(VIDEO) Amerika na nogama nakon nasilja u Portlandu – je li antifa pokret ljevičarski ekstremizam?

Foto: Snimka zaslona

Čitava javnost u SAD-u je na nogama nakon nasilja i napada pripadnika antifa na prosvjednike u  Portlandu (Oregon) koji su do te mjere zgrozili Amerikance da se danima javnost pita – jesu li u pitanju zapravo ljevičarski ekstremisti?

 

Ljevičarsko nasilje i huligansko ponašanje pripadnika ‘antifa’ pokreta (tzv. antifašisti) u porastu je diljem zapadnog svijeta, a posebno u SAD-u. Mete njihovih razbijačkih napada najčešće su mirni konzervativni prosvjednici, prosvjednici protiv pobačaja, usamljeni pojedinci, Trumpovi pristaše i osobe koje općenito ne prihvaćaju lijevi ekstremizam.

Napade potvrđuje reporter Fox Newsa koji tvrdi da je ljevičarsko nasilje izvan kontrole, a da su nasilnici uglavnom pristaše totalitarnog komunističkog sustava, što zabrinjava jer se radi o najmonstruoznijem totalitarnom sustavu koji je odnio desetine milijuna života u prošlom stoljeću. Nažalost, ta činjenica se na Zapadu, koji nema iskustvo života u komunističkim diktaturama, ne shvaća ozbiljno, nego se uglavnom samo govori o nekakvim desničarskim “opasnostima”, dok se u stvari događa nasilje ljevičarskih ekstremista i pristalica mračne ideologije komunizma:

 

I kanadska javnost je zabrinuta porastom antifa ljevičarskog ekstremizma i osobito njihovima nasilnim medotama, o čemu možete čitati ovdje

I Europa je imala prilike vidjeti antifa nasilje na svojim ulicama u Hamburgu prilikom susreta G20, premda je to nasilje bilo i ranije prisutno: (FOTO, VIDEO) Od Seattlea prema Hamburgu, prvih 10 godina nasilja

Cijela američka javnost postala je dodatno senzibilizirana na antifa nasilje zastrašujućim napadima koji su se dogodili nedavno u Portlandu, bez adekvatne reakcije policije. Javne debate o tome traju do danas, a osobito su na udaru gradonačelnik Portlanda i šef policije koja nije reagirala na nasilje.

Naime, napadi antifašističkih ekstremista dogodili su nedavo u Oregonu (SAD),  u glavnom gradu Portlandu. Gradonačelnik Portlanda Ted Wheeler i gradska policija izloženi su žestokoj kritici javnosti nakon napada ljevičarskih ‘antifa’ nasilnika i huligana na konzervativnog novinara, starije ljude i ostale sudionike skupa. Konzervativne organizacije i nevladine udruge najavile su miran prosvjed, te ih se na mjestu prosvjeda pojavilo samo nekoliko desetaka. Nasuprot tome, u blizini prosvjeda pojavilo se nekoliko stotina agresivnih ljevičarskih razbijača i nasilnika, poznatijih pod imenom ‘antifa’ (tzv. antifašisti).

Došlo je do više napada na mirne prosvjednike, a policija je stajala sa strane i gotovo se uopće nije umiješala u ovo nasilje. Za sve ovo javnost krivi gradonačelnika Whealera, ljevičara vrlo sklonog antifa prosvjednicima.

Jedan incident privukao je posebnu pažnju jer se radi o poznatom novinaru i LGTB aktivistu Andy Ngou.

Stvar jem dakle, tim bizarnija jer se radi o novinaru koji je gay aktivist, što antifa pokret podupire, a usudio se kritički pisati o ljevičarskoj agresivnosti i huligansko-razbijačkom nasilju antifa pokreta. Pretučeni gay aktivist i novinar koji je pisao protiv antifa nasilja zapravo je otvorio javnosti oči jer se antifa pokret strogo deklarira kao borci i za prava LGTB osoba. Sada se javljaju mišljenja da antifa pokret nije nikakav pokret za ljudska prava i slobode, već ekstremistički ljevičarski pokret kojem su protivnici svi koji nisu s njima.

I s njima se fizički i agresivno obračunavaju,

Antifa je bazično, smatraju mnogi, samo lukava ljevičarska mimikrija pod plaštom borbe za ljudska prava

Što se dogodilo u Portlandu? Andy Ngo, novinar i urednik internetskih vijesti Quillette, otišao je u subotu na demonstracije oko podne. Oko 13:30 sati Ngoa je napala skupina maskiranih pojedinaca koji su ga udarali nogama, rukama, bacali na njega i ostale tzv. milkshakove (brzo stvrdnjujući cement).

Poznati novinar je pretučen i primljen u lokalnu bolnicu.

 

Bacanje milkshakeova na konzervativne političare i aktiviste postao je nasilnički trend ljevičara iz antifa pokreta koji se pojavio u Velikoj Britaniji, a sad se proširio i s druge strane oceana u SAD. Koriste ga pripadnici antifa pokreta, a napad milkshakeovima doživjeli su protivnik ilegalne imigracije i aktivist Tommy Robinson, te vrlo popularni britanski političar Nigel Farage.

Osim napada na Ngoa, pojavile su se i snimke napada na druge osobe koje su bile sudionici mirnog prosvjeda. Tako se pojavila snimka gdje jedan mlađi ljevičarski huligan doslovno mlati starca šipkom dok mu nije razbio glavu. Dok mu drugi muškarac pokušava pomoći, ljevičari udaraju starca u glavu šipkom, a zatim prskaju u lice suzavcem.

Antifa ljevičari pretukli starca palicama i suzavcem, bez reakcije policije:

Sve ovo, napisali smo, dogodilo se uz veliki broj policije koja je stajala sa strane.

Posebno je bilo znakovito da su antife napadale isključivo bijele vozače automobila:

“Neka mi netko kaže što se dogodilo s vladavinom prava, za Antifa neskrivene rasiste da preuzmu policijske dužnosti u američkom gradu, prijeteći vozačima automobila usred bijela dana na temelju boje kože i oznaka automobila.

Nema policije? Nikoga? Ostao sam bez teksta”., napisao je ugledni profesor i matematičar s Harvarda Eric Weinstein.

Također, bivši vrlo aktivni vođa Antifa pokreta Gabriel Nadales javno govori: “Bilo je dosta, Antifa pokret treba biti zaustavljen!”

Antife napadaju automobile u prometu koji bježe pred razjarenom gomilom:

 

Black Block smatra se namilitantnijim i naradikalnijim dijelom Antifa pokreta, premda oni samo sebe nazivaju “samostalnim igračima”. Uglavnom, radi se o maskiranim ekstremnim ljevičarima opremljenim suzavcima, palicama, bokserima, crnim maskama i drugim oružjem. Oni su bili u prvim redovima napada na prosvjednike u Portlandu.

Napadaju mirne prosvjednike, često i žene, uništavaju gradove i pale automobile, te su općenito vrlo nasilni i izazivaju strah okoline.

 

U svakom slučaju, nakon nasilja u Portlandu, antifa pokret došao je u fokus javnosti kao nasilna i militantna skupina, a ne kao borci za ljudska i socijalna prava. Debata je otvorena,  javnosti su otvorene oči, a što slijedi pokazati će buduće vrijeme.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/foxnews.com