Cipar: Brojne crkve pretvorene u džamije ili uništene

Foto: DepositPhotos

Turska ne samo da je prekršila neovisnost i cjelovitost Cipra ignorirajući rezolucije Ujedinjenih naroda i Europske unije, već i stalno uništava kršćansku umjetničku i kulturnu baštinu Sjevernog Cipra.

Kad je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srpnju 2020. čuvenu istanbulsku baziliku Aja Sofija pretvorio u džamiju, izazvao je brojne nemire. Čak je i papa Franjo na svom Angelusu 12. srpnja 2020. rekao da je “jako ražalošćen” tom vijesti.

No, postoji zemlja, nedaleko od Turske, u kojoj su mnoge crkve – ne samo jedna – pretvorene u džamije: Cipar, najveći otok istočnog Sredozemnog mora.

Postoje i crkve na Cipru koje su doživjele goru sudbinu – bile su potpuno uništene – slično crkvama u Mosulu, koje je papa Franjo primijetio tijekom svog putovanja u Irak od 5. do 8. ožujka 2021. godine, prenosi catholicworldreport.

Cipar je jedna od zemalja gdje se kršćanstvo prvo proširilo

Cipar je dugo bio raskrižje Europe, Azije i Afrike, i još uvijek su prisutni mnogi tragovi drevnih civilizacija – rimske, bizantinske i venecijanske. Etnička struktura stanovništva je sljedeća: 78% Grci, 18% Turci i 4% ostale etničke grupe. Gotovo svi, i Turci i Grci, žive na svom dijelu otoka. 40% Grka su izbjeglice u svojoj državi. Kršćanstvo je najzastupljenija vjera na Cipru.

Od turske invazije 1974. zemlja je de facto podijeljena na veći međunarodno priznati južni dio nastanjen uglavnom Grcima i manji sjeverni dio – samoproglašenu Tursku Republiku Sjeverni Cipar.

Povrh toga, nakon turske invazije Sjeverni je Cipar postao jedno od najmilitariziranijih područja na svijetu, ugostivši oko 45 000 turskih vojnika smještenih čak i u crkvama, samostanima. Tako su brojne crkve pretvorene u vojarne.

Devastacija povijesnog sjećanja na Cipru nije poštedjela ni mrtve, jer su mnoga groblja uništena ili oštećena, a 2017. godine na grčkom pravoslavnom groblju u Kerineji turska modna kuća organizirala je fotografiranje polugolih modela. Fotografije možete pronaći OVDJE.

Prema Ioannisu Eliadesu, „najveći dio kršćanske umjetničke baštine ukraden je sa Sjevernog Cipra: neprocjenjivo blago fresaka, mozaika, ikona, namještaja, knjiga, manjih umjetničkih djela i i tako dalje, danas pripada privatnim kolekcijama u Turskoj, Rusiji, Švicarskoj, Holandiji, Velikoj Britaniji, pa čak i do SAD-a, Australije, Japana”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/catholicworldreport.com