Cameron moli Škote da ne odu i ne narušavaju britansku moć

Britanski premijer David Cameron emotivno se u petak obratio Škotima i pozvao ih da ostanu u Ujedinjenom Kraljevstvu, upozorivši ih usput da bi škotski glas za nezavisnost potkopao britansku moć i ugrozio joj financijsku i političku stabilnost.

Cameron koji je Englez, ali čija konzervativna stranka u parlamentu ima samo jedno od 59 škotskih zastupničkih mjesta, u Londonu je održao dosad najemotivniji govor u obranu Velike Britanije, kraljevine koja se sastoji od Engleske, Škotske, Walesa i Sjeverne Irske.

“Bez Škotske bismo bili znatno oslabljeni”, rekao je Cameron u Londonu i dodao kako će se boriti svim silama da zemlju kojoj je na čelu održi na okupu.

“Zajedno imamo mjesto u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, stvaran utjecaj u NATO-u i u Europi, te privilegij da ugostimo događaje poput summita zemalja G8 (grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusije). Da se razumijemo: kao Ujedinjeno Kraljevstvo utjecajniji smo i politički, i vojno, i diplomatski i kulturno”.

Cameron kaže kako će glas “za” ugroziti britansku stabilnost i izravna strana ulaganja. “Izgubimo li Škotsku, izmijeni li se UK, izgubit ćemo ugled”.

Škoti će na referendumu 18. rujna odlučivati hoće li njihova zemlja, s nešto više od pet milijuna stanovnika i naftom u Sjevernome moru, izaći nakon 307 godina iz unije s Engleskom.

Ljudi bliski Cameronu kažu da ne želi ući u povijest kao premijer koji je izgubio Škotsku. Ali i je sam priznao da sa svojim porijeklom iz gornje klase i politikom desnog centra nije najbolja osoba da pridobije Škote, koji su obično ‘ljevije’ nastrojeni od Engleza.

Ankete pokazuju da bi Škoti glasali za ostanak u uniji s Engleskom da je referendum danas, ali još je mnogo neodučnih i Cameron tvrdi da rezultat “visi u zraku”.

Škotski premijer i čelnik Škotske nacionalne stranke (SNP) Alex Salmond kritizirao je Camerona što je ove riječi izgovorio u Londonu, a ne u Škotskoj. “Mislim da ovo nije premijer koji govori za Britaniju, koji govori za Englesku, mislim da on govori za vestminstersku elitu koja je potpuno izvan događaja”, rekao je Salmon, zagovornik škotske neovisnosti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina
Photo: FaH