Prof. Čatić: Greenpeace – kako ‘zeleni’ aktivisti stvaraju još veću štetu za okoliš?

Foto: snimka zaslona, iStockby Getty Images, montaža Narod.hr

Nedvojbeno, ekoudruga Greenpeace je među najpoznatijim zaštitnicima prirode. Iznimno je popularna i u Hrvatskoj, zahvaljujući “Zelenoj akciji”. Krajem listopada 2022. američki Greenpeace objavio rezultate svog istraživanja   u kojem je zaključio da se vrlo malo plastike uopće može reciklirati pa se i ne mogu očekivati velike promjene o pitanju zagađenja okoliša. Tekst je u Hrvatskoj objavljen pod naslovom „Plastiku treba reciklirati. Krivo.“, piše prof. emeritus Igor Čatić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Suosnivač Greenpeacea raskrinkava ovu organizaciju: Oteli su ju ljevičarski aktivisti u tandemu s globalnim agencijama
> Četvrti slučaj: GONG-ov portal cenzurirao Narod.hr jer ne zastupa poziciju Greenpeacea
> Greenpeace ostao bez dozvole za rad u Indiji

Osnovana misao Greenpeacea glasi: »Industrija plastike i plastičnih proizvoda promiče recikliranje plastike kao rješenje za plastični otpad od ranih 1990-ih. Otprilike 30 godina kasnije, većina američkog plastičnog otpada još uvijek se ne može reciklirati – poručili su u istraživanju i upozorili na to da je količina reciklirane plastike u Sjedinjenim Američkim Državama danas manja nego prijašnjih godina.« Dovoljno za analizu.

Plastični otpad moguće je oporabiti na tri načina. Mehaničkim recikliranjem, kemijskim recikliranjem i energijskom oporabom (spaljivanje). Već je nejasno na koje se recikliranje misli. Vjerojatno na mehaničko, koje se zamjenjuje samo s nazivom recikliranje. Nikada nitko nije tvrdio da se može pitanje otpada riješiti samo (mehaničkim) recikliranjem. Dugogodišnje iskustvo uči da je realno očekivati da je mehaničkim recikliranjem moguće oporabiti od 30 do 40 posto plastičnog otpada. Kemijsko recikliranje je još u povojima. Ostatak treba iskoristiti za energane na plastični otpad.

Stručnjak: “Tvrdnje Greenpeacea su neiskrene i neodgovorne”

Na ovom mjestu navodi se odgovor Matta Seaholma, predsjednika i izvršnog direktora američke Udruge industrije plastike [Plastics Industry Association (PLASTICS)]. Iskaz Greenpeace, krivo, nazvao je mitom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

»Aktivisti u Greenpeaceu ne mogu se nazivati ekolozima, dok istovremeno obeshrabruju recikliranje kao dio rješenja problema s otpadom u našem svijetu. Nema sumnje da mi kao društvo možemo i moramo više reciklirati. Međutim, njihove tvrdnje da recikliranje ne može zadržati plastične materijale unutar kružnog gospodarstva su neiskrene i neodgovorne. Recikliranje je stvarno, a tvrdnje da ono nikada ne može funkcionirati, iznesene u ovom dokumentu, vjerojatno će rezultirati nepotrebnim otpadom i javnom reakcijom koja bi zapravo mogla uzrokovati veću štetu okolišu.

Tvrdnja da je mehaničko i kemijsko recikliranje plastičnog otpada uglavnom propalo očajnički je pokušaj suprotstavljanja milijardama dolara ulaganja koje su industrije plastike i recikliranja uložile u nove tehnologije i rješenja kako bi se proizvodi mogli više reciklirati.

Industrija plastike unaprjeđuje recikliranje

Nigdje u dokumentu koji je izradio Greenpeace nema naglaska na vrijednosti koju pruža plastika. Jedan primjer je uklanjanje otpada od hrane kako bi se osiguralo smanjenje gladi u svijetu, da se dopremi prijeko potrebne proizvode u područja koja nemaju pristup hranjivoj, svježoj hrani i smanje emisije otpada od hrane. Posebno u vrijeme povećane neizvjesnosti u vezi s hranom, globalne nestašice hrane i veće potražnje, plastika se mora prihvatiti zbog njene sposobnosti da izgradi pouzdan, održiv lanac opskrbe hranom u cijelom svjetskom gospodarstvu. Drugi primjer je ključna uloga koju plastika ima u proizvodnji, transportu i upravljanju zdravstvenom skrbi, cjepivima i imunizacijama, uspješno pridonoseći globalnom znanstvenom napretku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Industrija plastike se slaže da se ne reciklira dovoljno plastike. Razlika između naše industrije i Greenpeacea je u tome što mi razumijemo nužne radnje potrebne za očuvanje materijala koji spašava živote i poboljšava našu ukupnu sigurnost i kvalitetu života kroz odgovornu upotrebu i recikliranje umjesto stvaranja lažnih priča.

Udruga industrije plastike (PLASTICS) jedina je organizacija koja podržava cijeli lanac opskrbe plastikom, predstavljajući više od milijun radnika u američkoj industriji vrijednoj 468 milijardi dolara. Od 1937. godine, PLASTICS radi na tome da svoje članove i šestu najveću američku proizvodnu industriju učini konkurentnijima na globalnoj razini, istovremeno unapređujući recikliranje i održivost kroz obrazovne inicijative, vodeće uvide i događaje u industriji, mogućnosti umrežavanja i zagovaranje politike, uključujući najveću trgovinu plastikom, izložbu u Americi, NPE2024: The Plastics Show.« Tako je odgovorio čelni čovjek PLASTICS-a“

Tko prati niz godina zna čije interese zastupa Greenpeace. Jedno od pitanja koje bi se moglo postaviti je i ovo: Koliko su Greenpeace i njegovi hrvatski sljedbenici, pridonijeli napadajući energijsku oporabu, da će Zagreb svoju kompostanu imati udaljenu 105 km, u Novskoj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

* Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.