Brojne etičke nedoumice: Znanstvenici stvorili embrij od stanica čovjeka i majmuna

Foto: Gettyimages

U alarmantnom novom razvoju bioloških eksperimenata, znanstvenici su stvorili hibridni embrij koji se sastoji od stanica čovjeka i majmuna, donosi LifeSiteNwes.

„Stvaranje međuvrste, himere s humanim pluripotentnim matičnim stanicama (hPSC) predstavlja nužnu alternativu za procjenu hPSC pluripotencije in vivo i može biti obećavajuća strategija za različite primjene u regenerativnoj medicini, uključujući stvaranje organa i tkiva za transplantaciju“, navodi se u sažetku rada objavljenom u časopisu Cell.

„Pokazali smo da su hPSC preživjeli, razmnožili se i generirali nekoliko peri- i ranih postimplantacijskih staničnih sojeva unutar majmunskih embrija.“

Himera u genetici predstavlja organizam ili tkivo koje sadrži najmanje dva različita skupa gena (DNK), koji najčešće potječu od fuzije isto toliko različitih zigota (oplođenih jajnih stanica).

„Korištenje hPSC-a za generiranje himernih zametaka čovjeka i životinje predstavlja eksperimentalnu paradigmu za proučavanje ranog ljudskog razvoja i ima veliki potencijal za različite primjene u regenerativnoj medicini, kao i za proizvodnju ljudskih tkiva i organa za zamjenske terapije“, tvrde istraživači.

Zagovornici istraživanja tvrde da je potrebno naučiti kako uzgojiti ljudske organe koji se mogu održati na životu radi spašavanja tisuća ljudi koje umiru svake godine zbog predugačkih lista čekanja za presađivanje organa, a uzgoj u embrijima svinja i ovaca do sada je bio neučinkovit. Ali NPR (engl. National Public Radio), neovisni neprofitni medij, citira nekoliko znanstvenika koji još uvijek imaju etičkih nedoumica.

„Moje prvo pitanje je: ‘Zašto?’“ izjavila je Kirstin Matthews s Instituta Baker sa Sveučilišta Rice. „Mislim da će javnost biti zabrinuta, a i ja sam, budući da samo napredujemo u znanosti, a bez da razmatramo što bismo trebali ili ne bismo trebali raditi.“

„Treba li to regulirati kao ljudsko biće jer u njemu postoji značajan udio ljudskih stanica?“ nastavila je. „Ili bi to trebalo regulirati samo kao životinju? Ili kao nešto drugo? U kojem trenutku nešto uzimate i upotrebljavate za organe i kada to nešto zapravo počinje razmišljati i razvijati logičke sposobnosti?“

U međuvremenu, bioetičar Hank Greely sa Sveučilišta Stanford napisao je kako smatra da je ovo specifično istraživanje prihvatljivo, ali prepoznao je još jednu potencijalnu opasnost koja bi mogla uslijediti: stvaranje životinja s ljudskim reproduktivnim stanicama.

„Nitko zapravo ne želi da majmuni šetaju s ljudskim jajnim stanicama i spermijima u sebi“, upozorio je. „Jer ako majmun s ljudskim spermijima sretne majmunicu s ljudskim jajnim stanicama, nitko ne želi ljudski embrij unutar maternice majmunice“.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Lifesitenews