Sveta Stolica iznenađena tonom izvješća UN-a

Nakon što je Odbor Organizacije ujedinjenih naroda za prava djece u Ženevi 5.veljače objavio izrazito oštro i negativno izvješće o suradnji Svete Stolice po pitanju pedofilije u crkvenim redovima, oglasio se i službeni Vatikan.

Kako prenosi Informativna katolička agencija (IKA), iskreno su začuđeni ovakvim tonom izvješća, s obzirom na nedavan sastanak Odbora s izaslanicima Svete Stolice na kojemu su predstavili poduzete korake te iscrpno odgovorili njihove upite. Iznenađenje ovakvim izvješćem potvrdio je i Silvano Maria Tomasi za radio Vatikan, inače stalni promatrač Svete Stolice pri spomenutom Odboru.

Navodi kako iz izvješća nije sasvim jasno zašto smatraju da Vatikan krši Konvenciju o pravima djece, budući da su razvili konstruktivni dijalog te da nisu odbili ispuniti nijedan zahtjev Konvencije, a što izvješće u potpunosti izostavlja istovremeno prozivajući za „stare grijehe“ koje je Vatikan osudio i dao istražiti u sklopu povjerenstva za borbu protiv zlostavljanja u Crkvi.

Primjećuje i kako se središnja kritika zapravo odnosi na stajališta o homoseksualnosti, pobačaju i kontracepciji što pripada području katoličkog nauka, čini njenu temeljnu doktrinu i kao takva nije podložna promjenama. Uostalom, smatra kako se stav Crkve o pobačaju suštinski ne razlikuje od onoga što propisuje Konvencija koja kaže kako „države stranke priznaju svakom djetetu prirođeno pravo na život“ (čl.6) te prihvaća da je „djetetu, zbog njegove tjelesne i mentalne nezrelosti potrebna posebna zaštita i skrb, uključujući odgovarajuću pravnu zaštitu prije i nakon rođenja“.

Zbog navedenog Sveta Stolica smatra izvješće „nepoštenim“ i uvjetovanim od strane nevladinih organizacija i homoskesulanih interesnih skupina. Naglašavaju kako se na ovakav način vrši pritisak na Crvku i njene čelnike da promjene stavove prema navedenim pitanjima.

Odbor je u izvješću izravno pozvao papu Franju koji je zlostavljanje djece osudio i nazvao „sramotom Crkve“ da promptno procesuira sve redovnike pod sumnjom.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: IKA
Photo: narod.hr