Foto: fah

Nasilje nad Rohindžama u Mjanmaru “smrt je Nobelove nagrade za mir”, ocijenio je vrhovni iranski vođa, ajatolah Ali Hamnei, izravno optužujući mjanmarsku čelnicu Aung San Suu Kyi, dobitnicu te nagrade 1991. godine.

“Okrutna vlada kojoj je na čelu okrutna žena koja je dobila Nobelovu nagradu za mir a pali nezaštićene ljude, pali njihove kuće i nema nikakve stvarne reakcije. Osuđuje se, objavljuju se priopćenja, ali čemu, treba djelovati… To je smrt Nobelove nagrade za mir”, rekao je Hamnei, u video poruci objavljenoj na svojoj internetskoj stranici.

Hamnei je odbacio ideju da je kriza s Rohindžama vjerski sukob između budista, većinskih u Mjanmaru, i muslimana, premda su “upleteni neki vjerski ekstremisti”.

“Taj slučaj je politički jer je vlada ta koja mora djelovati”, rekao je.

“Muslimanske vlade moraju djelovati. Ne kažemo da treba poslati vojnike na mjesto događaja. Ali treba izvršiti politički i ekonomski pritisak” na mjanmarsku vladu da zaustavi nasilje, dodao je, pozivajući da se održi sastanak Organizacije islamske konferencije o tom problemu.

Vijeće sigurnosti UN-a sastat će se u srijedu kako bi razgovaralo o toj krizi.

Više od 370.000 Rohindža pobjeglo je pred nasiljem u Bangladeš od oko 800 tisuća koliko ih živi u mjanmarskoj pokrajini Rakhine.

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava, Zeid Ra’ad Al Hussein, ocijenio je u ponedjeljak da taj slučaj “izgleda kao klasičan primjer etničkog čišćenja”.

Nekoliko dobitnika Nobelove nagrade za mir, poput Pakistanke Malale Yousafzai, Južnoafrikanca Desmonda Tutua i Dalaj-lame, pozvalo je Aung San Suu Kyi da intervenira i pomogne Rohindžama, no bez uspjeha.

Iranski Crveni polumjesec pripremio je pošiljku 100 tona humanitarne pomoći za Rohindže u Bangladešu.

Izvor: hina/em