U Japanu policija prati samo premijera, a u BiH i županijske ministre

Pravo da pod policijskom pratnjom juri po lošim i nepreglednim cestama u Bosni i Hercegovini ima čak 31 dužnosnik i po ovome je ta siromašna zemlja rekorder u regiji, prenose u četvrtak banjolučke “Nezavisne novine”.

Nakon što je veleposlanik Japana u BiH Hideo Yamazaki ranije ovog tjedna izjavio kako se ne može načuditi brojnim kolonama vozila pod pratnjom koje pri tom “bezobzirno pretječu” druga vozila i ugrožavaju sigurnost u prometu, iz Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela u BiH, još jedne od brojnih insitucija kakvih ima samo u toj zemlji, pojašnjeno je kako na pravo na policijsku zaštitu ima čak 21 dužnosnik na državnoj razini no trenutačno ga koristi “samo” njih 19.

Tu su tri člana Predsjedništva BiH, predsjedatelj i ministri u Vijeću ministara BiH te šest “rotirajućih” predsjedatelja Zastupničkog i Doma naroda parlamenta BiH.

Policijsku su pratnju dobili još i predsjednica Suda BiH, glavni tužitelj te još jedna tužiteljica Tužiteljstva BiH za koju je procijenjeno da je ugrožena nakon što je zastupala optužnicu u jednom slučaju organiziranog kriminala.

Neimenovani izvor “Nezavisnih” iz ravnateljstva ovakvu situaciju ocjenjuje besmislenom te pojašnjava kako su toga svjesni i neki ministri pa odbijaju policijsku pratnju.

Na entitetskim razinama policijsku pratnju i zaštitu ima još dvanaest dužnosnika, od čega je devet u Federaciji BiH a tri u Republici Srpskoj.

Komplicirani ustroj Federacije BiH “nagomilao” je i broj dužnosnika pa tamo policija čuva predsjednika i dva dopredsjednika eniteta, predsjednika vlade i njegova zamjenika, predsjedatelje Zastupničkog i Doma naroda te entitetskog ministra unutarnjih poslova.

U RS-u na luksuz brzog putovanja uz policijsku pratnju mogu se osloniti predsjednik entiteta i predsjednica vlade te predsjednik Narodne skupštine RS.

Ravnatelj policije MUP-a RS Gojko Vasić tvrdi kako se taj entitet “uklapa u prosjek” no kako u FBiH kao i na državnoj razini ima pretjerivanja.

“Ne treba zaboraviti ni troškove osiguranja šefova pojedinih policijskih tijela u FBiH koji također koriste pratnje”, tvrdi Vasić pojašnjavajući kako uz pratnju cestama uz plave ‘rotirke’ jure i neki županijski ministri unutarnjih poslova.

Veleposlanik Japana postavio je vlastima u BiH pitanje tko plaća troškove svih tih silnih automobila i članova policijske pratnje ističući kako u njegovoj zemlji takvo pravo ima samo jedna osoba – predsjednik vlade.

Usporedba s zemljama regije pokazuje da ni njima primjer Japana nije baš blizak.

“Nezavisne” ističu kako nakon BiH gdje policija definitivno prati najveći broj dužnosnika slijedi Srbija. Tamo se uz policijske sirene voze predsjednik države, vlade i skupštine kao i ministri unutarnjih poslova, načelnik Glavnog stožera Vojske Srbije i šefovi obavještajnih službi što je u usporedbi s Japanom još uvijek značajna brojka.

U Hrvatskoj pak pravo na stalnu policijsku pratnju u kretanju imaju predsjednik države i predsjednik vlade, a prema procjeni nadležnih policijskih i obavještajnih struktura i drugi dužnosnici.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: http://sarajevski.ba/