

1964. godine obranio je doktorsku disertaciju pod naslovom “Mikroevolucija vrste Eobania vermiculata na srednjejadranskom primorju i otocima” na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu gdje je najprije biran za asistenta a potom u sva nastavna zvanja do redovitog profesora.

Predavao je organsku evoluciju sa genetikom i antropologiju

Objavio je veliki broja znanstvenih i stručnih publikacija o genetici populacija, kariologiji i citotaksonomiji te filozofiji prirodnih znanosti.

Njegovi radovi o genetičkim osobinama stanovništva Bosne i Hercegovine u kojima je proučavao više fenotipskih sistema morfološke i biokemijske varijacije ljudskih jedinki i skupina značajan su doprinos rasvjetljavanju nekih općih pitanja suvremene genetike recentnih ljudskih populacija.

Berberovićevi originalni nalazi iz područja genetike ljudskih populacija izazvali su znatno zanimanje u znanstvenoj javnosti i često se citiraju u literaturi. Radovi iz oblasti kariologije i citotaksonomije slatkovodnih riba imaju također pionirski karakter. Proučavajući endemične riblje vrste sa stanovišta kariologije Berberović je zajedno sa svojim suradnicima prikupio veliki broj značajnih podataka novih za svjetsku znanost. Svojim radom pružio je bitan doprinos afirmaciji kompleksnog pristupa problemima biosistematike riba i biosistematike živog svijeta uopće.

Bio je predsjednikom Saveza genetičkih društava Jugoslavije te rektor Sveučilišta u Sarajevu od 1985. do 1988. godine. Za izvanrednog člana ANUBiH biran je 1978. godine a od 1984. godine postao je redovitim članom te akademije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina