Posljedice novog zemljišnog prava tzv. Republike Srpske: ‘Nanosi se šteta prognanim Hrvatima’

Foto: Snimka zaslona

“Ovom prilikom želimo ukazati na neravnopravan položaj Hrvata u RS-u u odnosu na druga dva konstitutivna naroda (Bošnjake i Srbe) i dodatno sustavno smanjivanje prava Hrvata u tom entitetu”, upozorava Udruga prognanih Hrvata iz Banjaluke Nazaret.

Donosimo prioopćenje u cijelosti:

“POSLJEDICE NOVOG ZEMLJIŠNOG PRAVA RS

Primjenom Zakona o premjeru i katastru RS („SL. glasnik RS“22/18 i odluka US 62/18) ,RS uvodi novi sistem evidentiranja nekretnina i prava na nekretninama. Novi zakonom svojim odredbama objedinjuje evidencije o nekretninama i pravima na nekretninama u RS. To je samo još jedan od načina nanošenja štete prognanim Hrvatima.

Opće je poznata situacija da Hrvati koji potražuju svoja prava pred sudovima RS-a, a to su najčešće imovinska prava, u postupcima ne uspijevaju ostvariti ta svoja prava, bilo zbog nedovoljnog poznavanja te oblasti ili pak, ako to pokušaju putem odvjetničkih kancelarija, često budu prevareni, izigrani, jednom riječju izmanipulirani na tom putu traženja „pravde“.

Neki se čak nađu u situaciji da moraju platiti velike troškove odvjetnika za vođenje takvih postupaka, koji nisu dali konkretno rješenje njihovih problema, a s druge strane, bez znanja kako i na koji način da se zaštite od strane onih koji su ih zastupali neprofesionalno i nekorektno.

Vrlo često u takvim nepravednim sporovima, moraju platiti vrlo visoke troškove suda i odvjetnika, a ukoliko to ne plate, ovrše im ionako male mirovine koje imaju u RS-u ili nekretnine.

Često iz neznanja ili neadekvatne upućenosti u problematiku, nisu upoznati s činjenicom da u takvim situacijama mogu zatražiti i odgovornost za takvo neprofesionalno zastupanje.
Naime, odvjetnici su odgovorni za stručno i savjesno bavljenje odvjetništvom te za čuvanje ugleda odvjetništva. Odvjetnici odgovaraju za lakše i teže povrede dužnosti i ugleda odvjetništva.

Tako, ukoliko je stranka nezadovoljna postupanjem odvjetnika u konkretnom predmetu i za to ima valjane dokaze, može podnijeti disciplinsku prijavu protiv takvog odvjetnika, Advokatskoj komori. Zbog nepoznavanja mogućnosti da u takvim slučajevima zahtijevaju odgovornost za „zloupotrebe“ od strane pojedinih odvjetnika, mnogi su ostali bez svojih imanja i vjekovnih ognjišta ali i bez mogućnosti da se takav nemar sankcionira i kazni ,a kako bi se spriječila njegova ekspanzija.

Kako u takvim slučajevima ne postoji institucionalna zaštita njihovih prava, to bi otvaranje jedne kancelarije za pravnu pomoć osobama koje su potrebite pravne pomoći.

Na sličan način izmanipulirane osobe bi u ostvarivanju svojih zakonom zagarantiranih prava, dobili pravnu, moralnu, profesionalnu+ , financijsku i svaku drugu vrstu pomoći, prilikom traženja pravne zaštite. Spomenuta kancelarija bi surađivala i bila istinski saveznik prognanih Hrvata koji do danas nisu uspjeli ostvariti neko od svojih prava na ovom području ili su pak, sve vrijeme traženja pravne zaštite ostali na marginama prava, ali bi isto tako surađivala s istim ili sličnim kancelarijama u unapređenju pravne zaštite naših građana.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr