Što je zapravo Planned Parenthood i kako je nastao?

wikimedia.org

Ovih dana strani mediji kao i neki hrvatski, govorili su o tajno snimljenom videu u kojem dr. Deborah Nucatola, žena koja upravlja medicinskim odjelom Planned Parenthooda, razgovara o prodaji organa abortirane djece.

Planned Parenthood je američka organizacija koja u SAD-U ima 59 podružnica koje surađuju s oko 700 zdravstvenih centara širom SAD-a, promiču seksulani odgoj te surađuju s partnerskim organizacijama širom svijeta. Ovo djelovanje je usko povezano s uvjerenjima Margaret Sanger, koja se zalagala za legalizaciju pobačaja, eugeniku i prisilnu sterilizaciju. Planned Parenthood zapravo bavi osiguravanjem dostupnosti pobačaja, ukidanjem stigmatizacije pobačaja u društvu, promicanjem gender ideologije i kontrole stanovništva putem širenja kontracepcijskih sredstava, osobito u zemljama u razvoju. Prema godišnjem izvještaju Planned Parenthood za 2014. proveo je 327,653 pobačaja.

Planned Parenthood već preko 40 godina djeluje i u afričkim i latino –američkim zemljama s ciljem: povećanja dostupnosti pobačaja, širenja zakona koji promiču legalizaciju pobačaja i geneder ideologije.

Tko je bila Margaret Sanger?

wikipedia.org
wikipedia.org

Margaret Sanger bila je američka aktivistica koja je aktivno sudjelovala u promicanju kontrole stanovništva, eugenike i kontrole rađanja. Rođena je u siromašnoj radničkoj obitelji irskog podrijetla, kao jedna od jedanaestero djece. Nakon završetka školovanja za medicinsku sestru preselila je u New York gdje je započela aktivističku karijeru. Godine 1914. pokrenula je mjesečnik „Žena pobunjenik“ koji je promicao kontrolu rađanja i upotrebu nasilja za postizanje političkih, ekonomskih i socijalnih ciljeva.

Termin „birth control“ odnosno kontrola rađanje je skovala sama, a zalagala se za njezino provođenje, ako je potrebno i do razine prisilne sterilizacije ili segragacije: „Dok osobno vjerujem u sterilizaciju maloumnih, umobolnih i osoba oboljelih od sifilisa, nisam uspjela otkriti kako su te mjere išta više od površnog zaustavljanja rastuće struje nesposobnih…. Vlada treba primijeniti stroge i krute zakone sterilizacije i segragacije na dio populacije čiji su potomci već zaraženi ili u čijem su nasljeđu takve neprihvatljive osobine koje bi se mogle prenijeti na potomstvo…“

Godine 1921., osnovala je Američku ligu za kontrolu rađanja, koja se 1942. godine ujedinila s Uredom za klinička istraživanja kontrole rađanja. Tako je rođena organizacija koja je danas poznata pod imenom Planned Parenthood SAD-a odnosno Savez za planirano roditeljstvo Amerike.

Kako je organizacija rasla bilo je potrebno promijeniti ime budući da se pojam kontrole rađanja dovodio u blisku vezu s eugenikom. A pojam eugenike u blisku vezu s nacističkom Njemačkom koja je počela provoditi rasnu politiku, uključujući i masovne sterilizacije inspririrane eugeničkim pokretom u Americi a s kojim je Sanger bila usko povezana. Pojam „kontrole rađanje“ uklonjen iz naziva organizacije kako bi se stvorila pozitivnija slika organizacije u javnosti. Program je pak ostao isti. O tome svjedoči i izjava Margaret Sanger koja u svojoj autobiografiji piše kako je držala govor pred Ku Klux Klanom u New Jerseyu, te kako je dobila na desteke sličnih poziva. 1948 g. Sanger je sudjelovala u osnivanju međunarodne komisije o planiranom roditeljstvu koji je 1952. godine postao Međunarodna federacija za planirano roditeljstvo (IPPF).

Utjecaj Margaret Sanger je kako tijekom života bio izuzetno snažan, a uključuje i poticanje na prisilnu sterilizaciju koja se već počela provoditi u SAD-u. U Americi je više od 60 000 osoba sterilizirano protiv njihove volje, većinom između 1930. i 1940. A  o utjecaju rada i djela Margaret Sanger danas, svjedočimo i sami.

Planned Parenthood djeluje i u Europi, u Hrvatskoj nemaju podružnicu. Djeluju u Austriji, Albaniji, Rumunjskoj, Češkoj, Poljskoj, Ukrajni, Francuskoj, Turskoj, Španjolskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Švedskoj, Španjolskoj, Finskoj,Portugalu, Švicarskoj, Litvi, Latviji i Estoniji.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/liveaction.org
Photo: wikimedia.org

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.