Dodik se i u jeku pandemije bavi nijekanjem genocida: ‘Oko Srebrenice su stradali i Srbi’

Foto: Snimka zaslona

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je kolegi iz Predsjedništva Šefiku Džaferoviću pismo u kojem je ukazao na to da je slanjem pozivnica pojedinim službenicima na komemorativni skup u Potočarima zloporabio poziciju i samu instituciju Predsjedništva.

“Upoznat sam da ste 5. veljače uputili pozivnice predsjednicima nekoliko država, direktorima i šefovima međunarodnih organizacija, kao i ambasadorima da prisustvuju komemorativnom skupu u Potočarima 11. lipnja ove godine, čime ste zloupotrijebili funkciju i instituciju Predsjedništva BiH jer ste poslali netočnu poruku da Predsjedništvo BiH sudjeluje u organizaciji spomenutog skupa”, napisao je Dodik u pismu, prenosi Dnevni avaz.

Naglasio je da ta tema nikad nije bila na dnevnom redu sjednica Predsjedništva BiH niti je slanje pozivnica za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici zajednički stav Predsjedništva BiH, navodeći da je Džaferović slanjem pozivnica zloporabio poziciju člana Predsjedništva BiH, kao i samu instituciju.

“Gospodine Džaferoviću, podsjećam Vas da ste pozivnice mogli uputiti samo privatno ili kao član Organizacionog odbora za obilježavanje zločina u Srebrenici, a ni u kom slučaju u ime Predsjedništva BiH, bez suglasnosti i ostalih članova Predsjedništva BiH. Ovim činom ne samo da ste zlonamjerno zloupotrijebili poziciju, već ste obmanuli državnike i ambasadore”, komentirao je Dodik.

U pismu je naveo kako u BiH žive tri konstitutivna naroda – Srbi, Hrvati i Bošnjaci u dva entiteta – ‘Republika Srpska’ i Federacija BiH.

“U tom pogledu, Predsjedništvo BiH odluke o vođenju vanjske politike može da donosi samo konsenzusom, što Vi niste poštovali i time ste prekršili Ustav BiH”, ustvrdio je Dodik.

Dodik: Oko Srebrenice su stradali i Srbi 

Dodik je naveo kako je Džaferoviću “poznato da su za Srbe i srpski narod događaji u i oko Srebrenice jednostrano prikazani, da su u i oko Srebrenice stradali i Bošnjaci i Srbi i drugi narodi i da se zbog toga zločini samo nad jednim narodom ne mogu kvalificirati kao genocid”.

“Zato smatram da bi trebalo da uvažavate i stavove srpskog naroda u vezi s ovim pitanjem, koji su Vam jako dobro poznati”, zaključio je.

U pismu je Dodik naveo da Predsjedništvo BiH ni na jedan način ne sudjeluje u obilježavanju komemorativnog skupa u Srebrenici, te da je upućivanje pozivnica osobna gesta Džaferovića, a ne stav kolektivnog organa Predsjedništva BiH.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/avaz.ba