(VIDEO) Đuro Njavro o napadima na Trumpa: ‘Već dugo u Americi nije bilo tako dobro kao sada’

Foto: snimka zaslona

Američki predsjednik Donald Trump u sve je većim problemima. Demokrati se trude stegnuti obruč oko njegova mandata i napokon ostvariti ono što su već nekoliko puta pokušali – njegov opoziv. Posljednji pokušaj vezan je uz Trumpov razgovor s novoizabranim ukrajinskim predsjednikom Zelinskim. Može li Trump mirno prespavati i ove napade demokrata ili bi se trebao zabrinuti?

O tome se razgovaralo u Otvorenom HRT-a.

Kovačević: Pokušaj zloporabe položaja radi diskvalifikacije političkog suparnika

Vanjskopolitički komentator Božo Kovačević izjavio je da je Trump u problemima i da će to utjecati na njegovu popularnost te da je mala vjerojatnost da će on biti opozvan. “Republikanci nemaju alternativu. Nemaju drugog kandidata. Mislim da će oni iskoristiti činjenicu da kontroliraju Senat”.

I Kovačević tvrdi da Biden ne može pobijediti Trumpa. Slaže se s već izrečenim mišljenjem da je najizglednija kolateralna žrtva procesa smjenjivanja Trumpa, zapravo Joe Biden. Potom je objasnio zašto cijeli slučaj smatra pokušajem zloporabe položaja radi diskvalifikacije političkog suparnika.

Letica: Šanse za opoziv Trumpa su 0%

Sociolog Slaven Letica smatra da je američko društvo duboko podijeljeno – svjetonazorski i stranački. Slaže se da su šanse za Trumpov opoziv gotovo 0%. Navodi da je procedura za to komplicirana i da “teče kroz osam koraka, od kojih su četiri u Predstavničkom domu” te je objasnio detalje. Dodaje da je Trump dobar komunikator, da bi on svoje birače mogao mobilizirati i da je zapravo u razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim branio američke nacionalne interese.

Vinković: Objava razgovora s predsjednikom druge države – opasan presedan

Vanjskopolitički komentator HRT-a Tihomir Vinković kazao je da je sve ovo opasno za američku nacionalnu sigurnost jer se objavljuju izjave, razgovori predsjednika s predsjednikom druge države.

– To je ugroza američke nacionalne sigurnosti i opasan presedan. S druge strane, Biden je u Ukrajinu došao 2014. godine raditi za najveću kompaniju koja se bavi distribucijom plina. To je bilo u vrijeme kada je padala jedna vlast koja je bila naklonjena Rusima, dodaje.

Istaknuo je da se zapravo radi o tome da je američka nacionalna sigurnost ugrožena. Smatra i da se miješaju termini. Pojašnjava da je zviždač netko tko radi u nekim drugim službama, a ne u obavještajnim. “Ovaj čovjek tvrdi, barem prema onome što je javno, da je on od nekog čuo da je Trump to rekao. No Trump može jednostavno reći – ja sam samo čuo da je Joe Biden spriječio istragu protiv svog sina”.

Jadranka Polović sa Sveučilišta Libertas ističe da Trumpa neprestano prate skandali i istrage te da je protiv njega usmjeren cjelokupni američki establishment, mediji i poslovna zajednica.

Njavro: Već dugo u Americi nije bilo tako dobro kao sada

Prema mišljenju Njavre – već dugo u Americi nije bilo dobro kao što je sada. Potkrijepio je to s nekoliko podataka – ekonomija svaki mjesec stvara 200.000 radnih mjesta. Rast BDP-a je višestruko veći od rasta u EU-u. Europska unija ima problem niskog rasta BDP-a od oko 0,3% do 0,5%, a Amerika ima 2% do 2,5%. Nezaposlenost je ispod 4%.

Dodaje i da upravo zbog otvorene nesklonosti većine medija, Trump funkcionira sa svojim biračima putem Twittera. Polović pak dodaje da američki predsjednici obično ne ratuju s medijima, a da je Trump od samih početaka svoga mandata otvorio s njima bojno polje.

Polović: Trump je “majstor scene”

Da Trump nije izazvao nijedan veliki rat složila se većina gostiju u emisiji. Polović naglašava da je Trump “majstor scene”.

– On zakuhava stvari, napravi predstavu, veliku krizu i cijeli svijet očekuje da smo na ivici rata – bilo da je riječ o Sjevernoj Koreji, Kini, Rusiji, odnosu s europskim državama i pri tome on neprestano prodaje oružje. Kada je riječ o predstojećoj kampanji, Trump je u prednosti i mogu se složiti da će posljednja afera više naštetiti Jou Bidenu nego Trumpu, dodaje.

Po Letici je Trump briljantni trgovac. Navodi da je s Kinom dogovorio poslove u korist Amerike, primirio ekspanzionističke kineske industrijske apetite prema sjevernoj Americi, a prijetio je i ratovima, ali od njih i odustao.

– Americi je važno kakvo je stanje ekonomije, stanje na tržištu kuća i stanova, stanje na tržištu rada te koliko Amerikanaca gine po svijetu. Po svim tim kriterijima on je u ogromnoj prednosti.

Govoreći o tome kako je Trump tražio pomoć Australije u diskreditiranju ruskog miješanja u izbore Vinković je istaknuo da to ne treba čuditi jer je Australija Trumpu davala pomoć u svim njegovim tzv. vojnim akcijama. “Gdje god Trump najavi da može vojno djelovati, Australija odgovara da je spremna na to. S druge strane, Australija kupuje ogromnu količinu oružja iz SAD-a”.

Bez obzira na to tko će biti idući američki predsjednik, kaže Njavro, SAD je izuzetno važan za Hrvatsku. “SAD nam je bio važan u svakom trenutku od osamostaljivanja do danas. Na kraju krajeva tamo imamo više od 2,5 milijuna američkih građana hrvatskog podrijetla”.

Cijelu emisiju pogledajte na stranicama HRT-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt