Održavanje protoka ukrajinskih žitarica i dalje je ključno za globalnu sigurnost opskrbe hranom

održavanje
Foto: Istock by Getty images, snimka zaslona (EU infografika)/ Montaža: Narod.hr

Iz solidarnosti s Ukrajinom u ratu, EU je odlučila pomoći spasiti ukrajinsko gospodarstvo između ostaloga izvozeći njeno žito u zemlje EU, ali na štetu domaćih poljoprivrednika. Održavanje protoka ukrajinskih žitarica i dalje je ključno za globalnu sigurnost opskrbe hranom. No izvoz ukrajinskih žitarica u zemlje EU napravilo je kaos na tržištu i ugrozilo male poljoprivrednike, što je prouzročilo prosvjede na granicama s Ukrajinom. No EU još uvijek ne nalazi rješenje jednako dobro za europsko i ukrajinsko gospodarstvo, neki najnoviji pregovori su tek u tijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije ovo jedini potez EU kojim je dovela male poljoprivrednike na rub poslovne egzistencije, a zbog kojih prosvjeduju. Ugrubo bi se moglo zaključiti da EU nije briga za mala gospodarstva ili naprosto ne zna uskladiti planove s realnošću. Cilj je dakako pronaći kompromis kojim bi poljoprivrednici bili zadovoljeni, a koji istovremeno neće ugroziti ukrajinsko gospodarstvo, tim više ako je buduća članica EU.

Što za Ukrajinu u ratu znači pomoć EU i koliko je važna pomoć u spašavanju njezinog gospodarstva može se vidjeti preko infografike izvoza ukrajinskih žitarica.

>Zašto je ukrajinsko žito unijelo nemir među zapadne saveznike

Infografika – Objašnjenje izvoza ukrajinskih žitarica

Kao jedan od vodećih izvoznika žitarica, Ukrajina je zbog rata zabilježila dramatičan pad izvoza. To je dovelo do velike zabrinutosti u pogledu sigurnosti opskrbe hranom za milijune ljudi u cijelom svijetu. Mjere koje su poduzeli EU i Ujedinjeni narodi pomogle su u ograničavanju rasta cijena, ali izgledi su i dalje nepovoljni. Pad proizvodnje žitarica u Ukrajini u razdoblju 2022. i 2023. godine je 29%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. izvoz žitarica iz Ukrajine ozbiljno je narušen. Prije rata oko 90% poljoprivrednog izvoza Ukrajine odvijalo se morskim putem. Više od četiri mjeseca ruska vojna plovila blokirala su ukrajinske luke u Crnom moru.

Od srpnja 2022. do srpnja 2023. postojao je dogovor između Ujedinjenih naroda, Turske i Rusije o dopuštanju izvoza putem sigurnog pomorskog humanitarnog koridora u Crnom moru (crnomorska inicijativa za žitarice). Više od 1000 brodova punih žitarica i drugih prehrambenih proizvoda napustilo je Ukrajinu iz triju ukrajinskih luka (Čornomorsk, Odesa i Južni/Pivdenij) tijekom provedbe inicijative.

Rusija je 17. srpnja 2023. najavila svoju odluku o povlačenju iz crnomorske inicijative za žitarice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Mađarski ministar podržao poljoprivrednike: Europa se otriježnjava, vraća u normalu

Što se izvozilo u okviru crnomorske inicijative za žitarice?

U okviru crnomorske inicijative za žitarice do srpnja 2023. izvezeno je gotovo 33 milijuna tona žitarica i ostalih prehrambenih proizvoda.

Od ukupnog tereta preko 50 % činio je kukuruz, žitarica koja je bila najviše pogođena zastojima u ukrajinskim silosima na početku rata. Trebalo ga je brzo premjestiti kako bi se oslobodio prostor za pšenicu požetu na ljeto.

>Prosvjedi na poljsko-ukrajinskoj granici u novoj fazi

Što se izvozilo u okviru crnomorske inicijative za žitarice? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kamo su se otpremale ukrajinske žitarice?

65 % pšenice izvezene u okviru crnomorske inicijative za žitarice prevezeno je u zemlje u razvoju. Kukuruz se skoro u istoj mjeri izvozio u razvijene zemlje i zemlje u razvoju.

Udio izvoza žitarica prema bogatstvu zemlje

U okviru Svjetskog programa za hranu Ujedinjenih naroda (WFP), najveće humanitarne organizacije na svijetu, iz crnomorskih luka prevozila se i pšenica. Do srpnja 2023. program je kupio 80 % svojih zaliha žitarica iz Ukrajine, što je porast u odnosu na 50 % prije rata. Tijekom provedbe inicijative više od 725 000 tona pšenice iz ukrajinskih luka otišlo je u Etiopiju, Jemen, Afganistan, Sudan, Somaliju, Keniju i Džibuti.

>Mađarska i Poljska namjeravaju zadržati embargo na ukrajinsko žito bez obzira na odluku EU

Udio izvoza prema robi i bogatstvu zemlje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EU je među glavnim svjetskim proizvođačima i izvoznicima pšenice. Procjenjuje se da je EU tijekom tržišne godine 2022./2023. izvezao 31 milijun tona pšenice. Među odredišnim su zemljama Alžir, Maroko, Egipat, Pakistan i Nigerija.

>Ukrajina počela izvoziti žito preko Hrvatske

Kako su se cijene hrane promijenile zbog rata?

Ruska invazija na Ukrajinu uzrokovala je znatno povećanje cijena hrane na globalnim tržištima. Cijene žitarica posebno su naglo porasle.

I koridori solidarnosti (putovi koje je EU uspostavio kako bi pomogao Ukrajini da izvozi svoje poljoprivredne proizvode, među ostalim proizvodima) i crnomorska inicijativa za žitarice posebno su doprinijeli smanjenju cijena. Održavanje protoka ukrajinskih žitarica i dalje je ključno za globalnu sigurnost opskrbe hranom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.