New York ozakonio staljinizam: Smiju vas izbaciti iz restorana i kafića ako podržavate Trumpa

foto:facebook

Sjećate se slučaja kad su ljevičari pokrenuli harangu protiv vlasnika slastičarnice koja je odbila napraviti svadbeni kolač za istospolni par, starijeg bračnog para u Engleskoj koji je godinama vodio obiteljski hotel u Cornwallu koji je izričito napominjao da prima samo zakonski oženjenje parove pa ostao bez svega kad je sud presudio da nisu smjeli odbiti istospolni par koji je tamo došao ciljano iako su znali gdje idu, i bezbroj drugih slučajeva gdje su “nediskriminacijski zakoni” zloupotrijebljeni kako bi se uništilo ljude koji ne dijele svjetonazor s ekstremistima s ljevice?

Ovo je drukčiji slučaj. Zemlja koja je stvorena na temelju slobode govora i slobode izbora, prije svega političkog, danas smatra da takva sloboda ne treba postojati i da je država ne treba štititi, te da vas smiju diskriminirati pa i zatući ako javno izražavate konzervativna ili desna politička stajališta.

Kampanja protiv Trumpa

Krajem prošlog mjeseca sud u New Yorku, gradu “različitosti i uključivosti”, gradu u kom je uostalom rođen današnji predsjednik SAD (i generacije njegovih predaka) je odlučio da vlasnik bara smije izbaciti iz svog lokala gosta koji ima bejzbol kapu s natpisom MAGA – kraticom za “Učinimo Ameriku ponovo velikom”, predizbornim sloganom Donalda Trumpa.

Slučaj koji je završio na sudu je započeo kad je Greg Piatek iz Philadelphije izbačen iz bara na Manhattanu nakon što ga je barmen u baru “The happiest hour” odbio poslužiti u siječnju 2017,. nakon pobjede Trumpa na izborima, jer je na glavi imao crvenu bejzbol kapu “Make America Great Again” kakve su se masovno dijelile u kampanji.

“Nitko tko podržava Trumpa – ili vjeruje u što vi vjerujete – nije dobrodošao ovdje! I morate otići odmah, jer vas nećemo uslužiti”, rekao je barmen Piateku.

The New York Post je izvijestio da je to kod Piateka “uvrijedilo njegov osjećaj da je Amerikanac”; dakle, čovjek koji je slobodan.

Elizabeth Conway, odvjetnica bara The Happiest Hour, tvrdila je da nema diskriminacije jer su samo vjerska, ne i politička, uvjerenja pokrivena državnim i gradskim anti-diskriminacijskim zakonima, “a podržavati Trumpa nije religija”, rekla je.

No SAD su upravo nastale na političkim slobodama, na slobodi govora i izbora! Odvjetnik Piateka, Paul Liggieri, objasnio je na sudu, “Svrha kape je bila ta da ju je nosio jer je posjetio memorijalni centar 9/11. Slogan “Make America Great Again” je dio njegovih duhovnih uvjerenja”, tvrdio je Liggieri pred sucem Davidom Cohenom.

Liggierija je sudac tražio da poveže domoljublje svog klijenta s duhovnošću, tvrdeći da osoblje bara nije moglo ništa znati o njegovoj duhovnosti. “Koliko članova ima duhovni program u koji je uključen vaš klijent”, upitao je sudac. “Ne možemo procijeniti broj”; odgovorio je Liggieri.

“Dakle, to je vjera od jedne osobe?”, zapitao je sudac Cohen

“Da, časni suče”; odgovorio je Liggieri prema Postu.

Diskriminacija ‘neznatna’

Sudac je odlučio kako je diskriminacija zbog osobnih političkih uvjerenja ili patriotizma bila samo “posve neznatna”, odnosno nevrijedna spomena.

“Tužitelj nije dokazao da postoji bilo kakav na vjeri zasnovan princip o kom se ovdje radi”, rekao je sudac Cohen. “Tvrdnja tužitelja da su ga odbili poslužiti i da je bio izbačen iz bara zbog svoje percipirane podrške predsjedniku Trumpu ne predstavlja nasilničko niti uvredljivo ponašanje”.

Piatek će odlučiti hoće li se žaliti na odluku, zajedno s odvjetnikom; s druge strane, “The Happiest Hour” tvrdi kako Piatek nije uopće bio izbačen iz bara, odnosno kako je bio “zadovoljan uslugom u baru i dodao je 36 dolara napojnice na račun od 186 dolara (!)”, kako kaže Post. Vlasnici bara tvrde da je tužbu podnio zbog publiciteta.

Bilo je i drugih slučajeva

No činjenica je da su svi koji su podržavali Trumpa početkom 2017. bili na udaru, često su fizički napadani – naročito crnci i homoseksualci te žene koje su podržavale Trumpa, od strane “svoje” zajednice. Novinar Chadwick Moore – inače homoseksualac – je izbačen iz homoseksualnog bara u Brooklynu jer je iznio pro-Trump stajališta u razgovoru s ljevičarima. Toliko o kulturi dijaloga.

Nekoliko tjedana kasnije, Moore je s jednim drugim konzervativnim gay aktivistom napadnut u pubu na Manhattanu u nedjelju poslijepodne od strane bogatih bijelih ljevičara iz gornje srednje klase koji su im dovikivali “nacističko smeće” i “gubite se van”. Prošlog ljeta, Jovanni Valle je zbog nošenja iste kape koja je bila sporna ovdje – MAGA – u jednom baru na Manhattanu zaradio bocu u glavu i slomljen nos. Srećom po njega, plastični kirurg Joseph Pober pristao mu je besplatno rekonstruirati nos.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr