Irak kolektivno kažnjava obitelji pripadnika Islamske države

Foto: fah

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch optužila je u četvrtak iračke snage da prisilno preseljavaju najmanje 170 obitelji navodnih pripadnika terorističke Islamske države u “kamp za rehabilitaciju” kao oblik kolektivne kazne.

Irački premijer Haider al-Abadi proglasio je u ponedjeljak pobjedu nas Islamskom državom u Mosulu, tri godine nakon što su ekstremisti zauzeli taj grad i učinili ga sjedištem samoproglašenog “kalifata” koji se po njihovoj zamisli trebao proširiti na cijeli svijet.

Iračka vlada sada se suočava za zadatkom sprječavanja osvete protiv ljudi bliskih Islamskoj državi, što bi, zajedno sa sunitsko-šijitskim sektaškim napetostima, moglo potkopati napore na uspostavi dugoročne stabilnosti u zemlji.

“Iračke vlasti ne smiju kažnjavati cijele obitelji zbog akcija njihovih rođaka”, kazao je zamjenik direktora Human Rights Watcha za Bliski istok Lama Fakih. “Ovo uvredljivo ponašanje predstavlja ratni zločin i sabotira napore na promicanju pomirenja u područjima koja su preuzeta od ISIL-a”, dodao je.

Irački vojni glasnogovornik kazao je međutim novinarima da ne zna za specifične slučajeve, no zanijekao je da su iračke snage selile obitelji silom.

“Nemamo precizne informacije o tome što se događa, no nije na djelu situacija ili scenarij po kojem bi iračke snage silom izvlačile ljude iz njihovih domova kao iračke državljane”, kazao je brigadni general Jahja Rasol, glasnogovornik združenog zapovjedništva.

“Nastojimo im osigurati sigurno napuštanje poprišta borbe”, dodao je.

U priopćenju HRW-a se navodi da je tzv. “kamp za rehabilitaciju” prerastao u zatočenički centar za odrasle i djecu koji međutim nisu optuženi ni za kakvo nedjelo.

Fakih se založio za to da obiteljima bude dopušteno da idu bilo gdje kako bi mogli živjeti na sigurnome.

HRW je naveo kako se prisilno raseljavanje i arbitrarno zatočenje događa u pokrajinama Anbar, Babel, Dijala, Salahudin i Nineveh te da pogađa stotine obitelji. Također navodi kako su iračke snage učinile malo da bi spriječile kršenja njihovih prava a u nekim slučajevima su njihovi pripadnici u njima i sudjelovali.

Skupina je navela kako je posjetila kamp u Bartali i razgovarala sa 14 obitelji, od kojih svaka broji do 18 članova.

“Novi stanovnici navode da su iračke snage sigurnosti dovele obitelji u kamp i da ih policija tu drži protivno njihovoj volji zbog optužbi da imaju rođake povezane s ISIL-om”, navodi HRW.

Organizacija se poziva na svjedočenje zdravstvenih djelatnika koji navode da je najmanje 10-ero žena i djece umrlo prilikom premještanja u kamp, uglavnom zbog dehidracije.

Iračka vlada ranije je objavila da istražuje videosnimku koja navodno prikazuje vojnike koji ubijaju militante Islamske države uhvaćene u Mosulu. Na snimci muškarci u vojnim odorama bacaju nenaoružanog čovjeka sa stijene i zatim pucaju u njegovo nepokretno tijelo.

Glasnogovornik iračkog ministarstva unutarnjih poslova rekao je da će oni koji su odgovorni za taj čin odgovarati ako se pokaže da je snimka autentična. On je kazao kako su kršenja ljudskih prava neprihvatljiva i da video treba istražiti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/em