Orban u Subotici pozvao vojvođanske Mađare da izađu na izbore

Mađarski premijer Viktor Orban pozvao je u petak u Subotici vojvođanske Mađare da u što u većem broju izađu na izbore, pokažu nacionalno jedinstvo i tako iskoriste novostečeno glasačko pravo za izbor zastupnika u parlamentu Mađarske.

U Mađarskoj se 6. travnja održavaju parlamentarni izbori, na kojemu će po prvi put moći glasovati i Mađari koji žive izvan matične domovine, ukoliko posjeduju njezino državljanstvo.

Orban je u jednodnevnom posjetu Subotici gdje je došao na poziv najjače stranke mađarske manjine u Srbiji – Saveza vojvođanskih Mađara (SVM).

Prigodom otkrivanja spomenika poznatom mađarskom pjesniku Dezseu Kostolanyiu, rođenom u Subotici, Orban je rekao kako je trebalo skoro 100 godina da se pronađe rješenje kako bi se ostvarilo nacionalno zajedništvo, Mađara u matici s njihovim sunarodnjacima izvan Mađarske.

„Trianonskim sporazumom“ iz 1920., po završetku Prvog svjetskog rata u kojem je Austro-Ugarska poražena, trećina mađarskog stanovništva u karpatskom basenu ostala je izvan granica Mađarske.

Vlada Orbana Viktora omogućila je 2011. stjecanje mađarskog državljanstva Mađarima izvan matice, na temelju kojega su ostvarili i glasačko pravo.

U prosincu 2013. je izdano petsto tisućito državljanstvo. Najveći interes pokazali su Mađari u Rumunjskoj, dok je u Srbiji tu mogućnost iskoristilo njih preko 60.000.

Mađarski premijer je u Subotici rekao da je primljeno više od 112.000 tisuća zahtjeva za sudjelovanje na predstojećim izborima.

Procjenjuje se da će dvojni mađarski državljani odlučiti o sudbini 1-2 mandata u parlamentu Mađarske.

Svoj boravak u Subotici, koji je i u funkciji predizborne promidžbe njegove stranke „Fidesz“, Orban će završiti nazočeći otvorenju Galerije vojvođanskih Mađara, koju je s 200.000 eura podržala mađarska vlada.

Sudjelovanje mađarskog premijera u društvenom i političkom životu vojvođanskih Mađara privuklo je pozornost vodstva hrvatske manjine u Vojvodini.

Ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i politički analitičar Tomislav Žigmanov je konstatirao da je Orbanov posjet „odraz dosljedne politike Mađarske spram mađarske zajednice u Srbiji, koja počiva na stalnom i djelatnom interesu za položaj ove manjine, znatnim financijskim sredstvima i snažnim političkim gestama“.

„Sve je to neusporedivo više i bolje od onoga što Hrvati u Vojvodini dobivaju od svoje matične Hrvatske, čiji je interes za svoje sunarodnjake u Srbiji često na razini simboličke skrbi“, zaključio je Žigmanov.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina
Photo: fah