Kovač: Hrvati u BiH najvažnija poveznica zemlje s euroatlantskim integracijama

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, izaslanik HDZ-a na izbornom Saboru HDZ-a 1990. koji je u subotu počeo u Mostaru, ocijenio je da su Hrvati u BiH spasili Bosnu i Hercegovinu i da danas predstavljaju najvažniju poveznicu s euroatlantskim integracijama te je pozvao najvažnije hrvatske stranke u toj zemlji da zajedno nastupe na lokalnim izborima koji će se održati u listopadu ove godine.

“Hrvati u BiH su spasili Bosnu i Hercegovinu. Budimo toga svjesni i govorimo to svojim prijateljima u svijetu. Bez Hrvata nema niti države BiH”, rekao je Kovač.

Pri tome je Hrvate u BiH nazvao u političkom smislu, ‘najeuropskijim narodom’ koji je snažno povezan s Hrvatskom koja je već članica članica Europske unije i NATO saveza. Kovač je pozvao čelništvo HDZ-a 1990. da na predstojećim izborima zajedno nastupe na izborima s drugim hrvatskim političkim strankama.

“Mi želimo da je HDZ 1990. s HDZ-om BiH, tamo gdje Hrvati nisu većina, zajedno na izborima tako da bi hrvatski narod bio zastupljen na razini lokalnoj, regionalnoj i državnoj. To je vrlo značajno jer se hrvatski glas mora čuti. Bez hrvatskog glasa nema snažnog hrvatstva i nema snažne BiH”, rekao je Kovač.

Čelništvo Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine koji okuplja najvažnije hrvatske stranke u BiH nagovijestilo je da će zajednički nastupiti na predstojećim lokalnim izborima u sredinama gdje su Hrvati u manjini ili su relativna većina, no konačna odluka još uvijek nije donesena.

HDZ 1990. će na današnjem saboru koji se održava u Mostaru izabrati novo vodstvo. Kandidati za predsjednika stranke su aktualni obnašatelj dužnosti predsjednika HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović te Dijana Zelenika.
Ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a 1990. je prema osobnim riječima zbog zdravstvenih razloga prije nekoliko mjeseci podnio dugogodišnji političar Martin Raguž.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: fah