Biskup Franjo Komarica: Broj Hrvata u Banjoj Luci pao na pet posto od prijeratnog broja

Split, 18. listopada 2016. - U organizaciji Hrvatske udruge Benedikt u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu održano je predstavljanje zbornika radova "Prešuæivani zloèin – 20 godina pod teretom progona, nepravde i prešuæivanja u Republici Srpskoj - BiH". Na fotografiji banjoluèki biskup Franjo Komarica, Ivan Turudiæ, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, povjesnièar Stjepan Lozo (D). foto HINA / Mario STRMOTIÆ / mm

Banjolučki biskup Franjo Komarica upozorio je u petak da je broj Hrvata katolika u Banjoj Luci pao na pet posto od prijeratnog broja te upozorio da se nastoji zacementirati veliki zločin počinjen nad tamošnjim Hrvatima.

Upozorio je na dramatično smanjenje broja Hrvata katolika koje nije zaustavljeno čak niti nakon okončanja rata u BiH.
“Katolika u Banjoj Luci je jedva pet posto, s tim da stari sve više umiru, malo se rađa, jer nema mladih obitelji. Dvadeset godina nakon rata u BiH katolika je za oko dvije trećine manje nego što ih je bilo na kraju rata”, rekao je Komarica na konferenciji za novinare nakon što je uputio tradicionalnu Božićnu poruku.

Upozorio je kako se na takvoj nepravdi ne može izgrađivati mir i pravna država.

“Ovdje se uporno želi zacementirati veliki zločin i nepravda. Tko to ima pravo uništavati ljudski život, bilo fizički ili na ovakav način, oduzimajući jedno od temeljnih ljudskih prava, pravo na život dostojan čovjeka u rodnom mjestu”, rekao je Komarica.

Naveo je kako je povratak Hrvata onemogućavan godinama političkim i pravnim opstrukcijama te izostankom materijalne pomoći.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina