Europski sud za ljudska prava odbacio zahtjev zagovornika pobačaja protiv Poljske

prava
Foto: Glas koncila

Europski sud za ljudska prava u Strassbourgu odbacio je u četvrtak niz zahtjeva protiv zabrane eugeničkog pobačaja u Poljskoj, objavio je Europski centar za pravo i pravdu (European Centre for Law & Justice – ECLJ).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez ulaženja u srž stvari, Europski sud za ljudska prava odbacio je zahtjeve A.M. i drugih protiv Poljske (br. 4188/21), s obrazloženjem da predlagatelji ne mogu osobno tvrditi da su “žrtve” te zabrane, budući nisu trudnice odnosno ne očekuju dijete s invalidnošću.

Eugenički pobačaj i prava nerođene djece

Predmet zahtjeva bila je odluka poljskog ustavnog suda od 22. listopada 2020., koji je presudio da je eugenički pobačaj protivan ustavnim načelima poštivanja ljudskog života i dostojanstva na koje ima pravo svaka osoba i prije rođenja. Eugenički pobačaj provodi se u svrhu uklanjanja neželjenih tjelesnih i duševnih osobina.

ESLJP već je u studenome prošle godine odbacio sličan zahtjev protiv Poljske proglasivši ga nedopuštenim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Međunarodni abortivni lobi doživio veliki poraz pred ESLJP-om u slučaju B. B. protiv Poljske

Europski centar za pravo i pravdu (ECLJ), međunarodna organizacija za promicanje i zaštitu ljudskih prava, zadovoljan je odlukom, podsjećajući da je sud postupio u skladu s njegovim priloženim argumentima. Odluka je tim značajnija, naglašava ECLJ, s obzirom na veliki pritisak izvršen na sud od strane lobističkih skupina koje se zauzimaju za pobačaj.

Ogromna globalna potpora zagovornicima prava na pobačaj

Postupak je pokrenuo poljski Savez za žene i planiranje obitelji (FEDERA) i doživio ogromnu potporu zagovornika pobačaja iz cijeloga svijeta. Prema priopćenju ECLJ-a, gotovo svi podupiratelji pobačaja umiješali su se u slučaj: Amnesty International, Human Rights Watch, Center for Reproductive Rights, International Commission of Jurists, International Federation for Human Rights, International Planned Parenthood Federation European Network, Women Enabled International, Women’s Link Worldwide i World Organisation against Torture.

Zahtjevu se pridružila i radna skupina Ujedinjenih naroda za borbu protiv diskriminacije protiv žena i djevojčica (United Nations Working Group on Discrimination against Women and Girls, čija je predsjednica Melissa Upreti bila zaposlenica Centra za reproduktivna prava (Center for Reproductive Rights), kao i povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe. Povjerenica se pritom oslanjala na izvješće Centra za reproduktivna prava. Dužnost povjerenice za ljudska prava Vijeća Europe trenutačno obnaša Dunja Mijatović iz Bosne i Hercegovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravo na pobačaj podupiru i Međunarodni savez za ginekologiju i primaljstvo (FIGO) kao i aktivistica Fiona de Londras. Svi zagovornici pobačaja zatražili su od ESLJP-a nametanje novog “prava” na europskoj razini, koje bi omogućavalo pobačaj invalidnog djeteta, posebice ako ima Downov sindrom.

Obrana prava na život

Nasuprot tim lobističkim naporima, ECLJ je dobio potporu istaknutih osoba koje su supotpisale pismo ECLJ-a. Među ostalima, intervenirali su i bivši sudci EHCR-a što je, kako napominje ECLJ, prvi takav slučaj, a potporu ECLJ-u dali su i stručnjaci Ujedinjenih naroda, bivši predsjednik Međuameričkog suda za ljudska prava, pravnici i znanstvenici.

ECLJ je također dobio potporu udruga osoba s Downovim sindromom kao i dviju djevojaka koje su se izravno obratile ECHR-u video porukom u kojoj su objasnile što je Downov sindrom kako žive s njim te zatražile od suda da svojom odlukom stane na njihovu stranu. ECLJ poručuje kako se te dvije djevojke mogu zajedno s njim radovati ovoj pravnoj pobjedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupinama zagovaratelja pobačaja, unatoč naporima i svjetskom ugledu, nije pošlo za rukom uvjeriti sud u svoje tvrdnje. Sud je, poručuje ECLJ, odbio biti grubo iskorišten i ponižen za čisto političke ciljeve. ECLJ smatra da sud u prošlosti nije uvijek bio tako oprezan, donošeći odluke u sličnim slučajevima u korist Centra za reproduktivna prava protiv Irske i Poljske.

ECLJ upozorava da je još daleko do konačne pobjede

Odluka suda u Strassbourgu poraz je za zagovaratelje pobačaja, ali ne predstavlja konačnu pobjedu onih koji brane pravo na život invalidnih osoba. Doista, piše ECLJ, “ne smijemo se dati zavesti. Moguće je i čak vjerojatno da će sud i ubuduće davati prednost načinu razmišljanja zagovornika pobačaja”.

>Europski sud presudio u korist pobornice pobačaja koja je polugola oskvrnula crkvu

ECLJ podsjeća da sad tek slijedi “najopasniji slučaj” u tome pogledu, M. L. protiv Poljske, koji bi uskoro mogao biti objavljen. Slučaj se tiče Poljakinje koja tvrdi da je žrtva zlostavljanja i miješanja u privatnost jer je morala ići u Nizozemsku i potrošiti 1.220 eura kako bi pobacila dijete s Downovim sindromom u sedmom mjesecu trudnoće.

Čudno je, zaključuje ECLJ, da se udruge koje se bore za ljudska prava ne pitaju zar pobačaj djeteta u sedmom mjesecu trudnoće stvarno ne predstavlja kršenje ljudskih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.