Venezuela danima bez struje, oporba proglašava uzbunu, a SAD povlači kompletno diplomatsko osoblje

Foto: fah

“Sjedinjene Američke Države povući će kompletno diplomatsko osoblje koje se još nalazi u njihovom veleposlanstvu u Caracasu zbog pogoršanja krize u Venezueli”, objavio je u ponedjeljak državni tajnik Mike Pompeo.

“Ta odluka odraz je pogoršanja stanja u Venezueli kao i procjene da je nazočnost diplomatskog osoblja u američkoj ambasadi postala ograničenje za politiku SAD-a”, napisao je Pompeo na Twitteru.

>Kao u Jugoslaviji: Predsjednik Venezuele naredio “brisanje nula” s novčanica zbog hiperinflacije

>Venezuela: Kako je državna naftna kompanija zemlje s najvećim rezervama nafte uspjela bankrotirati?

>Propast Venezuele: Od nade u novi, demokratski socijalizam do iste stare priče

Nije rekao kada će točno osoblje biti povučeno iz veleposlanstva u Caracasu.

Predsjednik Venezuele objavio je 23. siječnja prekid diplomatskih veza sa Sjedinjenim Državama, koje su priznale oporbenog vođu Juana Guiadoa za privremenog predsjednika zemlje.

Smatrajući da Maduro nema legitimitet, Washington je dan kasnije povukao svo osoblje koje nije nužno i savjetovao svih američkim državljanima u Venezueli da napuste zemlju.

Stanje kaotično u zemlji, bez struje i nakon 100 sati

Novi prosvjedi na opoziv oporbe sazvani su u utorak u Venezueli, kada je ponovno proglašen neradni dan jer i dalje u zemlji nema struje.

Nacionalna skupština kojom dominira oporba proglasila je u ponedjeljak stanje uzbune u Venezueli nakon 100 sati bez struje.

Uredbu je predao parlamentu njegov predsjednik Juan Guaido, ujedno i privremeni predsjednik kojega je priznalo pedesetak zemalja.

Unatoč polaganom vraćanju struje u nekoliko četvrti u Caracasu, stanje je i dalje kaotičnu za većinu stanovništva.

Struje u većini zemlje i dalje ima samo mjestimice nakon što je nestala u četvrtak, a predsjednik Nicolas Maduro za to je okrivio sabotažu glavne hidroelektrane u zemlji uz potporu SAD-a.

Njegovi kritičari naglašavaju da je to posljedica više od deset godina korupcije i lošeg upravljanja.

Vlasti još nisu posve objasnile zašto je došlo do nestanka struje i kada bi uzrok mogao biti otklonjen.

Izvor: narod.hr/hina