Sirijske izbjeglice u Norvešku ulaze biciklom iz Rusije

U jeku izbjegličke krize na europskim vratima norveška policija objavila je da je 170 izbjeglica, uglavnom iz Sirije, ušlo u tu zemlju preko graničnog prijelaza Storskog iz Rusije, često biciklom, odabravši jeftiniji, sigurniji iako dulji put do Europe nego što je balkanska i sredozemna ruta.

Zahvaljujući dobrim odnosima Moskve i Damaska, Sirijci lako mogu dobiti vizu za ulazak u Rusiju odakle ulaze u Norvešku, jednu od najbogatijih zemalja Europe koja je članica Schengenske zone slobodnog kretanja ljudi iako nije članica Europske unije.

“Mislim da je to jedini legalni put u Europu”, rekao je Elijah Hansen (26), student iz Sirije koji je u Norvešku stigao u ožujku. Cijeli put stajao ga je 1600 dolara, a uključuje let iz Bejruta do Moskve, 36-satnu vožnju vlakom do arktičke luke Murmansk te putovanje automobilom do granice.

Hansen, koji je očajnički želio pobjeći od vojne obveze u Siriji zahvaćenoj građanskim ratom, objasnio je da bi putovanje preko Turske bilo skuplje ne računajući i sve moguće opasnosti prelaska Sredozemnog mora do Grčke te zatim tranzit preko Makedonije, Srbije, Mađarske.

Hansen je putovao krajem zime kada su temperature u Storskog bile ispod ništice i do Norveške se vozio automobilom. No neki su izbjeglice odlučili kupiti bicikle u Rusiji i njima se dovesti do granice. Ruski zakon naime brani dolazak do granice pješice, a norveški zakon brani vozačima automobila da prevoze ljude koji nemaju valjane dokumente. Zato izbjeglice odabiru bicikl.

Policija je dosad uskladištila nekih 40 bicikala na granici, a u ruskome rudarskom gradu Nikelu snažno je porasla prodaja tog prijevoznog sredstva.

Paul Nesse, viši savjetnik u nevladinoj udruzi Norwegian Refugee Council očekuje da bi broj korisnika arktičke rute mogao porasti.

Norveška, koja je bogatsvo izgradila na velikim zalihama nafte i plina, planira primiti 8000 izbjeglica iz Sirije do kraja 2017. Ta zemlja od pet milijuna stanovnika povijesno je manje otvorena prema izbjeglicama nego susjedna Švedska, a planiranom broju od 8000 izbjeglica oštro se protivi populistička Napredna stranka, manji partner u dvostranačkoj vladi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: Woodwalker