Četničko postrojavanje kod Višegrada i veličanje ratnog zločinca Mihailovića

Foto: Fah

Stotinjak četničkih sljedbenika iz Srbije i Bosne i Hercegovine okupilo se u utorak u okolici Višegrada u istočnoj Bosni kako bi odali počast Draži Mihailoviću, kvislingu i zapovjedniku četničkih postrojbi u Drugom svjetskom ratu odgovornom za masovne pokolje nesrpskog stanovništva upravo u tom dijelu BiH.

> Izvješće SOA-e: Nastavljena je pojava velikosrpskog ekstremizma, najmanje 7 pokušaja državno sponzoriranih kibernetičkih napada

Pripadnici organizacija pod imenom Ravnogorski pokret postrojili su se u crnim odorama s četničkim znakovljem uz spomenik Mihailoviću na mjestu gdje su ga 1946. godine uhitili pripadnici jugoslavenskih službi sigurnosti pri čemu je poginulo nekoliko četnika iz Mihailovićeve pratnje.

> Vlada RH odgovorila je zastupniku Miri Bulju na pitanje o četničkim spomenicima u Hrvatskoj: Pročitajte što kažu!

Današnji Mihailovićevi sljedbenici u utorak su podsjećanje na taj događaj na teritoriju BiH obilježili podizanjem zastave Srbije, intoniranjem srbijanske državne himne i vjerskim obredom koji su predvodili pravoslavni svećenici.

> Bulj o Vladinom odgovoru na pitanje o četničkim spomenicima: ‘Jadna zemljo, napaćena…’

Jovo Vukeljić, predsjednik lokalnog ogranka Ravnogorskog pokreta kazao je novinarima da su se Mihailovićevi sljedbenici okupili kako bi kao i svake godine podsjetili na tko “tko je bio prvi gerilac u porobljenoj Europi i borac protiv fašizma”.

> Pravoslavni Božić – hrvatski policajac slikao se pored mladića s četničkom kokardom

Ravnogorski pokret na popisu je ekstremističkih organizacija koje Ministarstvo sigurnosti BiH smatra izrazito opasnima po državu.

> Antun Ivanković: Stanimiroviću nije smetao spomenik četničkog vojvode Draže Mihailovića u Vukovaru

U posljednjem izvješću tog ministarstva o stanju sigurnosti u BiH, pripadnici Ravnogorskog pokreta opisani su kao “sljedbenici ideologije četničkog pokreta iz Drugog svjetskog rata koji pored agresivnog nijekanja legitimnosti države BiH i opstrukcije euroatlantskih integracija, sebi su za cilj postavili ujedinjenje svih ravnogorskih pokreta”.

> SOA objavila javno izvješće: Upozorava na jačanje četničkog pokreta među mladima

Draža Mihailović bio je zapovjednik kraljevske Jugoslovenske vojske u otadžbini tijekom Drugog svjetskog rata (četnika). Postrojbe kojima je zapovijedao Mihailović rat su provele surađujući s talijanskim i njemačkim okupatorom boreći se protiv partizana. Pritom provodi masovno etničko čišćenje nesrpskog stanovništva područja Sandžaka i istočne Bosne.

Draža Mihailović 20. prosinca 1941. daje podređenim zapovjednicima tzv. “Instrukcije” u kojima jasno iznosi plan stvaranja Velike Srbije zasnovane na ubijanju i protjerivanju nesrpskog stanovništva, naročito Hrvata i Muslimana.

U Instrukcijama nalaže:

“… Stvoriti veliku Jugoslaviju i u njoj veliku Srbiju, etnički čistu i u granicama predratne Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srema, Banata i Bačke…”

“… Čišćenje državne teritorije od svih narodnih manjina i nacionalnih elemenata…”

“… Stvoriti neposredno zajedničke granice između Srbije i Crne Gore, kao i između Srbije i Slovenačke, čišćenjem Sandžaka od muslimanskog življa, a Bosne i Hercegovine od muslimanskog i katoličkog življa…”

Dalje se kao cilj navodi kažnjavanje svih ustaša i muslimana koji su krivci za “srpsku aprilsku katastrofu” (misli se na osnivanje NDH) te naseljavanje Crnogoraca na očišćene teritorije.

Točan broj Muslimana, Hrvata i drugih nesrpskih žrtava koje su tijekom rata pogubili četnici nikad nije službeno utvrđen.

Vladimir Žerjavić 1998. iznosi približnu brojku od oko 29.000 muslumanskih i oko 15.000 hrvatskih žrtava, odnosno 32.000 Hrvata i 33.000 Muslimana. Zdravko Dizdar na temelju novih podataka, ali i uračunavajući još neistražene žrtve, navodi čak 200.000 Hrvata te 100.000 muslimana koje su ubili četnici.

> Udovice hrvatskih branitelja o Kusićevom Vijeću: Ideale za koje su ginuli naši najmiliji treba utkati u život društva, a ne ih se samo prisjećati na komemoracijama

Mihailović je nakon uhićenja izveden pred sud pod optužbom za ratne zločine te je proglašen krivim i strijeljan u srpnju 1946. godine.

Četničke pristaše u Srbiji danas pokušavaju ishoditi njegovu rehabilitaciju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/gs