Sveučilište mora platiti 243.000 dolara zbog uskraćivanja novčanih sredstava pro-life studentima i financiranja Centra ponosa LGBT osoba

Foto: Getty images

Američki Centar za rodnu ravnopravnost i Centar ponosa LGBQTA osoba primili su ukupno 296.498 dolara za financiranje svojih aktivnosti – 57 puta više od svih preostalih 100 studentskih udruga zajedno. Međutim, Kalifornijsko državno sveučilište – San Marcos nije htjelo dodijeliti novčana sredstva pro-life studentima za dolazak govornika.

Pro-life udruga s kampusa San Marcos Kalifornijskog državnog sveučilišta (engl. California State University, CSU) izborila je veliku pravnu pobjedu sklopivši ugovor o nagodbi koji nalaže njenom sveučilištu da promijeni svoje propise koji su do sada diskriminirali pro-life organizacije i plati zagovornicima prava na život 240.000 dolara pravnih troškova i 3 000 dolara odštete.

Udruga Studenti za život (engl. Students for Life, SFL) pokrenula je parnicu na saveznom sudu protiv sveučilišta. Udruga tvrdi da joj je uskraćeno financiranje iz sveučilišnog proračuna za gostovanje pro-life govornika, dok se obvezni doprinosi za studentski zbor koriste za financiranje takozvanog Centra za rodnu ravnopravnost i Centra ponosa LGBTQA osoba, prenosi LifeSite News.

Studenti na sveučilištu moraju plaćati obvezne doprinose studentskom zboru. Od tih doprinosa, Centar za rodnu ravnopravnost i Centar ponosa LGBTQA osoba navodno su primali gotovo 300,000 dolara godišnje bez ikakvih obveza.
S druge strane , druge studentske udruge, uključujući udrugu Studenti za život, smiju se prijaviti samo za potporu u iznosu od 500 dolara po semestru koja se ne smije koristiti za honorare ili naknade za govornike.

„U akademskoj godini 2016./2017. Centar za rodnu ravnopravnost i Centar ponosa LGBQTA osoba primili su ukupno 296,498 dolara za financiranje svojih aktivnosti, što je 57 puta više od svih preostalih 100 studentskih udruga zajedno, kojima je zapravo dodijeljeno manje od 6,000 dolara,“ stoji u priopćenju organizacije Alliance Defending Freedom (ADF), koja je podnijela tužbu u ime pro-life studentske udruge.

U kolovozu 2019. savezni sud je donio presudu da sveučilišni propisi protuustavno diskriminiraju svjetonazore koje sveučilište ne podržava.

Kalifornijsko državno sveučilište, najveći četverogodišnji sveučilišni sustav u SAD-u, u sklopu nagodbe pristalo je na izmjenu propisa svih svojih 23 kampusa kako ne bi bili diskriminirajući naspram određenih svjetonazora. Osim toga, Nathan Apodaca, bivši predsjednik udruge Studenti za život s kampusa San Marcos, dobio je povrat svojih 300 dolara obveznih doprinosa za studentski zbor.

Sukladno nagodbi, studentski zbor sada mora usvojiti „svjetonazorski neutralne standarde“ za dodjelu obveznih studentskih doprinosa bilo kojoj registriranoj studentskoj organizaciji „koja uključuje izražavanje svjetonazora“. On mora poštovati odluku koju je Vrhovni sud donio iz 2000. godine u sličnom slučaju, Upravni odbor Sustava sveučilišta u Wisconsinu protiv Southwortha.

Studentski zbor ne smije „diskriminirati nijedan zahtjev za financiranjem na temelju svjetonazora koji registrirana studentska organizacija ili predloženi događaj izražava“. Ako se prijave za financiranje „odbiju ili umanje“, onda se mora dati obrazloženje te odluke, kao i „pravo na žurnu žalbu“.

„Ako nas neka ideja možda vrijeđa, to ne znači da je ona pogrešna, a ako se s određenom idejom u potpunosti slažemo, to ne znači da je ona ispravna,“ rekao je Apodaca u videu koji je ADF snimio nakon pokretanja tužbe 2017. godine.
„Krajnji cilj naših klijenata je osigurati promjenu propisa i zaštitu sloboda svih studenata,“ izjavio je Caleb Dalton, ADF-ov pravni savjetnik, za The College Fix.

U priopćenju kojim je najavljena nagodba, Dalton je rekao: „Javna sveučilišta trebaju poticati sve studente da sudjeluju u slobodnoj razmjeni ideja, a ne uspostavljati složene i tajnovite programe financiranja za svoje omiljene udruge, uskraćujući pritom suprotnim svjetonazorima pravo na ravnopravan pristup financiranju“.

Ugovor o nagodbi navodno zabranjuje Centru za rodnu ravnopravnost i Centru ponosa LGBTQA osoba financiranje putem obveznih studentskih doprinosa, s retroaktivnim učinkom od 1. srpnja 2019. Studentski zbor ne smije koristiti obvezne studentske doprinose „osim ako i sve dok“ ne usvoji svjetonazorski neutralne kriterije za prijave za financiranje.
U prošlogodišnjoj presudi saveznog suda koja navodi da su sveučilišni propisi bili protuustavno diskriminirajući, sudac James Lorenz presudio je protiv „kvalificiranog imuniteta“ za Timothyja Whitea, rektora CSU-a, i Karen Haynes, tadašnju predsjednicu CSUSM-a. To znači da u slučaju da nagodba nije bila postignuta, oni bi se osobno smatrali odgovornima.
Dalton je rekao da je ovakva presuda dala tužiteljima „prednost da ostvare tu nagodbu“.

Dodao je: „Srećom, krajnji rezultat je promjena propisa, ne samo na kampusu San Marcos, već i cijeli kalifornijski državni sveučilišni sustav mora, prema rektorovoj naredbi, preispitati i izmijeniti svoje propise“.

„Javna sveučilišta nemaju pravo koristiti svoju moć, uključujući obvezne studentske doprinose, u svrhu financiranja govora koji im je po volji, dok istodobno sprečavaju govor koji im nije po volji,“ rekla je Kristan Hawkins, predsjednica udruge Studenti za život Amerike.

„Zahvaljujući inicijativi i hrabrosti predstavnika studenata na kampusu San Marcos, izmijena ustavnih propisa koristit će pro-life studentima na javnim sveučilištima diljem Kalifornije. Pro-life studentima trebaju biti na raspolaganju sve mogućnosti koje su dostupne studentima suprotnog svjetonazora, a bilo što manje od toga je nepoštivanje prvog amandmana od strane sveučilišta. Učilišta ne smiju zlorabiti svoja financijska sredstva kako bi kaznili studente koji jednako poštuju majke kao i njihovu nerođenu djecu“.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Lifesitenews