Komšić osudio uništavanje spomen-obilježja Hrvatima u tzv. ‘Republici Srpskoj’: ‘Čin mržnje prema povratnicima’

Foto: fah

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić najoštrije je u utorak osudio uništavanje spomen-obilježja Hrvatima ubijenim u selu Briševo kod Prijedora 1992. godine, nazvavši to “činom mržnje” usmjerenom protiv povratničke zajednice u Republici Srpskoj.

U priopćenju iz ureda hrvatskog člana Predsjedništva BiH podsjećaju kako je Briševo kod Prijedora simbol stradanja Hrvata na području današnje RS a riječ je o žrtvama a koje su pripadnici vojske bosanskih Srba ubili na početku agresije na BiH 1992. godine u sklopu projekta etničkog čišćenja Bošnjaka, i Hrvata, kao i ostalih građana nesrpske nacionalnosti s tih područja.

“Član Predsjedništva BiH Komšić je pozvao vlast i policiju RS-a da u najkraćem mogućem roku pronađu izvršitelje ovog nedjela. U protivnom, smatrat će da je ovo čin koji ima za cilj poslati poruku da Hrvatima nije mjesto u tome entitetu”, stoji u priopćenju.

Komšić je istaknuo kako se više nikada na ovim prostorima ne smiju ponoviti nikakvi masovni zločini dodajući kako “ne razumije višedesetljetnu šutnju” dužnosnika koji sebe predstavljaju legitimnim predstavnicima Hrvata o zločinima koji su počinjeni nad Hrvatima Prijedora.

Narod.hr nastoji objektivno informirati javnost o svim važnim temama iz Hrvatske i svijeta i onim temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima. Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati vas o najvažnijim događajima potrebna nam je Vaša pomoć. Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina