Čović: ‘Angela Merkel podržava euroatlantski put BiH i traži skoro formiranje Vijeća ministara’

Zagreb, 18.05.2019 - Središnji predizborni skup Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) za izbore èlanova u Europski parlament u KC Dražen Petroviæ u Zagrebu. Na skupu æe sudjeluju njemaèka kancelarka Angela Merkel i kandidat Europske puèke stranke za predsjednika Europske komisije Manfred Weber koji daju potporu listi HDZ-a i programu "Hrvatska za generacije". Na slici Gordan Jandrokoviæ,premijer Andrej Plekoviæ, kancelarka Angela Merkel, Manfred Weber, Dragan Èoviæ. foto HINA/ Damir SENÈAR/ ds

Njemačka kancelarka Angela Merkel podržala je bosanskohercegovački put prema euroatlantskim integracijama i rješavanje unutarnjih prijepora u BiH na temelju jednakopravnosti naroda te je inzistirala na provedbi rezultata izbora i što skorijoj uspostavi državnog Vijeća ministara, rekao je predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović, čiju izjavu u ponedjeljak prenose mediji u Mostaru.

Čović se u subotu kratko susreo s njemačkom kancelarkom u društvu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na marginama predizbornog skupa Europske pučke stranke (EPP) u Zagrebu te je razgovarao i s kandidatom europskih pučana za predsjednika Europske komisije Manfredom Weberom.

“Dobili smo jasnu potporu gospođe Merkel euroatlantskome putu BiH i rješavanju unutarnjih pitanja na temelju konstitutivnosti naroda i legitimnog političkog predstavljanja”, rekao je Čović istaknuvši da je njemačka kancelarka u razgovoru inzistirala na provedbi rezultata izbora u BiH i uspostavi državnog Vijeća ministara.
“Mi želimo da se odmah ustroji Vijeće ministara BiH bez ikakvog uvjetovanja. I to je naš ustupak. Što se nas tiče, idemo u sljedećih desetak dana ustrojiti izvršnu vlast na razini države”, rekao je Čović dodavši da je takvo stajalište prenio njemačkoj kancelarki.

Hrvatski predstavnici u vlasti inzistiraju, međutim, da se za razliku od savezne razine vlasti, prije ustroja izvršne vlasti u Federaciji BiH, postignu promjene Izbornog zakona BiH kojima bi se onemogućilo ponavljanje preglasavanja ovoga naroda, kakva je situacija bila s posljednjim izborima.

“To podrazumijeva provedbu presude Ustavnoga suda BiH kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH, Doma naroda i Grada Mostara. Temelj svega je zaštita triju konstitutivnih naroda. Za nas je prevažno osigurati izbor legitimnih političkih predstavnika”, dodao je predsjednik HNS-a BiH i HDZ-a BiH.

Njemačka kancelarka zanimala se i za stajališta čelnika Hrvata u BiH u pogledu euroatlantskih integracija.
“O euroatlantskom putu jedino iskreno razgovaraju Hrvati u BiH. U svakoj našoj strategiji jasno je istaknuto kako BiH vidimo jedino kao članicu NATO saveza i EU-a”, rekao je Čović i dodao kako to nije slučaj s druga dva narodima koji imaju određene alternative.
U odvojenom razgovoru s glavnim kandidatom EPP-a za predsjednika Europske komisije Manfredom Weberom, Čović je tražio ubrzavanje postupka za dobivanje kandidacijskog statusa.
“Gospodina Webera sam molio da BiH dobije kandidacijski status i da se me postavljaju uvjeti. To, međutim, ne znači da nećemo morati ništa raditi, nego se s tim procesom u roku od godine dana obvezati na provedbu preciznih reformi”, objasnio je. Dodao je kako se spitzenkandidat pučana jako zanimao za položaj Hrvata u BiH te za potrebne reforme u ovoj zemlji.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina