Tehnologija olakšava kenijskim plemenima potragu za vodom

Foto: Thinkstock

Generacijama je pleme Kaltume Hassan gledalo u nebo iznad sušnog kenijskog sjevera i tražilo znak buduće kiše kako bi svoju dragocjenu stoku odvelo do vode.

Ali takvo nagađanje postalo je posve beznadno uslijed klimatskih promjena i sve intnezivnijih suša. Dani hodanja nisu otkrivali ništa više od suhih korita i pašnjaka pretvorenih u spaljenu zemlju i prašinu, što je za njihovo stado značilo smrtnu presudu.

Danas mnogo se manje toga prepušta slučaju. Oslanja se na detaljnu vremensku prognozu koju primaju sms uslugom kenijske tehnološke tvrtke i po njoj planiraju svoje kretanje. Tim se modernim alatom drevne zajednice prilagođavaju vremenskim ekstremima.

Nomadski goniči stoke u sušnim područjima istočne Afrike klimatske oscilacije trpe tisućljećima, tražeći neumorno izvore vode i hrane u jednom od najnegostoljubivijih dijelova svijeta.

Njihovu otpornost na tešku kušnju stavljaju moderne klimatske promjene i dovode u pitanje tradicionalne mudrosti što se prenose naraštajima.

Po podacima Svjetske banke, Keniju svakih tri do pet godina pogađaju teške suše, ali su sve učestalije i razornije. Rastu i temperature.

Usluga se koristi vremenskim podacima iste tvrtke koja američke farmere tjedan unaprijed izvještava o padalinama. a kenijskim se pastirima prognoze šalju u obliku sms-a kako bi bile kompatibilne sa zastarjelim mobitelima kakvima se najčešće koriste u izoliranim dijelovima zemlje.

Izvor: narod.hr/hina