Srbija očekuje do 200 milijuna eura donacija za poplave

Srbija očekuje da bi na donatorskoj konferenciji u Bruxellesu 16. srpnja mogla dobiti između 100 i 200 milijuna eura za pomoć u otklanjaju posljedica katastrofalnih svibanjskih poplava, piše beogradski tisak.

Šef delegacije EU u Srbiji Michael Davenport rekao je za Večernje novosti da će detaljno izvješće o procjeni štete od poplava – na kojem su, uz srbijansku vladu od sredine svibnja radili timovi EU, UN i Svjetske banke – ubuduće biti “vodič” ne samo za države, nego i za privatne zaklade koje će prikupljati sredstva za otklanjanje posljedica poplava.

Prema službenom izvješću vlade u Beogradu, ukupna šteta i gubici prouzročeni katastrofalnim poplavama sredinom svibnja dosegnuli su 1,53 milijarde eura. Izravna šteta je, kako se navodi u izvješću pripremljenom za donatorsku konferenciju, oko 810 milijuna eura, a gubici su procijenjeni na oko 662 milijuna eura. To se odnosi na štete i gubitke u proizvodnji, poljoprivredi, zdravstvu, obrazovanju, kulturi, stanovanju, prometnoj infratstrukturi, komunikacijama i vodoopskrbi.

Istodobno uz pripreme za donatorsku konferenciju, visoki državni dužnosnici najavljuju da će sva infrastruktura, osim energetske, biti obnovljena do listopada, srušene kuće podignute do jeseni, a oštećene škole obnovljene za početak nastave do 1. rujna.

Ministrica građevine, prometa i infratstrukture Zorana Mihajlović najavila je u srijedu ujutro za Radio-televiziju Srbije (RTS) poseban zakon – lex specialis, kojim vlada u Beogradu namjerava stvoriti uvjete za ubrzanu obnovu nakon poplava.

Uz pomoć koju očekuje na donatorskoj konferenciji u Bruxellesu 16. srpnja, Srbija može računati i na 30 milijuna eura pomoći koju joj je već namijenila EU, o čemu će u narednih desetak dana biti potpisani konkretni ugovori za obnavljanje škola, vrtića, domova zdravlja, za ponovno pokretanje malih, obiteljskih poduzeća, obnavljanje stočnog fonda.

Prema riječima Michaela Davenporta, riječ je o prvom hitnom paketu, a trenutno se planira paket pomoći za 2014. u iznosu od oko 200 milijuna eura.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah