Arcimboldove kompozicijske glave nakon 400 godina ponovno ujedinjene

U bečkom Muzeju povijesti umjetnosti od 21. srpnja 2014. do 15. veljače 2015. godine bit će otvorena izložba posvećena tzv. “kompozicijskim glavama” talijanskog slikara kasne renesanse Giuseppea Arcimbolda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebnost izložbe je činjenica što će unutar nje po prvi puta nakon gotovo 400 godina biti izloženo 6 ovakvih portreta, od čega će dva (Flora 1 – Flora 2), koja se još uvijek nalaze u privatnom vlasništvu,
sada po prvi puta dostupna javnosti.

Svestrani talijanski slikar kasne renesanse Giuseppe Arcimboldo (1526.- 1593.) poznat je prije svega po svojim takozvanim „kompozicijskim glavama“ tj. fantastičnim portretima i personifikacijama godišnjih doba, komponiranih od cvijeća, voća, povrća, grana, lišća, knjiga itd.

Nakon naukovanja u rodnom Milanu djelovao je pretežno u Pragu kao dvorski slikar nekoliko vladara, a vrhunac njegovih kompozicijskih portreta, od kojih se četiri nalaze u bečkom Muzeju povijesti umjetnosti, čine dvije nevjerojatno ljupke kreacije Flore. Arcimboldo ih je načinio pred kraj svog života u Milanu te ih je potom poslao u Prag kao zahvalu za to što je nakon 25 godina rada kao dvorski slikar u službi Maksimilijana II. i Rudolfa II. bogato nagrađen i poslan natrag u domovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obje slike Flore nalazile su se u zbirci cara Rudolfa II., ali su 1648. kao dio ratnog plijena stigle u Stockholm, u zbirku kraljice Kristine od Švedske. Nakon abdikacije kraljice slike su ostale u privatnom vlasništvu u Švedskoj te su u 19. i 20. stoljeću više puta promijenile vlasnika, zadnji put 1965. na dražbi u Londonu.

Ova dva djela koja se još uvijek nalaze u privatnom vlasništvu sada su po prvi puta dostupna javnosti. U siječnju ove godine bila su prikazna u Madridu, a sada se sve do veljače 2015. godine mogu pogledati i u Beču, gdje će nakon gotovo 400 godina ponovno biti ujedinjene s preostalim četirima Arcimboldovim kompozicijskim glavama iz zbirke Rudolfa II.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.